• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Hmm jak to řeší lidi u mobilu?
    SPM
    SPM --- ---
    MAKROUSEK: těch lidí je docela hodně :-) Dokonce se to chytlo už i marketingově, už jsem párkrát dostal firemní dárek - podobně jako se rozdávají třeba propisky - buď gumovou krytku, kterou nacvakneš přes víko notebooku na kameru anebo takovou sofistikovanější verzi, která se na tu kameru nalepí a má to šoupací víčko :-D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SKAUT: Odhlédneme-li od barvy, zobrazí se PDF ve čtečce dobře, pokud je stránka pdf v rozměru e-inku nebo podobném. Prostě A4 nebo A5 je na A6 čtečce moc prťavé. Když to zvětšíš, aby písmo bylo čitelné, musíš šoupat stránkou. No a e-ink překresluje výrazně pomaleji (odhadem 0.5 - 1s podle velikosti souboru) Při vícesloupcové sazbě je to vůbec peklo.
    Podrobnější rozbor už je mimo rámec diskuse.
    Čtečka je fajn, pokud čteš formáty pro čtečku tj epub, AZW, "mobi".
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Já to beru tak, že Android je tuze zvědavá platforma, která má své výhody i nevýhody. Cílem je využít výhod a potlačit nevýhody a rizika.
    Je zcela přirozené, že chci od svého zařízení co nejvíc toho co považuji za dobré a co nejméně toho, co považuji za špatné.
    Pokud zařízení dělá něco co považuji za špatné(například samovolné spouštění něčeho, co spouštět nechci) je na místě projevit nelibost a dle svých možností s tím něco dělat.
    SUK
    SUK --- ---
    SKAUT: Ty kindly jsou vetsinou delane na text. Starsi kindle (mam v5) jsou pro cteni PDF prakticky nepouzitelne, protoze nemaji plynuly zoom natoz panning, takze se muze stat, ze budes neustale preskakovat mezi pravou a levou casti PDFka.

    Na dotykovych to bude o neco lepsi, ale porad peklo kvuli ty asi sekundovy prekreslovaci dobe :)
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ERGOSUM: To je to tak mizerné na e-inku? Ja jen vím že to ony čtečky umí ale žádnou nevlastním, knihy čtu zásadně v papírové podobě, byť sem tam úvaha o čtečce byla.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SKAUT: "Možná by bylo lepší koupit nějaký Kindle, ten umí pdf"
    PDF na e-inku by se mělo zakázat jako mučení podle "Ženevské dohody". :-)
    Používám čtečku i tablet a čtečka pdf umí. Přesto čtu pdf na tabletu.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    GILHAD: jak říkám - špatně zvolený tablet.
    Když mám elektro paranoiu, tak šáhnu po tabletu co jde rootnout a nahrát tam Lineage OS, nebo jiný alternativní.
    Pak mám aplikace systém pod kontrolou.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SKAUT: Obycejny display nezaostri na vzdaleny objekt, takze snimani barev dopadajici na jednotlive LED (coz by asi z principu jit melo) moc nepomuze, pokud nejde o "vyfoceni" neceho na tu obrazovku prilozeneho, promitnuteho ci na ni zobrazeneho. Na druhou stranu zobrazovani na display pouzivam aktivne, proto jsem to porizoval, takze display potrebuju funkcni (i za cenu miziveho rizika). Kamery funkcni nepotrebuju (ani za cenu znacneho rizika zneuziti) a celkem si jsem jist, ze jsem nepodepisoval zadny souhlas s tim, ze me muze tablet svevolne kdykoli fotit a tyto pokoutne ziskane osobni udaje libovolne zverejnovat. Takze prelepenim kamer nic neporusuju.

    Ani si nejsem vedom toho, ze bych odsouhlasoval, ze appky muzou svevolne utracet me penize i kdyz jsou disablovane - takze pokud se o to disablovana appka pokousi, tak se na ni divam nelibe i pokud k tomu pouzila nejakou pravnickou klicku psanou nesrozumitelnou anglictinou. Navic myslim, ze v mobilu jako takovem to nebylo (ze libovolna appka kdykoli muze) a to Photo jsem nespustil ani jednou, jenom jsem v settings dal rovnou disable.

    To RPi uz jsem taky zvazoval, ale jeste to bude potrebovat tak 3-5 let, nez to bude plnohodnotne pouzitelne i pro tyto ucely. (Jo, uz by to umelo udelat, ale ne, jeste to neni dost placate na to, aby to bylo pohodlne a sikovnou 3D tiskarnu, kterou bych udelal kryt srovnatelny s tim tabletem taky (zatim) nemam.)

    A o tezkem ziti - neprijde mi, ze by mi prilepeni kusu lepenky nekam vyrazne ztezovalo zivot a jednou proklikat menu a dat disable.. disable .. disable taky neni tak strasne. A zbytek uz je jen o tom, ze se se spoustou veci NEnamaham (jako davat tam SIM, platit za ni nejake tarify, vymyslet, jak pouzivat kamery v tabletu aby fotky z nich nebyly kde nechci - proste prelepim a na foceni pouzivam fotak, ktery to beztak umi vyrazne lip)

    Ze ty si davas do cloudu i veci, ktere nechces je tvuj problem, me to ziti neztezuje.

    Ze Trello chce cloud pro spusteni - ok, instalace mi zabrala min casu nez tento prispevek, a to vcetne nasledneho zjisteni, ze pri spusteni se chce nekam konektit a chce nejake maily, ktere jsem mu nedal a vcetne nasledne smazani. Moje nastenka s papirky nic takoveho nechce a funguje bezchybne dal, pro me se tim nic nemeni.

    (Mozna bych mohl ziskat, pokud by slozitejsi psani na tabletu bylo vyvazeno moznosti updatu i v MHD, ale to je otazka jak moc bych to v MHD pouzival, na druhou stranu zustat u stareho funkcniho a jednoducheho postupu neni zadne ztizeni zivota. Na papir se pise snaze, cteni je stejne slozite, ale mam vetsi plochu, ovladani je trivialni a ztrata dat vnucenym updatem firmware nehrozi - na rozdil od nekterych telefonu, ktere se updatem znefunkcnily zcela. O trivialni moznosti pripojeni maluvek, zvyraznovani barvami, spojovani, rozsirovani o odpojitelne podukoly ani nemluve - to v SW na ovladani bude vzdy slozitejsi, nez v paperwaru :)

    Takze problem nevidim - bud mi technologie prinese vic vyhod nez nevyhod a pak ji beru, nebo neprinese a pak ji neberu.

    Koukal jsem na ty Kindly a nijak zvlast levnejsi nejsou, rozhodne se ani omylem nezaplati z prodeje toho bazmeku, co mam ted, takze necitim potrebu porizovat dalsi zarizeni, ktere neumi nic podstatneho navic (cteni PDF a hudba funguje i tady a nepokousi se prenaset data bez meho souhlasu).

    A co se paranoi tyce - to, ze tohle zarizeni je neduveryhodne mi zas tak moc nevadi, kdyz na nem nic citliveho nemam - jen par readonly souboru, co jsou normalne dostupne na webu. Bez SIMky toho moc nenavysila (a wifiny ve vetsine mist, kde se vyskytuju jsou zaheslovane, takze se prez ne taky nepripoji), snimat muze tak mozna polohu, ale casto to ssebou neberu, takze tu mame misto bydliste a prace a cesta mezi nima, s tim, ze pokud je na jednom z koncovych bodu, tak to moc o me poloze stejne nevypovida. Kamery zalepene, rozpoznavani hlasu taky asi nic moc - aspon co zkousel kolega, tak mu to v obdobnem prostredi bralo hlas tak na 2 metry nez to zacalo byt zcela nepouzitelne, co mam na pocitaci to nema jak zjistit ... to uz by byl vetsi problem sousedka s dalekohledem :)

    Cloud ma taky svoje vyhody, ale vetsina z nich se tyka veci, ktere osobne nepotrebuju. Pokud budu neco potrebovat a cloud to nabidne tak to klidne vyuziju, pokud to bude pro me vyhodne.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    GILHAD: Doporučil bych přelepit i obrazovku neboť kdysi se někomu podařilo upravit firmware ovladače LCD matrixu tak ze i snímal obraz (bohužel je to hodně let takže zdroj nemůžu poskytnout byt bych rád). Kvalita nic moc ale šlo to. Koneckonců v display je hromada polovodičů a i obyčejná dioda je citlivá na světlo, a když jich bude hromada...
    Vzhledem k tomu že Google postupně odděluje jednotlivé castit systému kvůli snazší aktualizaci ( která neni diky výrobcům kteří musí android vždy doprasit pro sve zařízení úplně jednoduchá ), tak je možné že část appky která běží dal se systémem se chce synchronizovat se serverem ( zvlášť pokud by byl v zařízení Google účet). Plus jste jistě odsouhlasil podmínky používání zařízení při prvním spuštění, tam mají jistě podchycené co se jak děje, takže žádný malware ( ani dle vasich definic) když jste dal souhlas.

    Možná by bylo lepší koupit nějaký Kindle, ten umí pdf a hudbu taky. A na zbytek by se jistě něco našlo taky. Nebo raspberry + 10" display a nahrát si tam vlastní build tučňáka kde budou jen "ověřené" aplikace.
    I když při této úrovni paranoii se v dnešním světě kde je cloud moderní, žije velmi těžko. Ne že bych byl pro mit všechno v obláčcích, vždy to není úplně tak super.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    MAKROUSEK: Hele, kdyz mi za minuly mesic aspon 5x vyskocilo, ze aplikace Photo potrebuje Google Play Services pro pristup k netu, ackoli jsem nic nefotil a nemel zadny duvod se k netu pripojovat, tak je proste neco spatne (zvlast kdyz oboji jsem vypnul a zakazal uz hned po vybaleni, takze by to vubec nemelo prudit).

    Kamery na tabletu nepouzivam. Pokud chci neco vyfotit, tak mam fotak, se kterym se vubec nedaji srovnavat. Takze pokud se Photo samo spousti a samo snazi komunikovat nekam ven, nevidim duvod, proc by melo byt schopno samo porizovat fotky cehokoli. A pokud bych snad chtel tim tabletem neco vyfotit, tak sloupnout samolepku a pretrit cocku je otazkou okamziku. Do te doby (dokud nebudu chtit neco fotit) nevidim duvod, proc by mely kamery byt schopne fotit bez meho prikazu, jen proto, ze si to nejaky malware vzpomene. (malware jako program, ktery nedokazu odinstalovat a ktery se pokousi delat proti memu vyslovnemu zakazu veci, ktere me muzou minimalne stat penize (datove prenosy dosud zdarma nejsou - napriklad Vodafon si za pripojeni rekne 59,- - neni to moc, ale obed se za to uvarit da, takze to neni ani zanedbatelne) a potencialne me muzou skodit i jinak - napriklad nepotrebuju sdilet (kdovi s cim a kdovi za jakych podminek) svou fotku na ktere se zrovna sklebim, nebo smrkam, aniz bych k tomu dal svoleni a prikaz.)

    Pokud vidis nejaky duvod, proc ty kamery NEprelepovat, pokus je nehodlam pouzivat, tak sem s nim.

    (Jo, chapu, ze jsou lidi, co musi na xichtoknize sdilet i to, ze jdou na zachod - nebo se v parku obnazovat pred duchodkynema - je to jejich rozhodnuti, ale ja k nim tak nejak proste nepatrim.)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEXXA: H4XX0R
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MAKROUSEK: jak vis jaky mam mail?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEXXA: lexxa@gmail.com
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MAKROUSEK: dej mail. poslu fotky. ale prosim moc nehon u toho. byl to narocny tyden
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Aby je nikdo nešmíroval při koukání na porno, samozřejmě.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    BRKODLAK: to prelepovani zije vlastnim zivotem, takze prelepuji i lidi kteri ti nejsou schopni rict proc to vlastne delaj .D
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MAKROUSEK: Já jsem to viděl i u lidí, který považuju za rozumný, někteří z nich by se klidně dali označit jako hackeři, tak jsem si říkal, že ti by o tom asi něco měli vědět, ale kdo ví...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Opravdu nekdo prelepuje kamery nepruhlednou paskou? Jako fakt? Ja myslel, ze takovi lidi existuji jenom v urban legends.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JIMX: walkman jsem mel, ale mechanicky to neustal. Papirovych knizek mam spoustu, z letosnich jeste chci docist takovych 6, ze starsich mam takovouhle hromadu, momentalne ctu o 555 , vydano tusim kolem roku 1970 :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam