• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SPM: Moc děkuji, parádně a detailně sepsané. Zajímá mě primárně právě Fold 3 s S-pen a tudiz prekvapen a nadsen čtu, že jsi do nej zainvestoval a napsal k němu praktické postřehy.

    Mam nepříjemný pocit, že mě ty a par dalších budete mít na svědomí, az vyjde Fold 4 (konec srpna?) 🙈
    SPM
    SPM --- ---
    Tak nějaké slíbené postřehy po dosavadním sžití se Z Foldem :-) TLDR: je to super a ikdyž mi to ze začátku připradalo taky tak trochu jako ptákovina, tak je to reálně velice dobře použitelné.

    - pádlovitost: když jsem na něj koukal ještě v prodejně, tak mi to nikterak hrozné nepřišlo. Ten telefon ve složeném stavu je celkem o dost užší, než ty ostatní běžné (ala Note, novější Ska, ...) telefony. Tlustší teda o dost je; na druhou stranu kolega má nějakou S21 (plus nebo ultra, nejsem si jistý) v pouzdru od UAG a to co do tloušťky je skoro stejné, jako složený Z Fold... Nicméně, než jsem sehnal "vhodné" pouzdro, do kterého se vejde i S Pen (k tomu se ještě dostaneme...), tak jsem to asi týden nosil v tom originálním futrálu s aramidovým vláknem od Samsungu a neměl jsem z toho nikterak pocit, že by to bylo nějak zvlášť velké. Skoro bych řekl, že díky tomu, jak byl úzký, tak mi to v kapse u kalhot překáželo daleko méně, než ten starý note (který byl tenčí, ale o dost širší).

    - sekundární display (tedy ten z přední strany jako u normálních telefonů): jelikož celý telefon je poměrně úzký, i tenhle display je dost úzký ("paradoxně" jak jsem vyzkoumal, tak ten hlavní display po otevření a držení ve vertikální poloze znatelně více než 2x tak širší, nejspíše o tu část, co jde do tloušťky přes pant). Někomu by to možná mohlo vadit, u některých aplikací je vidět, že je to užší, než se očekává (například v tapatalku ta spodní lišta s ovládáním utíká za display, byť všechny mačkatelná tlačítka zůstávají mačkatelná). Mně to jinak při mém používání vadí akorát u spritmonitoru, na který ten display neotvírám a do jednoho políčka se v tom úzkém režimu nevejdu a data v něm se mi scrollují. Výhoda, co jinak říkali i v těch recenzích - dobře se to drží a případně obsluhuje v jedné ruce (teda až na moje vylepšení... :-) viz dále). Já teda ještě celkem trpěl při psaní na tomhle displayi - SW klávesnice je prťavá a tohle je historicky první androidí telefon bez HW klávesnice, který mám. Nicméně psaní ve swipe módu pro ty, co jsou na to zvyklí, je zase celkem v pohodě, jelikož to lze pohodlně držet v ruce a palcem sáhnout kamkoliv přes šířku displaye.

    - hlavní display je nicméně opravdu impozantní. Ta plocha, na věc, kterou vytáhnu z kapsy, je fakt skvělá a byť teda tablet jsem měl naposledy někdy v pravěku, tak mi to přijde dost srovnatelné s těmi menšími. Tedy, jak padalo v těch recenzích, ten poměr stran je skoro čtvercový, takže třeba na přehrávání videí to úplně nejlepší hardware není (zbydou tam černé okraje, takže ten obraz bude menší, než na o kousek protáhlejším tabletu), ale na vše ostatní je to super: skvěle se na tom používá prohlížeč; stránky fungujou dobře i v klasickém zobrazení, v pohodě se dá koukat na stránky, co ani žádnou mobilní verzi nemají. Koukat na tom do mapy je taky radost, atd. Samsung klávesnice má jinak v nastavení zajímavý mód, kdy při tom otevření se rozdělí na půlku a v každém rohu je jedna část klávesnice. Funguje to super, dá se to krásně oběma rukama držet v rohu (ono ostatně teda v rozloženém stavu se to jednou rukou moc ovládat nedá) a psát na tom (tlačítko jsou o něco větší, takže i po přechodu z HW klávesnice na tomhle se zase píše poměrně dost dobře). Jediný drobný bug je, že když nechám zapnutý ten swipe mód, tak funguje i v tomhle režimu, kde nedává v podstatě žádný smysl a občas jsem se "uklepl," když jsem chtěl zmáčknout klávesu, ale telefon to vyhodnotil jako tah.

    - šev: jeho viditelnost dost ovlivňuje co na displayi je zrovna zobrazeného a jaké je okolní osvětlení. V přítmí není vidět prakticky vůbec, podobně když na displayi běží video, tak není skoro vůbec patrný. Za slunečního světla s odlesky a jednolitou stránkou je vidět docela dost, nicméně ani v jednom případě mi to nepřijde nějak dramatické. Co mi víc přijde divné je, že při pohybu prstem přes něj je cítit hrbol. Ne že by se ten prst nějak zarazil nebo něco, jenom mi to stále přijde jako nezvyk, že mám hrbol na displayi. Při šmrdlání S Penem paradoxně cítit není.

    - S Pen: a jsme dle mého u největší slabiny telefonu... na vnitřním displayi funguje S Pen (byť to teda musí být pro nebo speciální Fold edition a ještě se musí koupit zvlášť), nicméně v telefonu na něj není žádná šachta. Oba typy S Penu jsou poměrně tlusté, takže proti těm tužtičkám z Notů se výrazně lépe drží, ale o to hůře se řeší co s nimi. Samotný Samsung prodává jenom flippové pouzdro, které má u kloubu držák na S Pen. Nicméně pouzdro mi nesedlo vůbec, jednak flippové pouzdra nemám rád, navíc tohle kvůli držáku drží blbě přiklopené, při držení v ruce jak v zavřeném, tak otevřeném stavu překáží... prostě mi nesedlo :-) A úplně moc jiných variant není. Nakonec jsem skončil u pouzdra od Spiegelu (objednáno z Amazonu, u nás ani není dostupné), kde je držák vsazen na pravé straně telefonu v jeho horní části. Tam zase mírně překáží zapínacímu tlačítku (ve kterém je čtečka otisku prstů), ale na to se ještě tak nějak dá zvyknout. Nicméně nasazením tohohle pouzdra telefon nabyde do šířky stejné jako ty velká Ska, takže se z něj prostě stane velké, tlusté a i široké pádlo a všechny ty výhody úzkosti jsou v tu chvíli pryč. Za mě je tohle největší slabina telefonu, mnohem radši bych tam měl tenké pero, které ale jde strčit dovnitř do telefonu.

    - čtečka otisků v power tlačítku jinak funguje úplně dobře. Možná až moc. Měl jsem problém se svým naučeným zvykem šmátnout na power tlačítko abych se na lock screenu podíval na notifikace. Čtečka brala tak rychle, že jsem skoro pokaždé ten telefon úplně odemknul. Nicméně jsem se snad už nějak naučil místo toho ťapat po displayi, což lockscreen taky rozsvítí.

    - provedení jinak vypadá docela solidně. Na zem mi ještě pořád neupadl, nicméně zdá se, že je to vyrobeno celkem bytelně. Tedy asi pokud to zrovna neupadne otevřené a netrefí se něco do displaye v místě pantu, to by asi bolet mohlo dost :-)

    - krapet malá nevýhoda, je patrná i z fotek - v zavřeném stavu to není čistý kvádr. U kloubu je ten telefon širší a ty půlky se pak k sobě zužují. Nevýhoda je, že tam tím vzniká taková malá trojúhelníková škvíra. A tedy při nošení v kapse tudy padá prach na ten vnitřní display, takže relativně často ho mám zaprasený i chvíli po té, co jsem ho vyčistil. Ale žít se s tím dá.

    - drobně mě ještě štve nepřítomnost 3,5mm jacku, ale to je dnes už prakticky u všech telefonů... (u mě je to kvůli specifickému použití, kdy sluchátka v telefonu jsem potřeboval tak jednou za 1, 2, 3 roky, když jsem, většinou nedobrovolně, musel vlézt do nějakého prostředku hromadné dopravy. Když si koupím bezdrátová sluchátka, která bych jinak na nic jiného nepoužil, tak budou v případě téhle potřeby skoro určitě vybitá).

    - co jsem taky nezkoušel a asi by to byl problém, je výměna launcheru. Krapet hůř si na to zvykám, protože jsem měl předtím novu s nekonečným seznamem a ty stránky mě teď iritují. Nicméně ten samsung launcher má rozdílné nastavení pro hlavní a vedlejší display (což by nova asi nedala). A pak má navíc taky ten boční quick launch, který teda ne že bych používal, ale dají se z něj dělat split screeny běžících aplikací. Přičemž se na ten display v něm dají hodit určitě 3, možná i víc aplikací naráz. Ten klasický splitscreen v androidu funguje také, nicméně to vždycky hodí jenom dvě aplikace na jednu obrazovku a nad sebe...

    Suma sumárum mě fakt celkem baví, na ten obrovský display, co mám stále u sebe, se zvyká hodně snadno a jsem schopen na tom pak dělat i věci, kvůli kterým jsem jinak běžel k PC, protože mě to na malém displayi na notu nebavilo. A vlastně jediné, co mě na tom štve, je ta neintegrace S Penu, kde po týdnu nošení bez něj mám vyzkoušeno, že ten telefon bez pouzdra na něj byl v podstatě menší pádlo, než původní Note...
    LEF
    LEF --- ---
    ahoj vsem. nekdo zkusenosti s timto radiem? chci ho do T5.1 (2011).

    XTRONS PSD70TRV - autonavi.cz
    https://www.autonavi.cz/autoradia-pro-vozy-vw-multivan/xtrons-psd70trv/

    dekuji
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Můžu se zeptat, co jsou SimProcessor a OperatorPlugin? Začalo mi to najednou (od té doby, co jsem volal na infolinku operátora / vyndal a znovu nandal simky) mnohokrát denně vyskakovat nahoře na listě včetně ikonky hovoru a jako oznámení. Google neporadí. Díky
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Jde nějak u widgetu Google kalendáře nastavit, aby mi zobrazoval události jen z některých kalendářů, ne ze všech?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Nepodceňujte své rodiče! Když mi mamka volala z půjčeného telefonu, že jí to ukazuje "žádná SIM", tak jsem jí poradil, ať tu SIM zkusí vyndat a zandat.
    Po hodině mi volá, že se podařilo, ale před tím že se nožem skoro úspěšně dostala do telefonu, než si všimla, že tam je na boku šuplík na simkartu. Ach jo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    COMMANDER: Aplikace Phone neboli Telefon, Settings - Supplementary Services - Call barring - All incoming calls
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    MAKROUSEK: Nerozumím kde..
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    COMMANDER: To se dela na urovni GSM - call barring v nastavenich tveho mobilniho pripojeni.
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    Jak na dual SIM androidu na SIM č. 2 zakázat příchozí hovory, ale nechat povolené příchozí SMS? Nějaká appka?
    (Xiaomi MIUI 12.1.1 @ Android 11)
    Díky
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    RATTKIN: dík, zkusil jsem, ale to není pro mě.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DUNICAN: zkus jiný launcher? Instaluje se jako appka z marketu, dá se pak odinstalovat když se ti nebude líbit.
    Já používám Niagara
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    JEREMIUS: jak uz bylo napsano - jedna vec je sparovani s google a synchronizace kontakty/kalendar a podobne, a druha vec je zaloha do Google Drive
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    Ahoj všem, nový telefon Motorola Moto G31, chci změnit rozložení domovské obrazovky (počet ikon), ale možnost "homescreen layout", tak jak je popsaná tady, tam není. Tuší někdo, v čem je problém a kde ji můžu najít?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    JEREMIUS: Možná záloha do Google One? Ono synchronizace není záloha ale upřímně nevím jak to je u google chápáno. ( Mam oboje )
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PRAASHEK: hele, jako mozna, ale otvirej mobil malickem, to je trosku na vobeseni se :)
    jinak ja s palcema nikdy problem nemel za celou dobu, co mam fingerprint mobily, ale proste mi jednou expirovala jejich registrace, nechapu doted co se mohlo stat. Preregistroval sem to a uz to zas jede jak ma. Asi nejakej bug..
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    Co tohle prosím znamená? Když v settings rozkliknu Google účty,btak je synchronizace zapnutá

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PRAASHEK: Haha jeste u toho mit jazyk venku a ve spravnem uhlu :)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Btw, sice to není řešení tématu, ale je to k tématu - taková technická - já si registroval otisky párkrát kvůli práci na dvou přístrojích a dotyčný operátor mi vždy říkal, ať určitě nepoužívám palce (a radši ani ukazováčky), že s nima jsou dycky největší problémy :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DRAGON: Stalobse mi u A a předchozích S. Registr se občas poškodí
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DRAGON: Aha, ja to pochopil jako 4 ruzne prsty, promin. Ty 2 registrace mi vzdycky drzi, tuk tuk. Tohle co popisujes se mi jeste nestalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam