E2E4: ano, zažil jsem to během svého pobytu v USA - včetně toho, že jsme jezdili ve dvou (což v USA znamená prakticky být mimozemšťan), a tím pádem je směli využít. což je popravdě matoucí, protože tyhle speciální pruhy bývají dokonce i odděleně vedeny na velkých mimoúrovňových křižovatkách ! (když si uvědomíš, že je to třeba nejvíce vlevo pruh na 8proudé dálnici, tak je logické, že jakékoliv přeřazování do pravého odbočovacího pruhu by naprosto znehodotilo jeho případnou výhodu).
takže high-occupancy lanes jsou samozřejmě technicky zajímavé řešení, až na jednu maličkost: všude podél nich jsou vyvěšeny cedule, vyzývající "udejte každého, koho vidíte v tomto pruhu jet v neobsazeném autě" - což samozřejmě vytváří atmosféru práskačství a šmírování, která ovšem je přesně v duchu toho, že obyvatelé těch obřích předměstkých čtvrtí kteří tam dojíždí nejčastěji jsou svoji mentalitou v podstatě venkované/maloměšťáci, a ne tolerantní městské elity, takže to tak nějak jde všechno ruku v ruce dohromady.
každopádně právě moje osobní zkušenost s 6-8mi proudými předměstskými dálnicemi v USA mě právě vede k tomu postoji "tak tohle v Evropě fakt nechci", který se týká celého toho životního stylu okolo.