• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    DIVA: Přestanete laskavě srovnávat lidi a psy? Ty příklady nekulhají, spíš vůbec nemají nohy...
    DIVA
    DIVA --- ---
    DANKLAR: nepřeháním, je to definitivní zákaz volného pohybu, vodítko všude, hotovo dvacet

ano, druhým bodem jsi se konečně dostal ke gro problému. > nepejskař má právo a nechce se nechat omezovat < ale ani pejskař se nechce omezovat a taky má právo! a jestli existujou lidi, co se neumí chovat, tak ať už to dávají najevo psem nebo jakkoli jinak, nemá tím v důsledku být postižen někdo uplně jiný, kdo se chová normálně a shodou okolností např. také má psa. to bychom mohli zakazovat podle barvy oblečení, třeba černou určitě často nosí kriminální živly
    DIVA
    DIVA --- ---
    BLACKSKY: jestli existují psi, kteří dělají to či ono v rozporu s dobrými zvyky, je třeba přimět jejich pána, aby proti tomu chování zakročil, nebo mu předcházel. omezené je řešení, které postihne všechny psy - obzvláště pak ty, kteří se chovají předpisově (protože navrhujeme předpis, však) namísto oněch neukázněnců, kteří velmi pravděpodobně dál budou dělat kraviny jako dosud.. je to jako kdyby na příkladu posledního příspěvku blackbitch. když existují lidé, kteří neumí jednat podle vžitého řádu, zakážeme všem lidem jánevím vycházet po půlnoci. čímž omezíme potenciálně akorát tak svobodu normálních lidí vracejících se pozdě domů, protože nebezpečný úchyl v křoví bude postávat vyhláška nevyhláška. předpis funguje na ty, kteří předpisy respektují. konkrétní jedince, kteří se neumějí chovat, lze rovnou ve chvíli kdy dojde k přečinu usměrnit pomocí měšťáka, nebo pro otrlé lapnout psisko a švihnout s ním nejdál kolik uneseš a naznačit majiteli že jsi hotov příště zakročit stejně. řešení se nabízí škála, některá z nich nejsou zcela jasně nefunkční a diskriminační jako plošný zákaz pohybu
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    DIVA: nepřeháněj... absolutní trest je něco jiného než vodítko

Ale když se tak blbě ptáš... ano, v souladu s mým právem nebýt na ulici obtěžován psy zakažme jejich volný, nekontrolovaný pohyb. Nevidím důvod se nechat jakkoliv omezovat.
    BLACKSKY
    BLACKSKY --- ---
    DIVA: ?????
    BLACKBITCH
    BLACKBITCH --- ---
    CYBERKOTLIK: hmm, vidim. S clovekem toho moc nadelat nejde, ale pes muze bejt na voditku.
    DIVA
    DIVA --- ---
    a protože se konkrétní psi chovají nevychovaně, zakážeme všem psům pohyb. něco jako kolektivní vina a absolutní trest?
    BLACKSKY
    BLACKSKY --- ---
    JELLY: případů, kdy pes chytil běžce za lýtko, vlající kalhoty... je mnoho. Nemusí to být útok, pes to může brát jako hru, jen je to bolestivé. Rendy (8-měsíční štěně BOC) mě okamžitě jak jsem se rozeběhla, štípal do podpaždí. Je to švanda, teda pro něj :-) To ale normální člověk (tedy osoba, jež není postižená láskou ke psům) nepochopí.
    JELLY
    JELLY --- ---
    problem je asi spis u tech psu kteri vnimaji chuzi na voditku jako trest...respektive byli tak nauceni..
    JELLY
    JELLY --- ---
    myslim ze jde o vzajemnou toleranci
    JELLY
    JELLY --- ---
    osobne si zlepsuji fyzickou kondici behanim.. beham ve stromovce a ma u toho svoji fenu-stene...po ulicich ji mam na voditku ve stromovce na volno .. pokum vidim deti nebo vetsi pocet lidi psa beru na vodiko aby neotravoval...kolikrat se mi ale stalo ze mi deti zacly provokovat cubu a rodice se u toho smali jak je to roztomile...a to me stve.. pokud ja mam byt zodpovedny psovod, pozaduji aby oni byli zodpovedni rodice.. ad behani..psi maji opravdu tendenci skakat po bezci, ale nikdy jsem nevidela ze by pes ublizil... samozrejme neobhajuji otravne skakani, ktere bezce vyvadi z tempa a jsem pro aby je to majitele odnaucili protoze vim ze to jde odnaucit i male stene...vlastni zkusenost...nicmene ze by pes na bezce utocil za zamerem ublizit, tak toho jsem nikdy sem svedkem nebyla a ani jsem o takovem případu neslysela...
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: Nikoli, to mi jen podsouváš ten opačný extrém ;) řady psů je radno se bát, obzvláště za jistých podmínek.. z nejběžnějších třeba tehdy, když střeží teritorium nebo osobu (jsou za plotem nebo na vodítku) což je taky dost možná důvod, pro který si je majitel pořídil, že ano ;)

Dostat se na metr na dva blízko k tygrům, kteří jsou socializovaní a chodí majiteli u nohy a radostně hopsají za aportíkama.. no nevím co je divného na tom že by takový zážitek patřil mezi top ten posledních let :D takže dík ;P
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DIVA: Myslím, že jsem identifikoval problém. Ty jsi totiž přesvědčená, že každý, kdo se bojí (jakýchkoliv) psů je patologicky narušená osoba. Potom nepřipouštíš jakoukoliv nápravu na straně zdroje strachu, pouze na straně přijímače. V takovém případě je veškerá diskuze marná. Já chápu, že máš pro strach uděláno, ale to v celospolečenském měřítku nemá žádný význam. Přál bych ti, aby ses prošla ulicí, kde lidé nepouštějí volně psy, ale tygry, abys pochopila.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DANKLAR: no to ale internet taky, a daleko lepe nez ten papir. ale to prece neni predmetem mistnich hadek :)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    ANABEL_LEE: asi nevíš, že papír "snese všechno"...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DAN9K: bohuzel, preferuji klasicke papirove zdroje, co se tyce vzdelavani :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: inu, k prvnímu odstavci: smysl jazyka je neobvyklé slovní spolení, řekla bych, že trochu nelogické :) asi jenom překlep.. nebo žert? ;) a pověz, jak to je.. když dojde k interpretaci výroku rozdílné, než jakou si představuje autor - jde zajisté o chybu čtenáře? nebo? možná chyba prostě na straně toho, kdo není patislav..? :)

"fašismus" patřil k holohlavým mladíkům (v předchozím příspěvku id dan9k), pokud nejsi jedním z nich, bylo by vztahovačné chápat to osobně ;)

taky vysvětluju vesměs věci, kterým rozumím a jsou pro mě zcela samozřejmé. jedině dobře, že ses nepustil do vysvětlování něčeho, o čem nejsi bytostně přesvědčen ;)

Bod 1/ svědčí o dalším úniku souvislostí patislave ;) tak, jako jsem se nezabývala vztahy psů a psovodů, psů se psy, nebo jinými vnitřními mechanismy skupin, v nichž psi nějak figurují, stejně postrádá pointu zabývat se pravidly a zvyklostmi v silničním provozu. o čem jsem psala, jsou rizika, spojená se životem v městském prostředí. a o strachu. ten by "racionálně" asi měl nějak vycházet z těch reálných rizik, ne? nějak úměrně reflektovat skutečnost. čili ty jako subjekt v konfrontaci s různými objekty (eventuelními hrozbami) jako pes, auto, chřipka atd. a bát se máš imo hlavně těch věcí, které jsou opravdu nebezpečné. nemůžeš očekávat, že v celé šíři spektra eventuelních zdrojů neúměrného, iracionálního strachu jednotlivých lidí bude každý předcházet jejich nepohodlí. to je absurdní vize :) chápeme doufám ;)

k odstavci 2/ pokud se nepletu, pak ECLECTICA --- --- 16:29:35 22.5.2008
    PATISLAV: znam dokonce takove, co jdou ve sve obezretnosti tak daleko, ze pokud prochazeji kolem nejakeho alespon stredne velkeho psa, bleskurychle mezi sebe a zvire strci svou subtilni zenu. :)
    je obrázek ze života tebe, nebo? imo pokud toto vím, že se stačí pustit a zemřu přirovnáváš k dojmům z dobrmana bez vodítka, pak nejde o zdravý strach, nýbrž o chorobnou fóbii

3/ je pro mě obrázek z kosmu :) běhám denně a nikdy - zdůrazňuju že ani jednou - mě pes nenapadl :) teda fakt je ten, že neběhám po městě, protože je u mě důležitý ten zdravotní dopad na mé tělo, který by realizace ve městě dost znehodnocovala, ale psy potkávám pravidelně a neútočí na mě. občas vyjedou po mém psovi, což ale dělají i když neběžíme, takže to zřejmě nebude mít silnější souvislost. a zodpovědný rodič má mít hrůzu poslat dítě do školy? jako že by to dítě školního věku a patřičného úsudku, které navíc prošlo zodpovědnou výchovou, se jalo provokovat psa? takový rodič asi bude mírně vyšinutý ;) a to, jak když je pes na volno nesmíš kolem něj projít, protože buď budeš mít srdce v krku nebo psa na lýtku.. to taky vidím jako apokalyptickou vizi patologicky vystrašeného člověka ;) promiň

4/ tu absurditu tam vidím mno ;) nepíšu, že pes není jediným nebezpečím, anýbrž, že je zanedbatelným nebezpečím v kontextu obklopujícího nás světa

5/ výborně!

PATISLAV: není nutno se pokoušet, princip je mi znám ;) nicméně není využitelný všade. nemůžu každému vyhovět ve všech jejich přáních, protože mají právo a svobodu a moje svoboda končí tam kde jejich začíná

PATISLAV: nn, byla jsem dost poslešné dítě s pečlivou výchovou. nepamatuju se, že bych odmlouvala, nebo ignorovala pokyny rodičů. a ve věku, kdy takového učení díte není ještě schopno, považuju neustálý dohled dospělých za velmi žádoucí

omlouvám se za překlepy / hrubky ..nepřečtu si to po sobě ;)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DIVA: ty jsi jako malá byla nonstop s rodiči? To muselo být docela smutné dětství.
    DAN9K
    DAN9K --- ---
    DANKLAR: děkuji :-)

DIVA
    DIVA --- ---
    LOPIK: to, že příroda, stromy, zeleň, zvířata je venkov, město jsou ulice a rozruch. parky simujujou ve městech něco co je vůči městské zástavbě v protikladu. nebo teda aspoň takovém jako zvířata. imo obojí do města patří. co přesně je špatně na brazilské file v činžáku..? ;)

potřebujou se svobodně projít a "ulevit si", nepřijde mi to k nikomu nefér ani v centru města :) měl by majitel vozit psa za město třikrát denně..? řekla bych že páníček tygra rozhodně kolem baráku pouští, držet ho bez výběhu by asi neobhájil před zákony ;)

dítě nemůže mít rozum, proto by s tím vždy! měl být rodič, který se o něj postará. imo dítě sahající na psa není vina dítěte ani psa, nýbrž rodiče. páník těžko bude suplovat mamku každému děcku v okolí. protože ono nejde moc dát povel Alíku, nenech se pohladit. jde jenom říct Aničko, nesahej na pejska. a tohle opravdu není úkol pro pejskaře, Lopíku ;)

DAN9K: tak jsem tvůj příspěvek pochopila. že práva a svobody patří i opilcům, vyholeným mladíkům a cikánům.. proč by pak nepatřily pejskařům..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam