STRIX: Ano, omluva, sjetina byl jen můj výkřik do dmy. :-))
Taky vím, co je vychovanej pes, pár se jich v mém okolí najde. :-)) A uznávám, že z tohohle pohledu je ten pes magor. Ale taky ho mohlo něco bolet, což nikdo z nás pořádně neví.
Dobře, nikdo není povinen to vědět, ale tenhle stát je plnej čoklomilů, který mají tendence si psa polidšťovat, zapomínají že i "bišonek" je šelma psovitá, a svojí nevědomostí "vychovávají" nevyrovnané, blbě socializované psy. (možná právě i tohohle labíka :-)) )
Dělají spoustu chyb, které pak vedou ke konfliktům. Právě proto si myslím, že ať už jako páníček či jako kolemjdoucí či rodič ne-čoklomil bych měla tušit co je to pes a vědět aspoň základy,jak se k němu chovat.
A vzato z pohledu "vidím cizí zvíře (jakékoliv), tak ho buď ignoruju - nemám zájem se družit, nebo si ho chci pohladit a podle toho bych se měl chovat. Ale stejně - nevím co zvíře udělá, tak si dávám pozor. A popravdě - nechodím si hladit cizí psy, když u nich není jejich pán a nemám to od něj dovoleno. (jo, jsem tak trochu čoklomil).
Pes může být nemocnej, může ho něco bolet, plachej, blbě socializovanej nebo naopak vycvičenej na hlídání.
Jen tak mě napadlo.. V zoo Dvůr Králové mají kamerunské kozy, úžasný malý mazlíky, volně přístupný dospělým i dětem, ale taky obrovskou ceduli, že rodiče plně zodpovídají za děti a jejich případná zranění.
Prostě bych to za sebe uzavřela, že chyba byla na straně jak paničky - pes nebyl očkovanej, neměl košík, tak na straně rodičů - nepozornost a hoodně velký riziko pustit dítě k cizímu psovi.