• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: xchaos vždycky fungoval v principu "podle sebe soudím tebe" někdy je to docela roztomile naivní.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Presne tak. Tady kolega tvrdi neco jinyho.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: mladé lidi, kteří uvažují jinak má každá generace posledních 60 let, i k moci se občas někde nějakou shodou náhod dostanou, ale je to vždy na nejvíc jedno volební období a prakticky nic neprosadí.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Jo a kdyz si to tak ctu, tak jeste by me zajimalo, kde se k moci dostavaji ti mladi lide, kteri uvazuji jinak? Mel bys priklad, ktery by obsahoval aspon deset procent svetove populace? Poradim, ze 10% populace je bajvocko 700 milionu lidi :-))).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    To me fascinuje, jak lidi extrapolujou ze sve bubliny. Protoze moji kolegove programatori ted mesic pracovali z domu (akorat nechapu, proc si kvuli tomu kupovali kolo, ale budiz), tak cely svet bude jezdit Teslama. Well, cely svet jsou z 60% lidi, kteri ziji v chatrich v Africe nebo v Azii, tak tretina z nich je zavisla na prijmu z tezby ropy a plynu. Ale urcite si poridi kolo a Teslu a budou jezdit po dzungli ci tundre od nabijecky k nabijecce. Doporucuji sledovat v nasledujicich par mesicich trh s elektromobily v nejelektromobilovatejsi evropske zemi (Norsku), jez je mimochodem taky zavisla na prijmu z tezby ropy. Clovek nemusi byt zadny expert, kdyz prohlasi, ze trh s elektromobily v Norsku zkrachuje.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Jo aha, Tesla jasne ukazala tim, ze za osm let prodala celych milion aut, neboli krasnych 0.1% aut. Doufam, ze v pristich 10 letech svou produkci alespon zdesetinasobi, takze se dostane az na 1%!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: ve skutečnosti, tvoje argumentace je tak 10-15 let out. Tesla jasně ukázala, že vzhledem k úspoře na hmotnosti motoru a převodovky stačí i běžná energetická hustotat LiIon baterií.

    Pokud energetická hustota stoupne třeba jen 2x, bude to totální zabiják spalovacích motorů. Jako co pak budou dělat v místech jako Dubai, to nevím, záleží kolik nacpali hotovosti do matrací... (to záleží už teď)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Mladsi generace bude uvazovat jinak do prvni katastrofy (a ze tendlencten koronavir zadna velka katastrofa nebyla, jenom lidi zpanikarili). A lidi, co si poridili kolo, zjisti, ze v zime se na kole jezdit neda a zase ho prodaji a za usetrene penize si koupi SUVcko. Ja osobne si myslim, ze tak dvacet, tricet let pred nami je treba Japonsko. Staci se podivat, kolik je v Japonsku elektromobilu (a to nemaj zadnou ropu ani plyn) a hned clovek bude vedet, kolik elektromobilu bude v Evrope za dvacet, tricet let.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ja bych rekl, ze elektrika vyhraje az v okamziku, kdyz nekdo vymysli baterky s 10 nasobnou energetickou hustotou. Nemluve o plastech. Do te doby to bude ropa ropa, plyn plyn.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: S timhle souhlas. Mozna by stalo za to se podivat, jak klesla produkce po krizi 2008 - trvalo meho pul roku, nez se to tam vratilo:

    Crude Oil Production Statistics | Crude Oil | Enerdata
    https://yearbook.enerdata.net/crude-oil/world-production-statitistics.html
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    XCHAOS: Čína to může myslet vážně jak chce, ale fakt je že i když to v absolutních číslech vypadá obrovský tak v procentech v rámci Číny už to tak pěkně nevypadá.
    V letecké dopravě skončí hodně dopravců, ale jejich letadla převezmou ostatní a spíš se tím vyřeší nedostatek letadel a pilotů na trhu, dneska se čeká v pořadníku i deset let..... teď to bude míň ale fakticky bude letadel přibývat.

    Homeoffice bude ubývat, dnes je to na nedostatkovém pracovním trhu bráno jako benefit, teď se šrouby utáhnou v krizi. Bude přibývat openspejsů a ubývat homeoffice.

    Mladší generace se sice bouří proti těm ošklivým uhelným starcům, ale pak se ve čtvrtek se nad avokadovym salátem domluví že stráví víkend v Barceloně, v pátek sednou do letadla a berou to jako samozřejmost. Omezuje se jen menšina, většina využívá všeho co se dá.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAN_SPRCHA: to je reálnější odhad, nicméně já si fakt myslím, že je víc důvodů, proč se to na úroveň roku 2019 nikdy nevrátí.

    třeba Čína to s elektromobilitou a OZE myslí fakt vážně (jakkoliv v jiných ohledech jsem třeba k jejich despotické politice skeptický). ale nejde jen o to... třeba obnovení letecké dopravy bude hodně postupné a zřejmě se vrátí do hry jen nejúspornější typy.

    určitě se změní forma dojíždění do práce. firmy, které zjistily, že home office může být i efektivnější, než svážení lidí do kanceláří. spousta lidí si kvůli epidemii pořídila kolo a zřejmě zjistila, že je to cool a zůstane u toho i po jejím skončení.

    spotřebab ropy určitě ještě trochu stoupne, ale jestli někdy dosáhne úrovně z roku 2019, to je fakt zajímavá otázka. Taky jde o věk lidí, kteří fosilní ekonomiku tlačili, jako je třeba Trump.. už je to fakt jen záležitost nejstarší generace, a ta pokud vůbec epidemii přežila/přežije postupně stejně půjde od válu. Věk Putinů, Trumpů, Babišů a dalších končí: ty dědci jsou prostě starý a mladší generace co se dostává k moci uvažuje jinak.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    XCHAOS: počítám že to bude trvat 3-4 roky na úroveň 2019 a pak to zase poroste
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Well, to se klidne vsadim. Uz v lete pustej celou Evropu, na podzim pak zbytek sveta.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: chceš se vsadit? svět už nikdy nebude takový, jako dřív. do půl roku se stěží začne teprve rozjíždět cestování. my za půl roku v normálu budem, to jo... ale třeba seznam zemí, kam od nás půjde cestovat, bude kratší než za socialismu a RVHP...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Do pul roku je to zpatky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAN_SPRCHA: no jo, ale u toho poklesu těžby je jedno, z jakého důvodu: poptávka teď prostě klesla. Fakt věříš, že někdy dosáhne stejné úrovně a překoná ji?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    XCHAOS: to už píšeš přesně deset let:) XCHAOS
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no právě naopak - vrcholu těžby bylo dosaženo, teď na dlouhou dobu poklesne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Oil Plunges Below Zero for First Time With May Contract Ending - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...0/186233/oil-plunges-below-zero-for-first-time-with-may-contract-ending
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam