DIAGONAL: Jel jsem takhle před třemi lety (Oděsa - Kišiněv - Jasy) a není to snadné. Na ukrajinsko-podněsterské hranici nejsou moldavští celníci, takže moldavské razítko do pasu nedostaneš, jen ukrajinské výjezdní. Jsou tam jen podněsterští a ty ti budou dělat problémy a možná tě tam vůbec nepustí. Já měl kontakt na tehdejšího náměstka ministra zahraničí Podněstří a dokonce se mi koukali do mobilu aby si ověřili, že jsme s ním fakt mluvil. To je nakonec obměkčilo. Rok předtím jsem se tam chtěl dostat z druhé strany (z Moldavska) a nepomohl ani pokus o úplatek a musel jsem se vrátit. Možná už je to dnes jinak, uvidíš.
Na podněstersko moldavské hranici taky nejsou moldavští celníci (tím by hranici uznali, což nemůžou), takže tam taky razítko nedostaneš. Zato podněsterští se tě i při výjezdu pokusí o něco stáhnout. Mně se ptali co mám v báglu, když jsem řek, že hlavně knížky, začali něco o tom, že to se musí proclít atd., tak jsem jim začal povídat, že píšu o Podněstří diplomku, což na ně zapůsobilo a hned otočili, že jak se mi tam líbilo a abych o nich napsal jen to nejlepší a proč si vezu jen jednu lahev koňaku.
V Kišiněvě jsem se nijak neregistroval a na moldavsko rumunské hranici jsem se trochu obával jak to bude bez vstupního razítka a stale se bizarní věc: moldavský celník si ode mně v maršrutce zapoměl pas vzít, takže žádný problém. Ten ale přišel na rumunské straně, kde se divili jak to, že nemám razítko, když jsem tam byl před minutou a mému vysvětlení o opomenutí moldavského celníka nevěřili. podezřívali mě, že mám dva pasy a asi na dvě hodiny zastavili celou maršrutku a nějak to tam řešili. Vliv na to určitě mělo, že tam zrovna měli rakouský celníky na inspekci. Po těch dvou hodinách mě nechali ať si jedu a bylo.
Takže tak.