• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Zkusime si utridit dojmy a pojmy.

    1) "Pokud to nesplňuje IPxy, nemá to mít certifikaci IPxy, zvonec a konec"

    Tu "certifikaci" u telefonu jste si vycucali z prstu, zadnou certifikaci to nema. Ma to marking, pripadne rating dle IP Code. Certifikace je, kdyz zarizeni z vyroby jednorazove nebo pravidelne odebiras pro testovani nezavislou autoritou ktera takovou certifikaci vydava, ta ti ty zarizeni premeruje a na serii tech zarizeni Ti da razitko. To se jaksi u IP68 nedeje.

    Srovnej:
    EuroNCAP: Certifikace.
    IP68: Marking.

    Povimnete si prosim, ze napr. Samsung slovo certifikace v tomto kontextu nepouziva: http://www.samsung.com/global/galaxy/what-is/ip68/

    Ohledne Samsung S7 a jeho vodeodolnosti v nezavislem testovani napriklad zde:
    Samsung Galaxy S7 and S7 Edge not quite waterproof, torture tests reveal - CNET
    https://www.cnet.com/news/samsung-galaxy-s7-not-quite-waterproof-torture-tests-reveal/

    Doporuceny studijni material: https://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code

    2) "co to je za nesmysl? to je normalne na soud kua.... telefon za 15."

    Nejsem pravnik, nicmene pokusu "normalne na soud kua" kvuli telefonu za 15k se v ceskych podminkach musim pousmat, zajimalo by me, jak a na co by takova zaloba konkretne vypadala a co si konkretne poskozeny od teto zaloby slibuje (jestli "otazka cti", nebo zda se realne domniva, ze timto zpusobem muze vymoci mmj. puvodni porizovaci cenu, nehlede na amortizaci). Ted jsem si tedy dovolil odvodit, ze diskutovany telefon byl zakoupen v CR, pripadne me opravte.

    Muzes to odnest prodejci, ten Ti to muze a nemusi uznat, v pripade neuznani v CR podminkach tak mozna COI. Zalobu jiste zkusit muzes, ale imho vyhozeny penize, jestli Ti o ty penize jde.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TOM: kdyby místo kravských nadstaveb radši překompilovali jádro tak to mají hotové mnohem rychleji
    TOM
    TOM --- ---
    Nový Android se jmenuje Oreo - Linux E X P R E S
    https://www.linuxexpres.cz/novinky/novy-android-se-jmenuje-oreo
    Jsem zvědavý, jak tohle tempo budou stíhat výrobci...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    presne tak
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RATTKIN: No a? Pokud to nesplňuje IPxy, nemá to mít certifikaci IPxy, zvonec a konec. "Může to být ve vodě, ale nesmí být mokrá" je normální podvod.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    u těch přenosných zařízení je to horší, dneska je tlak na to aby to bylo co nejtenčí a nejlehčí. Výrobce to dohání lepidlama a mazáním, které časem degraduje. nebo stačí mini prasklinka.


    SPM: v koupelně musí být proudový chránič, ha kvůli čemu?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPM: ip normy jsou od toho, aby se vedelo, jestli muze zarizeni napriklad do prasneho nebo mokreho prostredi. v praci taky vyrabime IP68 zarizeni a muzou byt klidne cely rok ve venkovnim prostredi. Tohle by mi proste uznat meli. Jestli neuznaj, tak uz fakt nevim, co si poridim dalsiho, nic jinyho vodotesnyho uz neni..
    SPM
    SPM --- ---
    DRAGON: jako já když S7ku s prasklym displayem reklamoval kvůli tomu, že se furt restartovala, tak se to vrátilo kupodivu s uznanou reklamací a jenom dopsanou poznámkou, že ten telefon není vodotěsný, dokud se nenechá opravit display. Což je vcelku i logické. Ale taky to teda nic neříká o tom, co by napsali, kdybych dones na reklamaci vytopený telefon s celým displayem :-)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RATTKIN: ten telefon je dokonce IP68 certified - dust/water proof over 1.5 meter and 30 minutes. Nedelal sem s nim nic, byl ve vlhku. Dest a tak.
    SPM
    SPM --- ---
    RATTKIN: No, ty IPxx normy by snad měly být reálnější, proti tomu indexu uváděných na hodinkách... respektive u těch hodinek ty čísla jsou směšná úplně, podle mě to vychází z přepočtu na tlak, který ty hodinky vydrží ve vzduchové komoře za ideálních podmínek. Reálně pak vodotěsnost 5m znamená, že to nepřežije ani déšť, se 100m se dá jakžtakž plavat po povrchu bazénu a od 200m se s tím dá vlézt do vody normálně. Bez mačkání tlačítek, to se snad až na nějaké pokročilé Rolexy apod. nedá u ničeho.

    Nicméně dle těch IP norem se vyrábí třeba i elektrická zařízení, zásuvky, světla, atd... a to si troufám říct, že by bylo na dost hnusnou žalobu, když světlo umístěné v koupelně tu normu nesplní a pak kvůli tomu někdo přijde k úrazu... A reálně co jsem vykoupal nějaké svítilny a outdoorové navigace s IP67, tak všechno bez nějaké újmy... jenom se hádám bude u telefonu hodně blbě dokazovat, že to nespadlo do větší hloubky, na delší dobu a podobně.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    IP67 znamená že to velmi opatrně ponoří do metrového akvária, kde se voda ani nehne a v žádném případě se s telefonem nijak nemanipuluje, nemačkají se žádné tlačítka atd.
    telefon je při experimentu úplně nový, bez rizika vytvoření prasklinek při nošení v kalhotech a tak podobně.

    já mám hodinky s odolností na ponor 5 metrů, to znamená, že se s nima můžu sprchovat, nebo opatrně do výřivky, ale pod hladinou se nesmí mačkat tlačítka.

    co si s tim dělal, pro informaci?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    jen si rikam... mam ho nabijet? aby mi v noci nechytnul jako ten Note 4 :) je neskutecne horkej (a od ty doby co sem to sem napsal se nabilo jedno procento)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Jako nereknu, kdybych se s tim potapel nebo jel na toboganu...
    MINER
    MINER --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PISKVOR: co to je za nesmysl? to je normalne na soud kua.... telefon za 15.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DRAGON: Reklamaci mi zamítli, ale jako že prej z dobrýho srdce mi to opravili zadarmo, ale prej po druhý už ne. (Tj. nevztahují se na to práva vyplývající z uznané reklamace, hajzlíci: IP67 prý znamená vodě odolný, jen když to není v blízkosti vody)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    tusi nekdo, jak se stavi Samsung k reklamacim mobilu z duvodu vniknuti vody? Mam S7, ktera ma mit udajne IP67 a dneska mi telefon po desti zahlasil ze nema simcard a strasne se prehrival (jako ze se na horni casti kde je simka, nerala udrzet ruka). Zkusil sem jehlou vytahnout simku, byla lehce mokra (wtf?) a po osuseni a zandani uz ji to vzalo. A z 90% baterky mam po hodine 10%. Ted ho zkousim dobijet fast chargerem a hlasi to "aprox 5h 50min until is fully charged"

    co s tim? reklamovat?
    E42
    E42 --- ---
    MIKEKT: Helium
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MIKEKT: Určitě ne, všechny appky jenom žádají o lokaci přes LocationProvidera, zapínání/vypínání GPS už si řeší OS, Maximálně se mi ještě stávalo s novou Waze, že mobil neutáhl rozežranou appku a update lagoval.

    Jinak udávaná pozice se bude vždycky trochu měnit, ale takhle brutálně by neměla.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MIKEKT: Bez měřítka těžko říct, ale pokud ho odhaduju správně, tak tohle nevypadá na featuru, to bude zmetek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam