Peak Oil je samozřejmě vrchol těžby ropy, ovšem ve většině případů KONVENČNÍ ropy, tak ho definoval Hubbert a po něm mnoho světových energetických agentur, až na některé výjimky. Tyto výjimky totiž do zásob počítají i ony subsituty konvenční ropy, o nichž tu byla řeč. U těch však, jak jsem se ti snažil vysvětlit, vyvstává potíž s výrazně nižší eroie, s výrazně vyšímí explicitními náklady na těžbu, jinými slovy vrchol těžby konvenční ropy znamená i konec éry levné ropy. To taky znamená výrazně nižší zisky pro ropné společnosti a z toho plynoucí výrazně nižší investice do nových projektů, u kterých jistota úspěšnosti nebude dostačující (o tom, že zdaleka ne každý vrt se vydaří, jak si tak čtu tvé příspěvky, jsi dozajista slyšel). A kdyby sis přečetl to heslo na wikipedii anebo vzal v potaz, co jsem ti tu já či DIOD psali, tak to víš. Ale možná že je tvým záměrem provokativně rajtovat na svém, taky možnost. - Že se všechny dosavadní předpovědi o peaku nenaplnily budeš s to náležitě odpovědět až za pár let a navíc v závislosti na tom, co peakem označuješ (zda konvenční ropy či všechny liqiuds). Kdyby tomu tak bylo, tak to neznamená, že k peaku někdy teď nedojde či že k němu dojde až za pět let či za deset. Čas hraje důležitou roli, obsesivní nutkání typovat si za každou cenu, že peak nastal včera před polednem, či dnes ráno, nebu minulé Vánoce, je hodný posměchu, ale nic to nemění na tom, že k němu vrcholu těžby někdy nevyhnutelně dojde (nebo třeba už došlo) a že i když to bude třeba za 10 let, může s sebou nést velmi nelichotivé následky. Y2K řešit netřeba, napsal jsem, že o tom vím pranic. Jirásek může být v souvislosti s PO podnětný, přeci jen psal knihy z doby předindustriální. Díky za podnět.