• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: tady už se pouštíš na tenký led... krize je dost možná projevem toho, že nedokáží těžit víc...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    a jak je to se saudským peakem - teď jsem se díval že nejvíc těžili v roce 1980 - 9900 tisíc barelů denně, od té doby to tak různě kolísalo, ale pořád tam je za 2008 9261 - pak to kleslo ... ale vzhledem k finanční krizi si tvrdím říci že spíš poptávka klesla, než že by ropa došla :)

    http://www.eia.doe.gov/emeu/ipsr/supply.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak "proč" je snad jasné. banální teze odmítám - já tvrdím, že civlizace ustrnula ve svém vývoji díky nesmyslně levné ropě (a energii vůbec), a že Peak oil je vítaná příležitost, jak uniknout rigidní byrokratické strnulosti, diktatuře akademického establishmentu, propojení politických a ekonomických elit, apod.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: Jo, ale důležité je, proč je k němu dochází/dojde, co to může znamenat, jaké to může mít dopady, a ne banální teze, že ropa je vyčerpatelný zdroj a že až začne docházet, podraží.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ale vždyť většina z nás tady s koncem éry levné ropy počítá...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Peak Oil je samozřejmě vrchol těžby ropy, ovšem ve většině případů KONVENČNÍ ropy, tak ho definoval Hubbert a po něm mnoho světových energetických agentur, až na některé výjimky. Tyto výjimky totiž do zásob počítají i ony subsituty konvenční ropy, o nichž tu byla řeč. U těch však, jak jsem se ti snažil vysvětlit, vyvstává potíž s výrazně nižší eroie, s výrazně vyšímí explicitními náklady na těžbu, jinými slovy vrchol těžby konvenční ropy znamená i konec éry levné ropy. To taky znamená výrazně nižší zisky pro ropné společnosti a z toho plynoucí výrazně nižší investice do nových projektů, u kterých jistota úspěšnosti nebude dostačující (o tom, že zdaleka ne každý vrt se vydaří, jak si tak čtu tvé příspěvky, jsi dozajista slyšel). A kdyby sis přečetl to heslo na wikipedii anebo vzal v potaz, co jsem ti tu já či DIOD psali, tak to víš. Ale možná že je tvým záměrem provokativně rajtovat na svém, taky možnost. - Že se všechny dosavadní předpovědi o peaku nenaplnily budeš s to náležitě odpovědět až za pár let a navíc v závislosti na tom, co peakem označuješ (zda konvenční ropy či všechny liqiuds). Kdyby tomu tak bylo, tak to neznamená, že k peaku někdy teď nedojde či že k němu dojde až za pět let či za deset. Čas hraje důležitou roli, obsesivní nutkání typovat si za každou cenu, že peak nastal včera před polednem, či dnes ráno, nebu minulé Vánoce, je hodný posměchu, ale nic to nemění na tom, že k němu vrcholu těžby někdy nevyhnutelně dojde (nebo třeba už došlo) a že i když to bude třeba za 10 let, může s sebou nést velmi nelichotivé následky. Y2K řešit netřeba, napsal jsem, že o tom vím pranic. Jirásek může být v souvislosti s PO podnětný, přeci jen psal knihy z doby předindustriální. Díky za podnět.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: což je tu offtopic... ale pochopitelně to manažer, který rozhoduje buď náhodně, a nebo nesamostatně, už není žádným manažerem... IT se tímto dostalo do klasické situace "dobrého krále se špatnými rádci". smyslem celé modernity a volného trhu apod. ale bylo to, aby se do vedení dostali ti, kdo nějaké problematice opravdu rozumějí a nemusí se spoléhat na žádné rádce.. to jsme mohli klidně zůstat u aristokracie, abychom byli tam, kde jsme dnes v případě IT
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: i ty malověrný,armagedon ropného kolapsu tě stejně nemine
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: trocha OT:ano byl jsem svědkem a dokonce
    jsem měl tu "čest" několik produktu odstraňující Y2K krávovinu vidět v "akci"
    Mimochodem nejvíc ěm dojal jak jinak dokonale stupidní ameruický telvizní film o konci světa jménem Y2K,všechny možné kýče, nesmysly, včetně hrozící atomexploze z jaderky bys tam našel
    větší pí... už byla jenom ta blbost s kusem černýho trpaslíka zapíchnutýho v našem měsící..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: ono v IT se tohle dělá docela jednoduše - je tam velký znalostní diferenciál a rozhodování o technických věcech, kterým manažeři nerozumí..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: a ty sis už toho Jiráska přečetl? zejména Psohlavce..

    co řekneš na následující témata? Předesílám, že Boženu Němcovou mám už přečtenou!! :-)

    "peak oil je vrchol těžby a ne konec levné ropy"
    "Y2K předpovědi se nesplnily"
    "všechny dosavadní předpovědi o peaku se dosud nesplnily"
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Y2K byla bouda a tunel na kapsy
    poblouznilých šílenců...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: No, ono asi bude lepší, když tu budu citovat literaturu k tématu. Takže tady malá ukázka toho, co máš za domácí úkol.

    Richard Heinberg v Úvodu The Party’s Over píše: "What comes after industrialism? It could be a world of lower consumption, lower population, and reduced stress on ecosystems. But the process of getting there from here will not be easy, even if the world's leaders adopt intelligent and cooperative strategies – which they have so far shown little willingness to do. Nevertheless, the end of industrial civilization need not to be the end of the world."
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR:

    A ty si přečti sebrané spisy Aloise Jiráska, ty jsou asi tak stejně relevantní k otázkám "peak oil je vrchol těžby a ne konec levné ropy", "Y2K předpovědi se nesplnily" a "všechny dosavadní předpovědi o peaku se dosud nesplnily".
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: Ještě jednou připomínám, aby sis nastudoval alespoň to heslo na wikipedii. Pak možná bude trochu rozumná rozprávka.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: obojí nevyšlo - sorry, nevyšlo. takže to byl alarmismus. u Y2K je to jisté, už se to stalo, u PO se katastrofa odsouvá stále do budoucna.. něco jako svědci Jehovovi :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: No to právě jestli je obojí nesmyslný alarmismus nevíme. - Že se specializuješ na alarmisty je sice moc pěkné, ale jak už jsem psal, nejsou to ti jediní. - Na perfomartivní funkci vědy není nic co vysvětlovat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: performativní funkce vědy je natolik zajímavé téma, že bych byl rád kdybys mi to osvětlil - ale spíš v nějakém jiném fóru - např. tady - [ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ]
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jako že obojí je nesmyslný alarmismus? (Y2K - nic se nestalo ani v zemích kde se na nic nepřipravovali, Peak Oil - předpovědi alarmistů pořád nějak nevycházejí..)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: No hrobníkovi z lopaty utíkat nechci, páč o Y2K vím asi tolik, co ty o ropným zlomu, ale kam jsem tím mířil je zřejmé. - Performativní fce vědy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam