• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR:

    A ty si přečti sebrané spisy Aloise Jiráska, ty jsou asi tak stejně relevantní k otázkám "peak oil je vrchol těžby a ne konec levné ropy", "Y2K předpovědi se nesplnily" a "všechny dosavadní předpovědi o peaku se dosud nesplnily".
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: Ještě jednou připomínám, aby sis nastudoval alespoň to heslo na wikipedii. Pak možná bude trochu rozumná rozprávka.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: obojí nevyšlo - sorry, nevyšlo. takže to byl alarmismus. u Y2K je to jisté, už se to stalo, u PO se katastrofa odsouvá stále do budoucna.. něco jako svědci Jehovovi :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: No to právě jestli je obojí nesmyslný alarmismus nevíme. - Že se specializuješ na alarmisty je sice moc pěkné, ale jak už jsem psal, nejsou to ti jediní. - Na perfomartivní funkci vědy není nic co vysvětlovat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: performativní funkce vědy je natolik zajímavé téma, že bych byl rád kdybys mi to osvětlil - ale spíš v nějakém jiném fóru - např. tady - [ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ]
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jako že obojí je nesmyslný alarmismus? (Y2K - nic se nestalo ani v zemích kde se na nic nepřipravovali, Peak Oil - předpovědi alarmistů pořád nějak nevycházejí..)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: No hrobníkovi z lopaty utíkat nechci, páč o Y2K vím asi tolik, co ty o ropným zlomu, ale kam jsem tím mířil je zřejmé. - Performativní fce vědy.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Y2K ROFL MAO. :)))
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: No, to právě že je polovičatost. Jelikož ale čteš možná tak debunkera, ale ne lidi jako Greera, Heinberga, Astyk, atp., tak samozřejmě vydíš jen ty katastrofisty. A katastrofa to samozřejmě být může, to jaksi nedokážeme zatím moc dobře předpovědět. A samozřejmě, že jsou i různí survivalisti a katastrofisti, ale nejenom. Navíc platí to, co tvůj oblíbený debunker opomíjí, když se naváží do Kunstlera (a mnohdy oprávněně) v souvislosti s Y2K, totiž, že ono se skutečně obrovskou pozorností, která se tomu problému věnovala podařilo u části starších počítačů zamezit zmatkům s přelomem tisíciletí zamezit. Podobně tomu může být i v souvislosti s PO, ačkoliv těžko se to určuje, dokazuje, ...

    Ještě jednou. Když jsem reagoval na debunkera, tak jsem reagoval na obsah jeho článku v souvislosti s tím, jak jsem argumentoval a jak jsi argumentoval ty. Co má jeho blog v záhlaví či nemá jsem se v tu chvíli nedíval a i kdyby ano, tak ropný zlom právě že není banalita typu ropa nikdy nedojde či že se její těžba nebude zpomalovat. To říká CERA (někdy v daleké budoucnosti) a spol., jsou ale i jiné scénáře. Ale to je jedno, stačí si např. heslo na wikipedii nastudovat až do konce.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: mimochodem, vozil se i led z kanady do Indie. Plachetnicema. Sice ho 2/3 cestou roztály, ale vyplácelo se to..

    A mám pocit že považuješ současné ekonomické teorie za víc normativní, než je..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ach bože. nikdo neříká, že ropa nikdy nedojde nebo že se její těžba nebude zpomalovat.. diskuse je o tom, jestli to bude nějaká velká katastrofa. Podle mně žádná, podle peakařů umře miliarda lidí, když to trochu vyhrotím.

    A ne, "end of cheap oil era" neni "peak oil". Je tu snad někdo další, kdo si takhle peak oil změkčil?

    a ad debunker:

    Z čehož plyne, že ani tvůj slavný debunker nevyvrací teorii ropného zlomu.

    DISCLAIMER FOR IDIOTS: This site officially accepts that oil is finite, and will peak someday.

    Z toho se fakt nevykecáš, a čím víc se do toho budeš zaplétat, tím víc bude jasné, že ten disclaimer tam byl pro tebe. :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: Ad ty tvé lodě, ono už se tak dávno leccos vozí: http://ekonomika.idnes.cz/ovoce-z-tropu-vozi-lode-do-ceska-i-mesic-d96-/ekoakcie.asp?c=A100426_162658_ekoakcie_fih

    Ad postmoderní trh. Snaživý pokus, který však v samém zárodku selhává. Adam Smith, když psal Bohatství národů, byl pod velkým vlivem Mandevillovy Bajky o včelách. http://pedagogie.ac-toulouse.fr/philosophie/textes/mandevillethefableofthebees.htm - "Současní ideologové trhu se často odvolávají na slavnou větu britského morálního filosofa Adama Smithe o "jakési neviditelné ruce" (Smith 2001:398), která prý směnu i produkci sama řídí ku prospěchu všech. Smith byl pod vlivem skotské skeptické tradice a zejména slavného pamfletu Bernarda Mandevil1a "Bajka o včelách" (I7r4) , který chtěl ukázat, že správné uspořádání společnosti nevyžaduje a neočekává u svých občanů žádné ctnosti, ale přiměje je fungovat k obecnému prospěchu jen ze sobeckých pohnutek. Smith nejprve říká, že "člověk je stále závislý na pomoci svých bližních, a tu ovšem nemůže očekávat pouze od jejich dobré vůle." "Že se můžeme naobědvat, to není z dobré vůle řezníka, sládka nebo pekaře, nýbrž proto, že dbají svých vlastních zájmů. Nedovoláváme se jejich lidskosti, nýbrž jejich sobectví" (Smith 200r:r6)." - J. Sokol, Moc, peníze, právo

    K té neviditelné ruce trhu ještě zajímavá, ale neopomenutelná poznámka. Jak známo klasická ekonomie byla v 19. století součástí disciplíny zvané morální filosofie. Smith metaforu svobodné ruky v Bohtaství národů užívá na jediném místě, garantem funkčnosti mu nejsou žádné grafy, nýbrž Božská prozřetelnost a Božsky moudré řízení světa. To teprva apologeti všespásnosti této ruky na místo Božské dosadili Božkou platnost svých grafů, výpočtů, tabulek... jinými slovy své modloslužebnictví, své idoly, své bůžky, které tu a tam vládnou a působí, které však jako dokonalé toliko v ideálních světech jejich apologetů. Ale to je známá rozprávka.

    Postmoderna. V Lyotardově rozvedení značí konec tzv. velkých vyprávění, velkopříběhů, metanarací, které až do té doby určovaly nejvýrazněji lidské životy (vyprávěnka o pokroku dějin, o křesťanské spáse, atp.) Jinými slovy, kdyby se skutečně cosi jako postmoderna ujala i v ekonomii, tak by to znamenalo, že různí ekonomové by v sobě hledali různé typy vyprávěnek, které by platili jen v malém, partikulárně, parciálně, lokálně... Tys zaměnil pluralitu pravd konzumentů za pluralitu pravd hlásanou zároveň v jeden a týž okamžik jedněmi a týmiž ekonomy. No, toto je taková popfilosofie, z níž je mi krapet šoufl, takže bych raději toto pole opustil.

    E2E4: Ad ten tvůj Petrobras, dopřiště by stálo za to, sem dávat původní zdroj, jinak se blíží tomu, čemu se říká daimagogie. U druhého článku, jehož autorem je CEO Petrobrasu (píše na Oil Drum, pěkné že?), doporučuju přečíst i diskusi, člověk publikující pod přezdívkou ROCKMAN je ropný geolog a z jeho příspěvku je to více než patrné. Pan ředitel Petrobrasu asi jen náhodou užívá slova peak oil.

    http://www.theoildrum.com/node/6169
    http://www.theoildrum.com/node/6206

    Ad odkaz k ekonomickým termínům. Fixní a variabilní náklady dohromady tvořící explicitní náklady, slyšeli jsme někdy o nich? Takže ještě na zopakovanou k těm fixním a variabilním nákladům stran Petrobras a presalt - ještě stojí za zmínku kolik a kdy z nich budou těžit (tady jim tak neříkají): "Luiz Lemos. konzultant Petrobrasu, k tomu píše: "What price levels of oil are needed to support operations in the pre-salt?
    Currently, there is no consensus amongst experts as to the minimum price levels required to support the operations in the pre-salt area. Opinions have been varying from $35 to $60.
    Gabrielli recently said that Petrobras’ business plan for the period from 2009 to 2013 relied on a price of $37. According to the CEO’s announcement, the pre-salt area would still be viable at a minimum price level of $35. But BP, which has presence in the pre-salt area, has said that any operations in Brazilian deep waters, including the pre-salt, will only be commercially viable at a minimum price level of $60 per barrel. Finally, it is important to bear in mind that the decrease of the costs associated with the pre-salt development activities will depend on the scale of the oil reserves, as well as on the increment of the necessary technology to develop such areas.""

    Ad co je to peak oil. Velmi hojně uživaný obrat je "end of era of cheap oil". Do ropných rezerv se počítá po různu různé, většina agentur tam však zahrnuje toliko konvenční ropu a o tu se především teorie ropného zlomu opírá /to ti tu už připomínal DIOD/. Když už tedy znáš tak dobře heslo z wikipedie, překvapuje mě, že sis to nenastudoval.

    "Unconventional sources

    Unconventional sources, such as heavy crude oil, oil sands, and oil shale are not counted as part of oil reserves. However, with rule changes by the SEC,[58] oil companies can now book them as proven reserves after opening a strip mine or thermal facility for extraction. These unconventional sources are more labor and resource intensive to produce, however, requiring extra energy to refine, resulting in higher production costs and up to three times more greenhouse gas emissions per barrel (or barrel equivalent) on a "well to tank" basis or 10 to 45% more on a "well to wheels" basis, which includes the carbon emitted from combustion of the final product.[59][60] While the energy used, resources needed, and environmental effects of extracting unconventional sources has traditionally been prohibitively high, the three major unconventional oil sources being considered for large scale production are the extra heavy oil in the Orinoco Belt of Venezuela,[61] the Athabasca Oil Sands in the Western Canadian Sedimentary Basin,[62] and the oil shales of the Green River Formation in Colorado, Utah, and Wyoming in the United States.[63][64] Energy companies such Syncrude and Suncor have been extracting bitumen for decades but production has increased greatly in recent years with the development of Steam Assisted Gravity Drainage and other extraction technologies.[65]

    Chuck Masters of the USGS estimates that, "Taken together, these resource occurrences, in the Western Hemisphere, are approximately equal to the Identified Reserves of conventional crude oil accredited to the Middle East."[66] Authorities familiar with the resources believe that the world's ultimate reserves of unconventional oil are several times as large as those of conventional oil and will be highly profitable for companies as a result of higher prices in the 21st century.[67] In October 2009, the USGS updated the Orinoco tar sands (Venezuela) recoverable "mean value" to 513 billion barrels (8.16×1010 m3), with a 90% chance of being within the range of 380-652 billion barrels, making this area "one of the world's largest recoverable oil accumulations".[68]

    Unconventional resources are much larger than conventional ones.[69]

    Despite the large quantities of oil available in non-conventional sources, Matthew Simmons argues that limitations on production prevent them from becoming an effective substitute for conventional crude oil. Simmons states that "these are high energy intensity projects that can never reach high volumes" to offset significant losses from other sources.[70] Another study claims that even under highly optimistic assumptions, "Canada's oil sands will not prevent peak oil," although production could reach 5 million bbl/day by 2030 in a "crash program" development effort.[71] Moreover, oil extracted from these sources typically contains contaminants such as sulfur and heavy metals that are energy-intensive to extract and can leave tailings ponds containing hydrocarbon sludge in some cases.[59][72] The same applies to much of the Middle East's undeveloped conventional oil reserves, much of which is heavy, viscous, and contaminated with sulfur and metals to the point of being unusable.[73] However, recent high oil prices make these sources more financially appealing.[47] A study by Wood Mackenzie suggests that within 15 years all the world’s extra oil supply will likely come from unconventional sources.[74]"

    Ad debunker. Tam došlo k přesmysku, kdy já jsem hovořil o ropném zlomu a chápal jsem ho po svém, zatímco tys ho citoval, abys jim podlomil argument, že když dojde k poklesu spotřeby liquids, tak ty budou nahrazeny energií odjinud. Co má debunker v záhlaví je mi vcelku putna, vycházel jsem s článku a ten svým poukazem na to, že je možno hypoteticky do budoucna nahradit pokles dodávek energie z liquids dodávkami energie z jiných zdrojů nijak to, jak jsem vyměřil teorii ropného zlomu nepodemílá. Rozumíme si snad. Že bude ropa stále hůře dostupná a tímto i dražší je banalita, teorie ropného zlomu však poukazuje na možná úskalí poklesu těžby ropy, jeho možný průběh. Poukazovali jsme tu na chybu v Hubbertově odhadu peaku, na graf tvaru žraločí ploutve, na asymetrii v jeho pravé poklesové části, tolik předpokládaný odhad pro konvenční ropu. Jak se tento pokles bude či nebude dařit nahrazovat je právě - a mimo jiné - předmětem debaty o ropném zlomu. Tolik na zopakování.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    E2E4:
    takovej vosklivej a zlej vtip
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: dyť je to ve zprávách furt.. ale neboj, ten vrt přece brzo peakne ne? :))
    DIOD
    DIOD --- ---
    Ted se o tom jeste moc nemluvi, noviny jsou plne Paroubka a Necase, ale uvidite, ze se z toho vyklube velky problem. Pokud bude zasazeno americke pobrezi, budou nasledky trvat desetileti...

    http://www.theday.com/article/20100427/NWS13/100429765/1047
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: to že je něco bio, neznamená automaticky že to bude ekologičtější než jiné řešení
    jasně nemusíš to sklízet traktorem, nemusíš používat energeticky náročné vstupy
    pak to ale znamená že výstupy budou mizerné
    resp biopaliva pěstovaná podomácku a neprůmyslově, bez oněch vstupů jsou možná tak originální a zajímaví krávovina,ale z hlediska využitelnosti jsou asi tak validní jako čr odkázana co se ropy týče jen na interní zdroje tzn na ty 4 petflašky ropy co denně natěží na moravě,nebo jako dřevařský průmyls odkázaný na bonzaj co pěstuješ na balkóně...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: To jo, ale máš s tím kromě toho problémy kam to umístit, co to bude žrát.. Hlavně teď je zabetonovaná podpora biopaliv 1. generace do práva EU, takže trochu řešíš hypotetickou budoucnost místo abys bojoval s reálně hroznou současností..

    Pojď se přesunout sem - [ Trvale udržitelný rozvoj - Sustainable Development, Trvale udržitelný ekosystém ]
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: no s timhle s tebou nesouhlasim, ale to je zakopanej pes v tom zakladnim dogmatu .. to ale neni do tohodle auditka
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: ovšem víceméně dalších 20 let asi bude ekonomičtější jezdit na CNG.

    to je právě ten problém ten problém.. biopalivo je v podstatě ekologický - ale jen do chvíle, než ho nějaký úředník centrálně nadekretuje "za každou cenu".
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: samozrejmne mas pravdu .. ja jsem praveze cetl clanek kde se hovorilo o rasach a bylo tom zmineno par odkazu na sinice - jakoze dalsi uvazovany proud ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam