• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: Tenhle přístup má taky svoje nevýhody - kdyby ten lék nebyl patentovaný, tak by nejspíš nebyl vůbec. Patentové právo je v rokladu, problém je v tom, že nikdo neví co s tím a opensource to prostě neřeší.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS:
    to je zjimavy muzes prosim napsat link. diky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: podívej, možná bys to lépe pochopil, kdyby třeba někdo z tvých blízkých onemocněl vážnou chorobou... na kterou existuje lék, ale bohužel patentovaný a drahý. který by současně v zemi kde bys žil, nehradila pojišťovna.

pak by ti možná došlo, v čem spočívá etický rozměr opensource přístupu.. a jak správně říká E2E4, věda je opensource (ovšem jen proto, že v dnešním světě máš právo vědět, jak něco funguje, ještě automaticky nemáš právo podle toho něco vyrábět a vstoupit s tím na trh...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: zrovna dnes jsem četl na Slashdotu komentář, že Číňani chápou copyright,ale nechápou Linux a opensource...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: to se ti nejspíš líbí, protože v žádné rozvíjející se ekonomice ty (ani tvoje děti) nemusí žít...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BIDAK: hm jenže já beru, že tam zas ten vývoj a testování musíš zaplatit.. druhá otázka je korupce zdravotníků (většinou není nutné užívat nejnovější patentní drahá léčiva že)

proto se mi líbí přístup rozvíjejících se ekonomik - kašlat na to :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    E2E4: No jasně. A to jsou jenom takové hrátky. Opravdovej průser je to ve farmacii.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BIDAK: no a tak jako tak jako spotřebitelé platíme patentové spory mezi google, apple a microsfotem, že.. byť na vyrobenou jednotku to asi bude málo, ale stejně mně to štve..
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    E2E4: U nás to není tak zlý, ale stejně je to zlý.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BIDAK: V Evropě to nikdy nebylo tak zlý - např. u nás nemůžeš mít sw patent, maximálně můžeš mít patent na nějakou výrobní linku které používá nějaký software.. Aspoň tak to bylo v době kdy jsem měl počítačové právo..

Ale fakt mně baví zdravý přístup Asiatů k Copyrightu a vůbec duševnímu vlastnictví.. Možná to vyplývá z jejich kolektivismu.. A jdou díky tomu dopředu...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    E2E4: Nojo, patentový právo je v rozpadu všude, i v Evropě.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: Hele to přece není tak jednoznačný.

Veškerá věda je opensource, jestli sis nevšiml. Standing on shoulders of giants, že..

Kromě toho US patentový systém je uměle vytvořený business patentových právníků firmy kupují patenty na triviální věci typu "ťuknu na displej, něco se stane", a navzájem se žalují, pak se mimosoudně vyrovnají protože druhá firma má zase patent na "kabel zastrkující se do díry způsobí nabíjení přistroje".. Není to dobré pro nikoho, a potřebuje to revizi. Ostatně v Číně se s tím moc nepářou, a je to dobře. Zvyšuje to konkurenci..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Co budeme dělat ve světě s nedostatkem energie a plastů?

Tohle. :)

Markus Kayser - Solar Sinter Project
    http://vimeo.com/25401444
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: jojo, jasnačka všechno bude opensource
    když software tak proč ne třeba pohon-maličko už nemoc ne?
    patent je obchodovatelný,zneužitelný,zato z opensource projektu mi slyne neskutečné bohatství....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sahara Solar Breeder Foundation official website
    http://www.ssb-foundation.com/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BIDAK: americký patentový úřad je spíše komická instituce. A podle wiki: The court found Meyer guilty of "gross and egregious fraud" and ordered him to repay the two investors their $25,000.

podle mě vynálezce, který by měl v rukou něco podobně zásadního (a pokud možno něco, co by ani nebylo perpetum mobile) by dnes šel spíš cestou zveřejnění svého vynálezu jako open source, než cestou patentu. patent je obchodovatelný, zneužitelný a potenciálně schopný zbrzdit nástup nové technologie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Saúdové hrozí, že si kvůli Íránu pořídí jaderné zbraně - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/blizky-vychod/clanek.phtml?id=705929
    MESK
    MESK --- ---
    BIDAK: auta na vodu :) to uz se po netu siri jako spam nejmin 8 let. kdysi jsem se v tom stoural trochu vic a vyslo z toho ze je to neprakticky, nici to motor a spotrebu snizuje o minimum...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam