• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: jenže tohle není ten případ - tady žádný další alternativní způsob ochlazování nemáš, není to zanedbatelná maličkost. lidi na to nemají intuitivní model, většina ochlazování co znají, se děje spíš konvekcí. (v tomhle klubu je to pravda offtopic...)

E2E4: mno, je to složité. jak sis jistě všiml, tak těžba ropy dnes má i nějaké náklady. pro členy je nejvýhodnější dodávat jen tolik ropy, kolik vyteče samo, nebo kolik vyčerpají/vytlačí s vynaložením minima energie. když musí ropu pálit, aby získali energii, díky níž vytěží další ropu, není to pro ně nutně tak výhodné - mohou mít nižší průměrné ziskové marže...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Jiste, ze to ovlivni radiacni rovnovahu.
    Cena dreva taky ovlivni cenu jitrnic, drevo na spejle je drahe..
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    XCHAOS: AXTHEB ty konspiracni teorie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPEC neomezí těžbu ropy, ani když zlevní na 20 dolarů za barel – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...a/357168-opec-neomezi-tezbu-ropy-ani-kdyz-zlevni-na-20-dolaru-za-barel.html
    no, nechci šířit konspirační teorie, ale... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: náhodou, já jsem kdykoliv schopen předvést chybný výpočet :-)

nicméně, pokud se chceš pustit do výpočtů efektivního průřezu molekul CO2 a srovnat ho při koncentraci 10x vyšší než dnes, a určit, jaký vliv to bude mít na radiační rovnováhu.. s tím, že s klesající hustotou vzduchu s výškou ta koncentrace asi dost klesá (nedrží se CO2 náhodou díky vyšší hmotnosti při zemi? a nebude mít tedy značný vliv to, jak troposféru zrovna "zamíchá" počasí? a není to tak, že čím víc bude atmosféra zamíchaná, tím víc se CO2 dostane do větších čísel, a zbrzdí tím i radiační ochlazování vyšších vrstev atmosféry, čímž se ale sníží i konvekční ochlazování těch nižších vrstev- které nás na druhou stranu jediné zajímají, globální oteplení stratosféry by nám možná mohlo být fuk, pokud to tedy nemá nějaký vliv na počasí a např. srážkový režim, což už by problém byl, ale odpovídající modely asi nemáme, protože pokud máme data tohoto typu, tak se neshromažďují nějak extra dlouho a neexistuje tedy model v čase - konkrétně přesný model před GO éry...)

no ale tady nejsem v GO klubu (tam dominují popírači, tam by mě vypískali hned...)

každopádně by nebylo od věci nechat si zhruba jednu Zemi jako přírodní rezervaci, na které bychom mohli studovat, jak fungovala před příchodem člověka - tedy s nevytěženou ropou, uhlím, apod. jinak jsou to všechno jen dohady (ale mimochodem, chápeš už, proč by enviromentalisté nejraději vystřelili lidi do vesmíru a ponechali nezkonzumovanou planetu Zemi jako objekt vědeckého zkoumání? :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: No to nejsem, protoze moznosti chaosu jsou neomezene..
    Naproti tomu umim predpovedet co neprovedes: vypocet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: chtěl jsem jen napsat, že nejsi schopen předpovědět, jaký typ úvahy provedu!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK: já mám na NYXu jediný alterego https://www.nyx.cz/index.php?l=user;id=MXCHAOSP;f=%3Fl%3Dtopics%3Bl2%3D3 který si můžou dát do přátel ti, kdo chtějí sledovat můj Twitter feed (což dávalo smysl tak před pěti lety, protože od té doby mám Twitter feedů víc a v tom hlavním skoro jen mlčím.. i když počkat, mohl bych na zeď tohohle alter ega importovat ty ostatní feedy... ale proč to dělat, když o to nikdo na NYXu neprojevil zájem... spíš ten account zruším)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RAGNAROK: Sam si xchaosovo alter ego.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    E2E4:
    diod je chaosackovo alterego
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: podstatné je, že oteplení v důsledku GO povede ke karamelizaci všeho toho cukru předtím vzniklého při fotosyntéze (tzv. teorie "sugarcube earth")
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PAN_SPRCHA: Ale jo, psal jsem tam "i kdyby vsechen co2 byl ze spalene ropy"..
    Ale to je jedno, tohle je presne ten typ uvahy kterou xchaos neprovede. :)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    E2E4: spis 100x, nezacinal jsi na nule
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: No ale nez ze dostanes na ty 4 promile, tak spotrebujes 10x vic ropy nez za celou historii spalovani fosilnich paliv.. No nic.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no, je fakt, že na Venuši je CO2 fakt hodně, o to se hádat nebudu. ale primárním zdrojem kyslíku je fotosyntéza a ta ho dělá z vody (a oxidu uhličitého, pravda).

problém je, že pokud ropa je opravdu abundantní a jednoduše nedojde, tak jak se sto let očekávalo, tak nemáš záruku, že se zastavíš na 4 promile a dost. ve vzduchu je dost kyslíku na spálení daleko většího množství uhlíku...

PALEONTOLOG: teď jsem sám znejistěl, kolik kyslíku si fotosyntéza vezme z CO2 a kolik z vody :-) resp. kolik vody a kolik CO2 vznikne "pálením" (či metabolismem) cukru: pokud zůstává přiměřené množství kyslíku stále vázané ve vodě, tak skutečně přeměna oceánů na CO2 asi nehrozí :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: To je jedno, libovolne cislo, treba 10x tolik co se zatim spalilo.. i kdyby vsechen co2 byl ze spalene ropy, misto 0.4 promile to budou 4 promile. Dost daleko od 96% na venusi.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: ty si uplny .... uplne pomyleny
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no počkej, když přiznáš, že exisutje nějaká "všechna ropa", tak ale připouštít peak oil :-) ono se ukázalo, že je jí z nějakého záhadného důvodu neomezeně: čím víc jsme ochotni ropy spálit, tím víc jí získáme (zdá se, že příroda nefunguje jako volný trh se vzácnými zdroji, ale jako veřejné rozpočty: kdo si o víc řekne, ten víc dostane...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAN_SPRCHA: to je docela dobře možný.. čímž se dostáváme k problému, že pokud nenastane peak oil, tak nám dost možná dojde kyslík :-) jinak ale rostliny jsou efektivní mechanismus na uvolňování dalšího a dalšího kyslíku pocházejícího z vody do atmosféry, takže zas tak jednoduše bych to neviděl.. dovedeno ad absurdum je život ve spolupráci se skleníkovým efektech (možná) schopen úplně vysušit oceány a proměnit všechen kyslík obsažený ve vodě na CO2 (to je trochu extrémní možnost, ale je to reakce na to, že kyslík nějak "dojde" ...)

ne fakticky... je možné, že evoluce života by to za pár desítek až stovek tisíc let hravě vyřešila... ale prozatím, absence peak oil současně znamená, ze hrozba GO není nijak fiktivní (aspoň já osobně jsem patřil mezi ty, kdo tak nějak předpokládali, že to, že ropa dojde, víc problémů vyřeší, než způsobí... zřejmě je svět poháněn Murphyho zákony....)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Si spocti kolik by bylo procent co2 v atmosfere, kdyby se spalila vsechna ropa..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    XCHAOS: jenže to by ti dřív došel kyslík, než by jsi se dostal ke zlomku toho co je na Venuši:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam