PLAVEVA: diskuze šla k anketě - reagovala jsem na úvahu o tom, že povinný výcvik ano, s výjimkou pro malé plemena. trvám na tom, že jim taková výjimka nepatří.
nevychovaných velkých psů několik znám. znají je jménem všichni v okolí a kroutí nad tím hlavama. přitom desítky malých capartíků nereagujících na vlastní jméno natož nějaký pokyn co denně potkáme, to nikoho nepřekvapí. dyť oni jsou to takoví hodní pejsáčci ("hodní" - rozuměj roztomilí)
náhubek je zlo:( u nás smutný výsledek péče některých majitelů "společenských" plemen. jakto..? jakto že někteří psi rádi plavou, někteří aportujou, někteří hopskají agility, jiní válejí šunky na gauči a nejdou do deště.. halt povaha, ne? někteří psi (lidi..) sebou nechají zametat (pořvávat po sobě sprosťárny, kousat se malým divným chlupatým řevem) a někteří ne. raději bych byla kdyby byl splachovací, ale není - a mám pro to porozumění, dá se to chápat. podle mě není ta chyba na naší straně. dokud čokl nevyjede, je v bezpečí. teda kromě maltézáků, jeden z baráku v něm vybudoval solidní nenávist..
nemám ho od štěněte, a i dalšího psa vezmu z útulku. vychovaný je dobře, poslouchá jak hodinky. ani do hodinek nesmíš bacit kladívkem.