• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    JIMX
    JIMX --- ---
    CADDY: já mám teď lehce přes rok Motorolu Edge a musím říct, že jsem s ní velice spokojený za ty peníze ... jestli něco práská do číny ovšem netuším :-)

A notebook bych díky klávesnici nic jinýho než Lenovo TP nebral ... ale to TP aspoň není až tolik čínský, jako zbytek no :-D
    CADDY
    CADDY --- ---
    JIMX: jojo...ja mam Motorolu jako znacku rad a Lenovo povazuji taky jeste za trochu pouzitelne, ale stejne tam ten strach na pozadi, co to v sobe ma, trochu je... :) A prave premyslim, ze se mi libi ten novy Fold od Motoroly a jestli to nezkusit, pokud se Samsung trochu nechytne za nos a osmicce zase po zkazene sedmicce nevrati duvod si ji koupit...ale furt to ve mne bojuje :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    CADDY: Tak teď jsi mě teda naštval ... po té, co jsem si koupil Motorolu a šušnal jsem si, jak to není čína ... jsem po tvém postu hledal info a zjistil, že Motorola je Lenovo a Lenovo je čína ... a Motorolu mám telefon a Lenovo notebook ... sakra :-D
    CADDY
    CADDY --- ---
    PSYSBEE: jako me nelaka, nejsem cilovka, ale vidim to asi takto:
    - neni to cinsky; mas na vyber ze Samsungu, Google a jeste tak Sony...
    - je to zname jako extremne dobre fotici, byt to neni uz tak uplne pravda (kamos si to koupil kvuli tomu... fotky teda pry jeste dobry, ale video udajne tak spatne, ze si po dvou tydnech misto toho koupil nejakou tu cinu s kulatym fotomodulem a pridavnymi objektivy a filtry; je to fakt jiny level)
    - vypada to nejvic jako jabko s androidem... coz je pro me nevyhoda, ale kdo chce neco jako jabko, jen ne jabko...
    - a co je pro me naopak relevantni, byt naprosta picovina: ze ma vodorovny vycentrovany fotomodul, takze na stole lezi rovne a nehoupe se (nechapu, kdo zase vymyslel tuhle modu)
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    PSYSBEE: přihodil bych variantu repas - tam je ta dlouhá podpora silný argument ke stroji za pár peněz
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    PSYSBEE: já pixel nemám, ale přemýšlím o něm. Pro mne je priorita menší rozměr, top foťák a z principu prostě nekupuji čínské telefony. To mi v podstatě dává na výběr jenom pixel 10 pro nebo iphone
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PETGRIDUS: jo, ale "cisty android" to urcite neni.
    a kdyz bych to vzal podle sebe, tak nepouzivam ani jednu z nich a urcite bych je ve svem telefonu nechtel :D
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    QWWERTY: Tak to mi přijdou aspoň jako aplikace, které využiju. AI asistenta nepoužívám.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PETGRIDUS: "čistý android" - asi jsi mel v ruce nejaky jiny Pixel nez od Google?

"Pixel phones come with a core suite of pre-installed Google apps, including Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Photos, Wallet, and Messages.
    These devices are designed for the Google ecosystem, so they also feature specialized apps like Pixel Tips, Recorder, and Gemini/Google Assistant. "

viz napr. https://www.reddit.com/r/GooglePixel/comments/1hno705/which_preinstalled_apps_on_your_pixel_arent_you/

PSYSBEE: afaik jeden z duvodu je, ze dlouhy software support, to ze si google hlida, aby jejich OS byl na jejich HW ok, a napr. driv Google daval k Pixelum free 1TB google drive storage
    taky mivali dobry support co se tykalo custom ROMs, ale to uz dneska vetsina lidi moc neresi
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    PSYSBEE: Naposled jsem od Googlu měl Nexus 5x a nějak mne zaujal Pixel 9a, tak jsem se rozhodl ho pořídit. Přišlo mi, že aspoň není rozměrově úplněvelký jak cihla a cenově to bylo asi maximum, které jsem byl ochoten za telefon dát. Fotky z něj mi přijdou fajn a čistý android a délka podpory aktualizací systému taky. Jediné možná na co jsem nemyslel, že má přední kameru zapuštěnou v displeji, což může být takové rušící při sledování videí.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Zdravím. Jelikož jsem u roll-outu googlovských Pixelů tenkrát chyběl a nástup tý značky nijak nezachytil, tak mohu se zeptat v čem jsou telefony Pixel tak zajímavé pro své majitele? Tj. CO je to rozhodujicí, že si někdo koupí v poměru výkon/cena vs konkurence defacto ne až tak výhodný telefon?
    Např. Pixel 9 s 12/256 Gb s 4700mAh baterkou a cpu s výkonem 1,3 v Antutu za 15990,- na Alze vs. jiné značky, které v té ceně nabízí větší uložiště, větší baterku, rychlejší nabíjení atp.. (proč si lidi kupujou předražený Jabka neresim, to je svět sám pro sebe)

Je to z důvodů čistoty systému, bezpečnosti, fotáků, vyjádření svého postoje či nějaké hardwarové fičury, kterou ostatní nemají etc..?

Nejedná se o trolling, fakt mě to zajímá - mám cca. měsíc Motorolu Edge 60 Pro s 12/512GB pamětí, v Antutu 1,6 mio, baterka 6000 mAh a "skoro" čistým Androidem 16 za 10.000,- po slevě (MOTO nadstavba oproti jiným ala One UI nebo HyperOS do funkce telefonu prakticky nezasahuje) a tak mě zajímá, o co jsem přišel tím, že jsem neinvestoval do ekvivalentního Pixelu..

Za případné reakce předem díky
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PUSCHPULL: Pokud by někdo získal informaci, zda bude svítit i když polohu zapne (nějaký) stát a zda jde k té notifikaci přistupovat zvenčí, tak by mě to zajímalo.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    jinak, všiml jsem si modré tečky vpravo od ikonky baterie v horní liště:

Přehled od AI
    Modrá tečka v horní liště telefonu Google Pixel vpravo od baterie (a vedle ikon Wi-Fi/signálu) je novým bezpečnostním prvkem, který se objevuje v rámci Android 16 QPR3 Beta (a novějších verzích).
    Tato tečka signalizuje, že aplikace aktivně přistupuje k vaší poloze.
    Reddit
    Reddit
    +1
    Klíčové informace o modré tečce:
    Co to znamená: Aplikace (např. mapy, počasí, fitness tracker) právě využívá polohové služby, a to buď na popředí, nebo na pozadí.
    Souvislost s ochranou soukromí: Funguje podobně jako zelená tečka, která oznamuje použití kamery nebo mikrofonu.
    Jak zjistit, co to je: Pokud prstem stáhnete horní lištu dolů (notifikační centrum), uvidíte v rohu název aplikace, která polohu používá.
    Nejde vypnout: Vzhledem k tomu, že jde o prvek zabezpečení, nelze tuto notifikaci trvale vypnout, aby uživatel vždy věděl, že je sledován.
    Reddit
    Reddit
    +1
    Pokud modrá tečka svítí neustále, pravděpodobně máte na pozadí aplikaci, která neustále vyžaduje polohu (např. automatizace chytrou domácností, sledování polohy rodiny).
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    NECROMAN: už ho mám v Pixelu. :-)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Android 16 QPR3 je venku
    Android 16 QPR3 rolling out with March 2026 security update
    https://9to5google.com/2026/03/03/android-16-march-update-pixel/
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DRAGON: MEMNON666:
    Negarantují nic. To by se nedoplatili.
    Jestli kontrolují alespoň něco nevím, ale je dost časté, že appky nefungují, nebo po update něco rozbijí.
    Čemu bych ještě věřil, že vyhodí aplikaci, kterou někdo zjistí jako škodlivou.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DRAGON: "jak jinak koncoveho bfu ochranit pred moznymi utoky."
    1) Stejně neochráníš. BFU překoná překážky, aby si dobrovolně nabil držku a pak znova víc. Socky a nejoblíbenější aplikace navíc dodávají nepřeberné možnosti a útok pak může přijít i analogově.
    2) Jiní aplikace také kontrolují a nezamykají uživatelům telefony a neinstalují co nechceš.
    3) Co když se necítím být BFU a chci své zařízení používat a instalovat jak chci já?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DRAGON:
    Stejná appka proti třeba z F-Droidu má minimálně  o jedno šmírovadlo/reklamu víc.
    Nemožnost odstranit některé aplikace.
    Agresivní aktualizace.
    Zaznamenávání, co má kdo nainstalováno.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: Enshitifikace.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DRAGON: Nic jiného než že když tě zabanují, tak je řádově složitější to obejít - musíš sehnat něčí identitu a dost se ti to prodraží, i když bys tam registroval babičky apod
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam