• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    SPM
    SPM --- ---
    NIGHTHUNTER: ok, to nevím :-) 3,5mm jacka bych někde ještě čekal, ten IR port mě u nového telefonu překvapil... (i s ohledem na to, že ta diskuze tu právě začala tím, že xmeda používá 10 let starý mobil, protože ty nové to nemají :-) ).
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    SPM: A vis, ze i dneska muzes koupit novej telefon s Androidem 14, infraportem i 3.5mm jackem? Urcite ne jen jeden…

https://www.alza.cz/xiaomi-redmi-note-13-pro-5g?dq=12404949
    SPM
    SPM --- ---
    MA747: ono jestli z telefonu co měl IR port upgradujete na ten, co má ještě jack, tak si moc věkově nepomůžete :-) (což mě osobně by starej nesupportovaný SW trápil o dost víc, než že nemůžu v hospodě vypnout televizi... :-) )
    SPM
    SPM --- ---
    XMEDA: vybereš to z databáze. Jenom to nemá obrázky a ovládá se to hůř než telefon. Na ty pranky typu všechno vypnout tam je akce typu že vybereš že chceš vypnout a ono to odešle poweroff kódy na všechno, co má v db.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MA747: Mam podobnou zkusenost. Zkousel jsem tri kusy na nekolika telefonech (Samsung, Nokia, LG, Lenovo). Na jedinym telefonu se mi povedlo zhasnout televizi a jeste to potrebuje uplne debilni aplikaci typu zaza remote. Kdyz jsem na to koukal fotakem abych videl jestli to blika, tak nikde nic, jen na tom jednom telefonu uplne neznatelny. Vsude hlasitost naplno atd. Je to skoda, ta dioda v mini provedeni ani nejak zasadne necumi z telefonu. Ale i tak by to bylo do budoucna s otazkou, protoze chamtivy apple napadlo zahodit Jack a vsichni to kopiruji s vidinou prodeje bezdratovych sluchatek, ktery s bidou dotahnou CD kvalitu, ale telefon prichazi o moznost ho napichnout na nejaky slusny audio.

USB-C dongle by mohl mit uspesnost trochu vetsi, uvidim. Byla by to aspon takova nouzovka do kabele.

Kde jsou ty doby, kdy jsem si infraportem synchronizoval kontakty na Alcatelu OT535 s PC.. a jak to behalo.
    MA747
    MA747 --- ---
    XMEDA: diodu do jacku jsem zkoušel a nefunguje to dobře, spíš vůbec.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MA747: Do jiste miry jo, ale nefunguje to s beznyma apkama a je to teda kram navic kterej z toho trci. Jeste je varianta dioda do jacku a tam je ta funkcnost jeste horsi.

Chcu to ted vyzkouset, tak mam jeden objednanej z ali.
    MA747
    MA747 --- ---
    Když to čtu, není řesení absence ir portů o novějších telefonů nějaký externí do usb-c za pár desetikorun a ovládat jej přes ZazaRemote? Jeden takový nosím na klíčích.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KURE: Galaxy Note4.
    KURE
    KURE --- ---
    XMEDA: Note 4 tim myslíš galaxy note4 z roku 2014, nebo Xiaomi Redmi Note 4 z roku 2017?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Nevim, ja tady nejak asi ani nic moc na IR nemam...Zato na wifi jo. Zigbee tu sice je, ale to jsem sem dal jen jako stare zalozni reseni pro levnejsi veci, co nemaji nativni wifi a snazim se je upgradovat
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ARIAEL: oni nemaji cas si ani vsimnout :)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    XMEDA: A potom do ty hospody jeste smis znovu prijit? Tyhle milacky jako ty obvykle vyhazujou
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    XMEDA: bez infraportu ani ránu, naposledy jsem s tím nastavoval na dovolený klimatizaci, která měla nastavenou minimální teplotu 25°C a nešlo to tlačítkama dát na míň. Minuta nastavování v telefonu a rázem jsem si nastavil 23 °C.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    SPM: Jak rychle s flipperem rozchodis IR dalkac u nahodnyho zarizeni, ktery potkas a vis o nem jen ze je to treba projektor mitsubishi a chces vypnout blank screen..?
    SPM
    SPM --- ---
    XMEDA: nebo nepoužívám tolik obsolete technologie a nemám potřebu přepínat televize ve výlohách :-) WiFi na foťáku mi funguje bez problémů. Přepínat televize v hospodách a ve výlohách nemám nějak potřebu. Když se budu některý den nudit a budu chtít záškodničit, tak si sebou do kapsy vezmu toho flippera; nemusím ten port nosit celý rok v telefonu, kde jinak zabírá místo zbytečně :-) Flipper má třeba i to rádio, takže můžeš u toho lidem zvonit na bezdrátové zvonky a podobně, když tě podobné činnosti baví (což s mobilem zase neuděláš) :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    SPM: Je videt, ze s tim nemas zadny nebo skoro zadny zkusenosti :D

Mam v telefonu ulozeny veci se kteryma prichazim do styku, tuknu app, swipnu na ovladac co chci a ovladam. Ve vetsine pripadu ma Note4 vetsi dosah nez origo ovladace. A v nekterych pripadech se tam dostanu k funkcim, ktery na ten origo ovladac nekdo "zapomnel" pridat, protoze ho ma jen vyssi verze.

A samo uz zmineny fotak, kde pouzivam jak "starou variantu" IR-kem na Pentaxu, kde proste namirim mobil na fotak a cvakam z 15m. A "moderni" variantu co mam na Olympusech, kde musim asociovat wifinu, mobil se prepne do wifiny fotaku a pak sice navaze spojeni, ze muzu dalkove ovladat i kopec funkci, ale je to cely tak otresne nemotorny, ze nez se to pripoji, tak je par minut v haji a celou tu dobu to zere baterky obou zarizeni jak divy. IRko si zachovaly i ty novy Pentaxy, co umi po wifi, prave proto, ze jsou situace, kdy to IRko proste funguje lip.

Pokud se bavime o tom, ze prijdu na technologicky seminar a borec tam hleda baterky do ovladace od projektoru, tak jo, pak trva asi minutu najit spravnej ovladac v databazi app a vyreseny, prednaska muze bezet. Podobne kdyz je nekde blbe nastavena klima, treba posledne v cekarne u zubare, kde bylo tak 15°C, protoze to nekdo rano pustil na plny kule a od te doby se tam nepodival. Uřvaný televize v restauraci apod.
    A samozrejme takovy ty srandy, jako v nejakym obchode za vylohou misto debilni smycky s reklamou na lak na vlasy pustit TV nebo to vypnout uplne. Je az zarazejici, jak casto jsou vsechny ty bezny panely v obchodech prepnutelny :) A to samozrejme nemluvim o nejaky Datartu nebo demo prodejne Samsungu, kde je dvacet televizi a zhasnes je jednim tuknutim i kdyz by teda ty novy uz nemely IR umet :D :D

(U lidi, co maji nekde v obyvaku sbirku elektroharampadi a krome televize i video, dvd, satelitni tuner, setopbox, vez.. to pak muze dopadnout tak, ze na stole lezi telefon s IRkem a zbytek ovladacu je v sufleti bez baterek. Jeden kolega ma takhle starej Samsung S4 mini uz radu let jako jedinej ovladac na vsechno doma.)

Flipper zero je fajn hracka, ale je to dalsi zarizeni, ktery bys platil (5-6k min) a nosil. IR v telefonu je vzdycky po ruce. Ale ta moznost deautentifikovat vsechny BT a Wifi v okoli me laka. Kazdopadne jeho IR postrada prave ten displej mobilu s se zobrazenym layoutem ovladace.
    SPM
    SPM --- ---
    QWWERTY: argument to byl na to, že většina lidí na to ovládání televize bude mít radši na stole ovladač k ní dedikovanej, kterej stačí jenom zmáčknout a nemusí lovit aplikaci v telefonu.

Světla souvisí s tím, že jsi do toho začal cpát home assistant a automatizaci domácnosti s tím, že je tam úplně nahovno vloženej IP stack, server, zigbee adaptér a podobně s tím, že by stačil IR port v telefonu na přímé ovládání. Jenže nestačil, přidaná hodnota těhlech věcí není v tom, že to můžeš ovládat z telefonu místo jednoúčelových ovladačů, které by si tam lidi stejně dali.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPM: "pustit aplikaci, najít tam to co chci ovládat a pak něco zmáčknout. "
    neni argument - tohle musim udelat uplne se vsim a je jedno, jestli mam aplikaci na IR, aplikaci na HA, otviram webovy stranky, a nebo facbookovy chatroom

"mám chytrá světla," - ty zapadaji do diskuze o IR jak?
    SPM
    SPM --- ---
    QWWERTY: Jenže ono to není, že namíříš telefon a zmáčkneš tlačítko. Ono je to mezitím pustit aplikaci, najít tam to co chci ovládat a pak něco zmáčknout. Což u většiny lidí povede k tomu, že stejně na stole bude ležet ten dedikovaný ovladač, protože je to rychlejší. Stejně tak chain HA - Zigbee - Klimatizace většinou primárně není o tom, abys to ovládal telefonem, ale abys to ideálně nemusel ovládat vůbec a chovalo se to rozumně (třeba klimatizovalo, když někdo doma je). Podobně ikdyž mám chytrá světla, tak mám na zdech vypínače. Protože po příchodu je jednodušší praštit do vypínače než lovit mobil a je lhostejno, jestli to z mobilu jede přes IP stack kamsi nebo přes IR/BT/jiné rádio. Výhoda toho mít to v mobilu je, že když doma zapomenu rozsvíceno a vzpomenu si na to druhý den na dovolené, tak to z toho mobilu vypnu. Ale na to je ti IR v tu chvíli taky dost k prdu :-) čímž se dostáváme k tomu, že prakticky to v tom telefonu je dobré akorát na vysírání ovládání televize ve společných prostorech, což je možné kvůli tomu, že to z bezpečnostního hlediska je sračka... a pokud někoho tohle baví, tak si holt dneska koupí Flipper Zero, který ten IR port má (stejně jako má softwarový rádio, se kterým jde devastovat další sortu zařízení a v mobilu to nikdy nebylo) :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam