• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CHOTOUCHOVAK: Rozumime si, ze kdyz do te Samsung 65W nabijecky zapojis vice veci najednou, tak to nasledne nema 65W na primarni vetvi a laptop to z ni neutahne? Tzn laptop musi byt zapojen prave do primarni vetve a ostatni vetve musi byt urcite bez zapojenych zarizeni a dost mozna i bez zapojenych kabelu (a to i tech prazdnych).

    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    TOOMIX: Ono je to na krabičce napsaný vzadu malym písmem, že podporuje telefony nebo tablety s Androidem.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CHOTOUCHOVAK: to nebude android/win ale těma nabíjecíma protokolama
    CHOTOUCHOVAK
    CHOTOUCHOVAK --- ---
    Tak shodou okolností jsem dnes koupil nabíječku Samsung 65W a představa byla podobná jako měl KEJKLIR: Já ovšem chtěl nabíjet stejnou nabíječkou mobil Samsung a tablet HP. Jenže tablet je s win a nabíječka podporuje pouze android, takže do tabletu nepustí nic. Tak třeba si na to někdo vzpomenete, až budete taky řešit univerzální nabíječku.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    SUCZKER: Ne tchapes to dobre tistak ma odleptanou vrstvu urcenou pouze pro prenos tepla. Tu pak muzes i prenest dal skrze hlinikove a nevodive SMD soucastky. Takze nemusis mit cestu specialne pro teplo.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    MCKIDNEY: ... Lepsi telefony ho chladi skrze PCB....

    Sorry, jsem lama a s pajkou jsem si hral naposledy na stredni, kdyz mi SMD prislo jako vesmirna technologie. Chlazeni pres PCB znamena, ze cast tiskaku, na kterym je ten nabijeci cip slouzi jako heatsink? Nebo je PCB v tomhle kontextu neco uplne jineho?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Geeky video:
    Does Fast Charging ACTUALLY Ruin Your Battery?
    https://youtu.be/UpqaQR4ikig


    Nerdy video:
    ADRmu Battery Module - An uninterruptible power supply for 10V Standards
    https://www.youtube.com/watch?v=YsErYfKkoBU
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Stejne jako v BDSM klubu, Dom a sub je fantasticka zalezitost :)
    Nikdo nepredava kontrolu - komunikace vyzaduje obe casti.

    Rozdil mezi resenimi je jak rychle a jak presne meni energii nacpanou o baterky. (V*A ne A ci V :) Tohle neni konstantni a dokonce ani linearni funkce.

    Lithium potrebuje cas prenest energii zkrze membranu. Klasicka forma nabijeni je jet stejny proud a pak stejne napeti. To ale neni nejrychlejsi - pouze nejstabilnejsi. Jde to regulovat jak mechanicky skrze teplotu, tak pulsovanim podle charakteristiky baterie.

    Uvnitr telefonu mate cip co s urcitou efektivitou prevadi energii z nabijecky do baterky.
    Ten je taky druhy duvod proc vas telefon chcipne predcasne - nejdriv konektor a pak tohle IC. Tohle IC se taky prehriva, protoze odpad je teplo. Lepsi telefony ho chladi skrze PCB.

    Teprve ted se dostavame k nabijecce - tam mate bud predepsane situace (Seskupene pod nazev USB-PD) a pripadne extra funkce vyrobce.

    Tady se jedna o DASH ci WARP licenci specialne pro OnePlus. Ale jak rika SKAUT nakonec je to jenom prepinani napeti a proudu, tak aby to IC v telefonu dostavalo dost stavy o kterou si rekne.

    Nejvetsi inovace neni to obchazet PD, ale obchazet baterku pro provoz - to delaji Lenovo a Asus gaming telefony. Potom pouzivani vice clanku, kdy muze IC pulzovat mezi clanky a regulovat tak celkovou teplotu.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SUCZKER: Ona to odpojí elekronika v mobilu, nabíječka je pořád jen zdroj. Zjednodušeně řečeno - můžu vzít lagoratorní zdroj, připojit jej na správné místo dovnitř telefonu a ten si vezme co mu dám. Samozřejmě v mezích které mobil zvládá. Ve skutečnosti to bude složitější protože onu komunikaci nabíječka ( zdroj ) a mobil si řeší částečně SoC mobilu takže potřebuje nejspíš i nějaká data z jejich komunikace aby DC/DC měniče v mobilu dělali co mají. Koneckonců k nabíjení akku v mobilu stačí 4.35V ( Li-ION ), vyšší napětí je jen cesta jak slabým vodičem a mrňavým pinem procpat víc energie bez velkých ztrát ( viz, AC rozvod energie ).

    A taky není nabíječka / mobil vázaný na konkrétní fyzický akku. Ano je tam nějaká komunikace ale to je s onou elektronikou kterou kazdý slušný výrobce k akku dává - z určitého pohledu fajn věc dokud to nezačně někdo párovat s deskou a podobně ( HW lock ). A to je v reálu zas složitější.

    V podstatě hezky podané video pro BFU
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    SUK: jenom popularizacni video, ktere neresi moc technicke detaily, tak snad jsem to uplne spatne nepochopil:

    The Problem with Fast Chargers.
    https://youtu.be/LiU2VAza8PE?t=338
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    SUK: Vyjednává se výkon. Mobil si sám řídí nabíjení tak jako doposud, jen je možnost rychlejšího zásobení
    SUK
    SUK --- ---
    SUCZKER: mas k tomu zdroj? Protoze jsem mel za to, ze vetsina (Qi, PD, Xiaomi) ma jenom protokol pro vyjednani napeti & max. proudu.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LAUNCHER: to ui je mnohem jednodušší
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    KEJKLIR: ty rychlonabijecky s tímhle výkonem přestěhovaly logiku řídící nabíjení z telefonu přímo do nabíječky, aby byl průběh optimální. Ale ta logika v nabíječce si to dokáže ukocirovat jen v páru s konkrétními baterkami v konkrétních telefonech. Aneb jak tu zaznělo, mají vlastní proprietární protokol.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    SKAUT: No myslel jsem to trochu jinak, protoze maji USB-2.0 - tak zalezi na jejich implementaci. Myslim ze nedostanes razitko na USB 3 gen 1 bez podpory PD - ale mozna je prosto shoda okolnosti ze 3 gen 1 zarizeni maji poradne PD a ne jenom zpetnou podporu s Quick Charge..
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    MCKIDNEY: Přes USB2.0 USB type C může jít i 100W, když mají čip, bez čipu je cap na 65W.
    To bude spíš jejich specialita a natvrdo zakončené CC piny na 18W.
    ( Jestli jsem správně pochopil cos napsal o tom že by měl být jen 18W díky tomu že je USB 2.0 ).
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    KEJKLIR: problem je v tom, ze oneplus nepodporuje QC ani PD, oni maji vlastni standard, kterej misto vetsi voltaze pouziva vetsi proud a funguje to pouze s origo nabijeckou a origo kabelem
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    KEJKLIR: No brzo bude snad legislativa :)

    Ma USB 2.0 s USB-C konektorem a tak Power Delivery ma 18W protoze je zasekly na 5V. Maji vlastni protokol pro 30W a 65W.
    Takze leda nejakou nabijecku od nich co umi oboje.

    Ja svuj OP budu prodavat, je to hrozny bordel a Nord jeste ma dohodu s Google ze bebude davat svoje aplikace misto google.
    Takze Nord je klasicka cina se stock androidem :(
    KEJKLIR
    KEJKLIR --- ---
    Nedávno jste tu řešili nabíječky. Mám OnePlus Nord 2 s 65W nabíjením. Origo nabíječka nabije skoro prázdnou baterku za méně než půl hodiny. Ale ta origo nabíječka mi nevím proč neutáhne (vůbec nenabíjí) laptop (Dell Latitude). Pořídil jsem Baseus GaN3 s 65W nabíjením, která laptop nabíjí bez problému, ale telefon bohužel nenabíjí stejnou rychlostí jako originální nabíečka (samostatně, nemyslím nabíjení více zařízení najednou). Plné nabití trvá cca 1,5 hodiny. Tušíte čím to je? Chtěl jsem mít jednu univerzální nabíječku, ale tohle mě docela štve.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LAUNCHER: Ano, lide co maji nainstalovane a zaplacene Disney+ neuvidi reklamy v launcheru a doinstalovane applikace Disney+. Mozna to bude tim, protoze se nic nezmenilo :) Naopak zase lidi co ho nechteji, pak budou vice nastvani pri kazdem zobrazeni.

    Zda to ovlivni i reklamy uvnitr YT - no doufam ze jo.
    Ja mam PiHole, uBlock ci Premium, protoze me reklama rusi.
    Takze nikde s reklamama nejsem dlouho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam