E2E4: o tomhle se mluví snad už od ropné krize v 70 letech - pamatuju si, že jsem o "ropě z odpadků" četl články už v dětství (holt jsem byl nerd a měl jsem divné zájmy, no). trik bude v energetické náročnosti toho procesu (což ovšem nemusí bejt hlavní problém: můžeš PET lahve konvertovat solárním termálem, nebo solární elektřinou přes poledne... energie se vždy nějaká najde). hlavní trik bude v tom, že kdybys to chtěl dělat v průmyslovém měřítku, tak najednou (dostatečně čistého a kvalitného) plastového odpadu nebude dostatek.
největší indikátor jsou hliníkové plechovky na pivo místo skleněných lahví: jestliže ten rozdíl v hmotnosti nemá ani cenu energie obsažené v tom hliníku (ve skutečnosti: jednorázové hliníkové baterky jsou asi jediné, na co by šlo civilizaci v dnešní podobě překlopit, aby všechno vypadalo plus mínus stejně - tedy auta jezdila rychle, daleko, apod.), tak je prostě zatím energie pořád příliš levná.
nedovedu si představit, jestli to bude tak, že se budou auty na hliníkové baterie vozit skleněné lahve s pivem, nebo jestli se peak oil projeví tím, že plechovkové pivo výrazně zdraží proti lahvovému, nebo jestli jsou nám všechny tyto indikátory skryté, protože FED pivovarům tak jako tak natiskne peníze, aby natočoili tolik plechovek i lahví kolik lidi koupí, a cena zůstala záměrně stejná. tohle už je pro mě za horizontem událostí. já vám jen tolik, že na kilo hliníku ujedeš i 10x dál, než na kilo lithia. (jen tu baterku musíš pak recyklovat, není to akumulátor, nejde dobít).
doprava je pořád i dnes strašně ultra-levná proti všemu ostatnímu. civilizace je nastavená tak, že spíš si fakt někteří lidi nebudou moci dovolit pořádně se najíst, než aby se změnily poměrné ceny doprava vs. něco ostatního. což je "peak oil doomsaying", protože samozřejmě: všichni víme, že bychom se dokázali vypořádat se situací, kdy ropa zdraží, ale ostatní životní náklady se nehnou, ale opravdu ani trochu nepozoruju, že by se to dělo... skoro všechno má "fixní kurz na ropu", pouze ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku je ještě 2x tak drahé všechno kromě ropy.