• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ARIAEL: Diky, to pomohlo. Google jsem neznal :-)
    Chapu, ze mesh jako technologie je sirsi termit, nez jen "hod do rohu dalsi APcko a ono se ti pripoji bezdratem k jiz existujicim" - coz ti nejcasteji rekne ten mnou nove objeveny google. Bude hodne zalezet na tom, jakou konkretni technologii zvolis, a budou mezi tim lepsi a horsi. Ale vylozene me rozesmivaji lidi, kteri reknou "nebudu tahat po novem dome zadne kabely, protoze bezdrat staci" ...

    Asi mesh nebude zaklinadlo, ktere vyresi vsechny problemy WiFi. 90% materialu ti rekne, ze definice mesh site je "dalsi wireless apcko ktere pouziva dedikovany kanal pro komunikaci s ostatnimi nody az se dostane k uplinku" ... no a konkretne v tomto pripade by mi prislo asi lepsi pouzit kabel, pokud je k dispozici, a zanechat si tu chytristiku na bezdratove casti. Jak funguje ten dedikovany 5G uplink pres ty 70cm zdi?

    Ve vysledku idea je stejna - proste je potreba vic pricetnych APcek, co umi vysilat na jednom essidu a nejak se mezi sebou a klientem domluvit (tomu roamingu skutecne hovno rozumim).

    Rok a pul zpatky jsem domaci sit vyresil prave wifi 6 apcky od unifi propojenymi kabelem a problem neresim zadny. Barak mam spise vertikalne orientovany (2x 90m nad sebou) a APcka jsou v kazdem patre, signal vsude full, malo kdy musim pres vic nez jednu zed.
    Mohl by na tom s prehledem jet SME business, a taky na mnoho instalacich jede.

    Ale protoze my odpornici verime v kabely, tak krabice narocnejsi na bandwidth jsou na kabelu, jako treba vse u TV.

    Co se tyka konstruktivity odpovedi, asi by nebylo spatne na ni trosku zapracovat (na obou stranach).


    BTW, taky jsme tu celkem huste off-topic.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ARIAEL: Je to blb. Nicmene MESH navrhovat taky asi nepomuze.

    Tady je problem implementace 11ac v tom zarizeni (jako treba XSX), MESH ci primo AP muze maximalne vylepsit signal natolik, ze klient se mozna rozhodne lepe. Coz muze uzivatele zklidnit a o tom zadna.

    Zarizeni s Qualcomm, prima viditelnost na 2m a stejne se behem 10 minut prepnulo nekolikrat na 2.4Ghz. Pro streamovani PiPi+ je to jedno, ale zde se jednalo o streamovani VR do zarizeni co zere 120Mbps. Oddelis SSID a zarizeni bezi bez vypadku.
    A nez reknes ze to bylo prilis velke zrychleni (to se muze stat), tak se to delo i s headsetem polozenym na stul.

    Kazdy je sveho stesti strujcem a pro me SSID pouze pro 5GHz, pouze VR klient a zakazani pristupu do WAN poresilo mnoho problemu a pridalo klid do duse :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    MEDWYN: Zkus google, odporniku. Treba se dozvis, ze MESH jede jak po powerline, tak po kabelu tak po wifi :) Ale chapu, ze ty tomu rozumis nejlip i kdyz evidentne o tom vis velky ho***.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    LAUNCHER: V takovem pripade urcite ano. Ale obecne je wifi-connected mesh spis exit strategie, nikoliv go-to technologie, kterou je a bude kabel. Nebo to snad nekdo nekde v nove vystavbe pouziva? ARIAEL tomu rozumi nejlip, tak se ho zeptejme.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ARIAEL: Cca 12m daleko od routeru, mmj skrz 25cm nosnu zeď a 35cm strop takto. Tzn nejslabsi misto v celém domě. Mobil připojen 80MHz 2x2 ax.

    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    LAUNCHER: Takze tobe 5 Ghz prochazi bez problemu zdmi, podlahou a stropem? Zajimavy. Ale jo, u sadrokartonu to funguje :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    MEDWYN: Evidentne primo odpornik :) Gratulky :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: V Tvem pripade jak pises. Obecne ale kdyz Ti nestaci pokryti a nechces nebo nemuzes vrtat.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ARIAEL: Proc bych mel mezi sebou APcka propojovat wifinou, kdyz je mam pripojene kabelem? Mesh je picovina.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: 1) "Vetsinou" visi na 5 GHz je mi bohuzel k nicemu.

    2) Konkretne Unify a XSX takhle, takze bych si s Unify patrne nepomohl. Doporuceni je rozdelit to, jak mam ja. Moc me to neprekvapuje, predpokladam ze do toho primarne mluvi koncove zarizeni, ne router.

    https://www.reddit.com/r/XboxSeriesX/comments/kcurm1/xbox_series_x_does_not_prefer_5ghz_over_24ghz_wifi/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ARIAEL: Premyslim k cemu je to dobry, pokud nepocitam hotel. Mam 2 patra a sklep a vsude 5 GHz bez problemu z jednoho kvalitniho routeru.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Ehm - kupte si MESH a mate po problemech
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    LAUNCHER: To unifi taky - prave proto mluvim o tom, ze "vetsinou visi na 5g", cehoz jsem si vsiml spis v administraci. Slo mi ale o to podivat se, jak se ta zarizeni chovaji bezne, zda skacou tam a sem apod, cili o nejake statistiky.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: Nevim jak Unify, ale Fritz mi mmj ukaze, kdo je na jake frekvenci pripojeny prave ted, coz je myslim snazsi prace, nez logy.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    LAUNCHER: Mam unifi s nejakymi u6-lr a u6-lite apcky. 3 ruzne essidy (normalni, iot, guest) s ruznymi nastavenimi. Normalni essid je mixed 5g + 2.4g a signal je po celem dome skvelej, takze vetsinou mi mobily a laptopy visi na 5g. Ale moc to neresim, takze ani nesleduju. Spis tak sporadicky. Ale muzu zkusit mrknout do logu v Home Assistantu nebo Unifi Controlleru, pokud to nektery z nich loguje.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: LAUNCHER: Muj aktualni router je Fritz 7590 AX, ale podobne se mi to chovalo i s predchozimi. Jestli nekdo tohle umite spolehlive rozchodit, budu jen rad za rady a tipy na konfigurace, pripadne jine routery.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEDWYN: Mam bohuzel ruzna jmena pro ruzne frekvence WiFi. S periodickymi pokusy o jednu sit s vice frekvencemi mam zatim nedobre zkusenosti, nehlede zda Android 12, Windows 11, XSX. Typicky se mi zarizeni pripoji na 2.4 GHz, protoze nejsilnejsi signal a minimum zaruseni od sousedu i na 2.4. Pramala snaha zkusit vyssi frekvence, ktere maji po dome logicky slabsi signal, ale i s nim vyrazne vyssi rychlosti.

    Nejspis s tim nikdo nic nedela proste i z toho duvodu, ze beznym uzivatelum dost mozna snaha o nejsilnejsi signal vyhovuje. Protoze (alespon u me) je to i na 2.4 GHz stale dost napr. na max bitrate Disney+.

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    SUK: Ver mi, ze to chapu. Taky patrim ke generaci co ocekava ze stejna akce bude mit stejnou reakci. Nevidim nic spatneho na tom prepinat mezi wifi rucne.
    SUK
    SUK --- ---
    MCKIDNEY: No, ono jde o to, ze ja mezi tema wifinama tak nejak prubezne prepinam, nekdy i dost narychlo - a kdyz chci na internety, tak se pripojim ke svmu telefonu. Ideal by samozrejme byl pripojovat prineseny router k mistni instalaci, jenze to by chtelo natahnout nejaky kabel a idealne jeste routry, co umi 802.11r, jenze ten s sebou nevozim a na misto mi to taky asi nikdo nekoupi, tak holt prehazuju...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    SUK: No to bohuzel nejde uplne udelat. Nebo jde, ale bylo by to o uroven vys a prineslo dalsi bugy jako jako ty feature co jsem zminil.

    Mrkni na ty dalsi volby. vypnout automaticke pripojeni vyresi souseda, ktery sviti na cely blok. Nevyresi ale hospodu pres ulici s verejnym hotspot a podobne.
    SUK
    SUK --- ---
    MCKIDNEY: Vidis to, moznost automaticky se nepripojovat me vubec nenapadla, kdyz to zakazu na vsech, mohlo by to byt reseni. Ackoliv stejne by se mi libilo mit "a sit XYZ ma nyni prioritu - pripoj se, kdykoliv to jde". Diky za tip ;)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MEDWYN: Tohle neni problem wifi, ale android implementace HotSpot 2.0.
    To same jako prepnout na mobilni data neni chyba wifi site, ale citlivost na DNS. Muzes si doma nasimulovat 4s vypadek a prehodi te to na data a nepripoji zpet nekolik hodin.

    SUK: Nemusis zapominat, staci u kazde te docasne vypnout automaticky se pripojovat. Moznosti spojene s timo chovanim: Prepnout na mobilni data, Zobrazit info o kvalite site, HotSpot 2.0, Sprava siti (Vypnout automaticke pripojovani).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam