BIDAK: no označení "populární články" je v tomhle případě úmyslná podpásovka, protože často jde o značně sofistikovanější podklady, než jsou běžné novinářské bláboly v denním tisku. resp. moje materiálu jsou min. někde např. na úrovni týdeníku Respekt (který pokládám za lehce nadstandardní, v českých podmínkách)
není fér každého, kdo nečerpá přímo z odborného tisku, hned obvinit, že odkazuje na "populární články" - rozpětí mezi bulvárem, běžným zpravodajstvím, populárně-vědecko-technologickým tiskem a skutečnými vědeckými články (peer-reviewed) je dnes obrovské, a na jakékoliv téma, které není úzce specializované a je to alespoň lehce "mezioborové" v podstatě ani žádné články na úrovni "skutečné vědy" nevycházějí.
viz Peak oil: jak chceš dělat "vědu" o peak oil, když odhady těžitelných rezerv uváděné velkými korporacemi jsou tak či onak politicky zabarvené (dokonce bych řekl, že podle momentální a regionální potřeby jednou tak, jednou onak - a ještě jindy může být odhad prostě špatný bez zjevného důvodu). proto se tu zaměřuju spíše na "populární články" které dokládají, že dnešní poptávka po ropě je v řadě ohledů elastičtější, než tvrdí doomsayeři - tzn. že ropa a produkty či energie z ní jsou snadno substituovatelné. podle mě to je peak-oil-relevantní, ale pokud to někomu nesedne, tak prosím.
jinak BTW je zajímavé na moje údajně "populární články" reagovat knihou zcela o ničem, kterou si lze koupit na Amazonu.... tomu říkám argumentace odbornou literaturou :-)