• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    E42: mám Razer 2, to je čistej android, ale adaptivní/automatický světla atd mam vypnutý, nebyla žádná aktualizace ani jsem neměnil žádný nastavení, tak nevím co to může být.. Když s fotkou cokoliv dělám je vše ok, ale jakmile jí chci jen zobrazit tak hodně ztmavne, jako kdyby šel displej do spořiče, ale ztmavne jen ta fotka ne celý displej.. chová se to jako nějakej filtr
    E42
    E42 --- ---
    UNCLE_JIMBO: Máš Xiaomi? Settings - Display - Contrast & Colors - Standard (Contrast). Při jiném nastavení to dělá (u Automatic v závislosti na okolním světle).
    PYRO
    PYRO --- ---
    tak po nějaké době to začalo dělat znova ...
    PYRO
    PYRO --- ---
    typuji že nějaká chyba aktualizace Google fotek.
    odinstalovat jsem aktualizace a zaktualizoval a už mi to neděla
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    od včerejška mi po rozkliknutí v albu vždycky fotka hrozně ztmavne, nevíte co to je?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Google Pixel 4 | (Don’t) hold the phone: new features coming to Pixel 4
    https://www.youtube.com/watch?v=KnRbXWojW7c
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ARIAEL: ADD
    RSS čtečka je program. Abych neopakoval napsané
    RSS – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/RSS
    A vážně nemusím mít na každý RSS kanál jinou aplikaci.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Jde tu o střed dvou koncepcí.
    1) Data a aplikace máš online a spoléháš že to bude stále fungovat a o nic nepřijdeš. Když upravuješ fotku, nebo třeba tabulku Excelu tak ji pošleš na internet, nebo ji vůbec na svém zařízeni nemáš a všechno děláš tam.

    2) Data která potřebuješ máš u sebe. Pracuješ s nimi na svém zařízení pomocí svých programů a dokud nepotřebuješ online data nebo služby můžeš vše dělat offline.

    Například takový e-mail můžeš mít výhradně na webu včetně adresáře a bude to stále dostupné odkudkoliv.
    Nebo na svém počítači/tabletu/mobilu a kromě chvilky mezi přijetím pošty na mail server a doručením třeba na tvůj tablet tam nemusí být nic.

    V obou případech můžeš mít jednu zálohu zašifrovanou v cloudu, druhou na svém file serveru, třetí ve sklepích Karlštejna, čtvrtou u kámoše na Aljašce a další třeba na disku v kufru. Tohle o zálohách není a každý si zálohy řeší podle svých možností a schopností.

    Asi nikdo nepoužívá výhradně pouze to jedno. Ale jestli například tvůj tablet bude víc jakýmsi výběžkem služeb a dat na internetu, nebo víc zařízením na internetu nezávislým určí jaké výhody budeš používat a jaké nevýhody snášet. Možné je oboje.

    Jedno úsloví říká, že co dáš na Internet patří všem kromě tebe. To platí i pro tento příspěvek.
    Je hodně zjednodušující. Spoustu možností jsem pominul. Někomu neřekl nic nového. Ale možná někomu došlo o co tu vlastně šlo.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DATEL: On ani pojem "cashe" neznamená paměť přístroje kam si ukládáš soubory. :-)
    Leda bychom tedy papírové Bible považovali za data z cloudu nacashovaná do papíru. :-D

    pokud někdo nevěří
    Cache – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Cache
    DATEL
    DATEL --- ---
    ARIAEL: prosim tě, co ty máš všechno pod pojmem cloud? :-) Protože stahování z RSS zdroje se za data v cloudu opravdu povazovat nedaji.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    ERGOSUM: Takze kdyz to shrnu data mas z cloudu nacachovany do svych ctecek a uzivas si predstavu, ze nejsi zavisly na online zdrojich :) OK.

    ad zaloha v jedny mistnosti - ty nejsi IT, ze?:))) Evidentne netusis o cem mluvim - ale to je jedno, stejne realitu nezmenis. Konec.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ARIAEL: "A kdyz vsechny data a programy budes mit offline, tak podle tehle logiky mas zaruceno ze ti bude vse fungovat?:)))))))))))"
    Něco jednoduchého.
    Když nemáš offline mapu a jsi bez připojení jsi kde? No nevíš! Protože jsi offline.
    Stejně tak se na stažené video mohu dívat i při jízdě metrem.

    "Tak tohle je hezky zaver. Takze napr. kdyz chces opravit poskozeny program, staci PC odpojit od internetu?:)"
    To má být analogie k aplikacím které po odpojení od internetu přestanou fungovat? :-)
    Pak ti může připadat, že se po připojení programy samy opraví. :-D
    Ale trošku maličko pravdy na tom je. Když po aktualizaci některá appka přestane fungovat jak chci, tak prostě z balíčku nainstaluji verzi která funguje. Mít balíčky aplikací které rádi používáte není vůbec špatný nápad.

    "Mimochodem poradit lidem, at maji vsechna sva data v jedne mistnosti, je to velice dobra a ucinna strategie zalohovani :)))"
    Ne to není strategie zálohování. Ale mobil mám vedle PC nebo v jedné místnosti zcela běžně. Odevzdávat ho např u sousedů by mě obtěžovalo a nedělám to. Zdá se, že tě to zjištění bude šokovat. I když pro nás to není novinka.
    Abys dostal například fotku z PC na mobil nemusíš ji posílat přes cloud nebo vůbec přes internet. To je. Co.

    "Ale ja jsem si celkem jisty, ze ty at mas v offline cokoliv, tak nikdy zadna data navic ani nic interaktivniho mit nebudes. Dokonce ani to, ze se ti zpozdil vlak a par dni nepojede se nedozvis dokud nedojdes na to nadrazi :)))"
    To je jako bořit dítěti bábovičky. Tvá "jistota" stojí na písku. Samozřejmě že mohu mít interaktivní data. Také se mohu připojit. Ostatně už z toho že píšu na nyx leckoho napadlo, že se připojuji.
    To je nějaká věda otevřít si třeba?
    http://m.tabule.idos.cz/Odjezdy/5457076/
    A všeljaké mimořádnosti? Ty mám v RSS čtečce ještě než je potřebuji.
    https://pid.cz/feed/rss-vyluky
    https://pid.cz/feed/rss-mimoradnosti
    https://www.cd.cz/rss/omezeni.rss
    https://praha-metro.webnode.cz/rss/
    Stáhnou se samy během chvilky spolu se spoustou dalších článků a při čtení "můžu sedět třeba na hajzlu v ponorce"
    JIMX
    JIMX --- ---
    ARIAEL: ja radši ten papír :-)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    JIMX: ad screensaver a fortky - kupodivu celkem dobra vec, preci jen nekdy komp jede jen a tay chodis kolem a randomem vybirat fotky je dobre pripomenuti.
    ad nas a pristup: no na to par reseni existuje :DDD
    ad fotoramecek a sit: totez. Ramecek ma wifi (notebook taky), fotky mas vypublikovany na svy zabezpeceny https s vynucenyma user certifikatama ci nejaka jina forma zabezpeceni.
    JIMX
    JIMX --- ---
    ARIAEL: screensaver nepoužívám, navíc fotky skladuju na nasce a používám NB, který prenasim i jinam ... a fotoramecek by šel, kdyby byl pripojenej do sítě, ty desítky gb bych na něj nahrávat nechtěl ...
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    JIMX: Ti poradim - udelej si z nich zdroj dat pro screensaver... Nebo pro elekronicky fotoramecky.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    ERGOSUM: Donaldovi je uplne kurburt ze cinani mozna maji neco jako system do telefonu:) Nevim proc s timhle argumentem lidi z Evropy furt mavaji. Mozna proto, ze jim nedochazi, cely ten spor nebyl NIKDY o telefonech a to, ze ve statech se stejne zadne huawei telefony proste neprodavaly, neprodavaji a ani nebudou - nikdo je tam realne nechce. To jenom tady a v Asii je kupuji.
    A kdyby jsi mel tak casto do cineni s touhle firmou, tak by jsi vedel, ze hlasky ze maji nahradu a to jak to meni - no skoro jiste je to jen "politicke prohlaseni". Takovych hlasek od asiatu uslysis hodne aniz by se k nim nekdy vraceli. U nich totiz znamenaji neco jineho nez u nas. A pripomenout jim ty prohlaseni cinani skutecne nepovazuji za slusne.

    A kdyz vsechny data a programy budes mit offline, tak podle tehle logiky mas zaruceno ze ti bude vse fungovat?:))))))))))) Tak tohle je hezky zaver. Takze napr. kdyz chces opravit poskozeny program, staci PC odpojit od internetu?:)

    ad os a cloud: ne financne. Procesne a navrhem a celym principem cinnosti to proste propojene je - a rozhodne bude vic. Ad "blikajici cihla" - timhle prirovnanim asi myslis situaci bez internetu a jako ze ti vse prestane fungovat? Nebo dokonce bez operatora, at je to poradne "bezcloudovy" (protoze operator rozhodne je dalsi cloud)? Ted si nejsem jestli jsi nekdy nejaky android videl. Myslis, ze bez internetu prestane fungovat, nevidis fotky atd? Nevim jak tvuj mobil, ale muj si tyhle data drzi v cache - ma te cache koneckoncu terabyte, vejde se tam toho dost :) Ale ja jsem si celkem jisty, ze ty at mas v offline cokoliv, tak nikdy zadna data navic ani nic interaktivniho mit nebudes. Dokonce ani to, ze se ti zpozdil vlak a par dni nepojede se nedozvis dokud nedojdes na to nadrazi :)))

    Mimochodem poradit lidem, at maji vsechna sva data v jedne mistnosti, je to velice dobra a ucinna strategie zalohovani :))) Neco jako automaticke prirodni trideni slabsich jedincu :D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ARIAEL: Děláš z toho vědu tam kde není. Běžný uživatel nemusí moc vědět jak Android funguje. Ani nemusí mít root a přesto například když má všechna zařízení v jedné místnosti data nemusí místnost opustit. To že neví co se tam děje neznamená že musí provázat vlastní fungování se službou která mu neslouží.

    "OS postaveny na tom, ze za nim stoji giga cloud plny sluzeb" Možná postavený finančně. Technicky jen jeden z OS které umějí cloudové služby používat. Ale když všechno nepostavíš na těch službách, můžeš fungovat na síti i mimo ní. Tam kde mi pomáhají je klidně použiju. Mě se třeba nestane abych měl mimo signál ze zařízení jen blikající cihlu co sama nic neumí. A vážně jsem k tomu nemusel "kuchtit romku". Prostý výběr aplikací.

    "zbude chromej kripl, jak ted hrozilo cinanum" Číňanům hrozilo jen to, že nové telefony nebudou moct ty služby používat. I když ani to není jisté.
    "A ani oni si netroufli jit do vlastni nahrady " Mě to připadlo, že se Donald dost vylekal když zjistil, že tu náhradu mají. Možná ne ještě úplně dotaženou, ale pro změnu nepodléhající Americké vládě.

    Prostě můžeš mít všechna data a všechny programy pro jejich obsluhu na cloudu, ale pak se nediv, když ti něco nefunguje.
    JIMX
    JIMX --- ---
    stejně ty mraky dat, co dneska generujeme, nebudou nikdy nikoho zajímat ... a spoustu z nich ani nás ne ... stačí se podívat na to, jak často si prohlídneme sami svoje vlastní fotky, kterých cvakáme mraky ...
    my jsme se ženou letos zavedli zálohování fotek na papír a přijde mi to nejlepší varianta ... tu fotoknihu si čas od času z knihovny vyndáme a prohlídneme, tisíce fotek na NASce jsme si neprojížděli nikdy :-)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    ERGOSUM: Vsak - jsou lidi co si chteji vsechno managovat sami - ale tak nejak se ocekava, ze si to skutecne budou managovat sami, jsou schopni alespon zakladnich veci jako si napsat skripty kdyz uz ne cele programy a skutecne vedi, co se jim tam deje. Na nejaky cas jim to vydrzi, potom stejne zjisti ze s tim uz ztratili kontakt a nebo vuli ho udrzovat:) Protoze treba u toho Androidu to v praxi znamena znalosti na urovni kuchteni romek - jinak proste nevis co uvnitr mas a co se tam deje.

    Ale tak pro tyhle lidi zase neni OS postaveny na tom, ze za nim stoji giga cloud plny sluzeb. Kdyz to nekdo odpare tak mu zbude chromej kripl, jak ted hrozilo cinanum. A ani oni si netroufli jit do vlastni nahrady atd atd atd...
    Pro tyhle lidi je lepsi skutecne standalone OS - jednoduchy, bez site, bez viru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam