• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COOKMoldova - Moldavsko - Moldávie


    tak co? byli jste v tyhle malinky chudy zemi? okostovali jste vynikajici konak a vino? libila se vam nikdy neustavsi hudba v marsrutkach? nebo se moldavii jinak zabyvate? sledujete deni v moldavske politice, podnestri nebo gagauzii? mate na nej nazor? narazili jste na zajimave zdroje? sem s tim.


    spriznene: [ Rumunština ]
    [ Rumunsko - informace, postrehy z cest, tipy a zajimavosti...uz jste tam byli? ]
    [ CCCP - Sovetsky Svaz v obrazech 1917-1991 (fotografie, design, architektura a jine umeni) ]
    [ Ruska Federace - udalosti a vyvoj dnes a zitra... ]
    rozbalit záhlaví
    VELADA
    VELADA --- ---
    VELADA
    VELADA --- ---
    Tak se nám v červnu 2022 stala Moldava kandidátskou zemí EU a já tam pořád nebyla.. A myslim že by tam potřebovali trochu našich dukátů.

    ‘People can’t afford milk’: Moldovans weigh political future as Ukraine war hits economy | Moldova | The Guardian
    https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/world/2022/dec/12/moldova-inflation-economy-energy-russia-invasion-ukraine
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    SPIPI: Fancy vůbec. Naopak, čím víc rural, tím lépe.
    Cricova pojedeme, to je asi povinnost.
    Zkouším se domluvit ještě s Comratem, atam to vypadá taky pěkně plus tam je to BACK TO USSR museum :)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ALENNAI: za me asi Cricova a ty podzemni tunely jako svetovy unikat a sovetsky megalomansky ulet, kdybych chtel neco vic fancy, tak treba Purcari.
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Moc to tu nejede, ale stejně to zkusím:
    Kdybyste si měli vybrat, kde si zažít moldavskou vinnou kulturu, kde by to bylo?
    Hincesti
    Comrat
    Ascon
    Poliana
    Traian
    Atú
    Cricova
    Nejsem si jistá, jak všechny fungují. Budu ráda za jakékoli postřehy. Kuju.
    COOK
    COOK --- ---
    Moldavská prezidentka vyhlásila po bitvě s poslanci nové volby. Doufá v proreformní vládu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3305609-moldavska-nadeje-na-proreformni-obrat-prezidentka-se-po-mesicich-chaosu-domohla-novych
    MOOO
    MOOO --- ---
    Co současné Moldavsko potřebuje ze všeho nejvíce? Je budoucnost Moldavska ukryta v černozemi a ekologickém zemědělství? Jak se žije lidem v zapomenutém neuznaném regionu Podněstří? A s jakými překážkami se potýkají mladí lidé?
    Přijďte na debatu “Moldavsko dnes a zítra”
    KDE: Langhans - Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1; KDY: 20. září od 18:00 do 20:00; Zdarma
    Více zde: https://www.clovekvtisni.cz/moldavsko-dnes-a-zitra-5243gp
    Akce na FB zde: https://www.facebook.com/events/334876410587396/
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    kišiněvský teatru-spălătorie nakládá :)

    https://english.hebbel-am-ufer.de/download/22705/thank_you.pdf
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    nejste nekdo v Kisinevu? budeme tam 15-28.5. na tyhle akci https://zilelespatiuluipublic.wordpress.com/en-2018/ tak se treba muzeme potkat
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    diky vsem za tipy.
    mam jeste dotaz - snazila jsem se najit, jestli se da do Milestii Mici dostat jinak, nez svym autem, ale jedine, co jsem nasla, jsou pomerne drahe guided tours s tim, ze ani nezahrnuji vstup do sklepu. Rikala jsem si tedy, jestli se tam da i napriklad na kole, popripade busem.
    (zatim jsem zkusila nadhodit na couchsurfingu, jestli nahodou tam nekdo taky v tom terminu se nechysta, ze bychom posharovali s nimi benzin...)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    EFFKA: v Kisineve je dobry jit vecer do restauravce propaganda, vari tam dobre a maj i dobry vino.
    pak je u kisineva festivalovy centrum http://www.vatrafest.com/ ja tam byl jednou na festivalu.
    Urcite doporucuju jet do vinnych sklepu a dat si to z pruvodcem a degustac Po Cricova jezdi vlackem a stavi i ve vnitrni samparne. do Milesti Mici jezdis vlastnim autem.
    Orhelui vechi je hezky a da se ubytovat na dobry m eko statku butuceni. po ceste spatky treba na obed v Chateu Vartely, tam maji dobry vino i vari OK - jsem tam meli svatbu. Ja jinak znam spis jih a tam je to agropunk, ale na dva dny tam nema smysl jezdit, asi je lepsi kolem kisineva a pak do odesy.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    hm, zajimave:)
    DEJV
    DEJV --- ---
    PEDRONITOS: cirkus doporucuju. Dalo se tam vlezt rozbitym oknem (alespon pred 3 lety) a melo to hodne co do sebe. Nevim jaky by byl potencionalni postih, ale snad vas pripadne nechytnou.
    PEDRONITOS
    PEDRONITOS --- ---
    K předchozí debatě:
    - Vadul Lui Voda je takové "letovisko pro chudé" - byli jsme tam v květnu, mimo sezónu, kdy tam bylo mrtvo, jen pár lidí už se koupalo - přes sezonu to možná žije (různé bary, nějaká diskotéka, pár restaurací, 5D kino v budce z dřevotřísky a podobné bizárie) - od téhle fotky asi 25 dalších
    - v Orheiul Vechi bych teda do vody úplně nelezl, je to spíš větší špinavý potok... každopádně skalní chrám i vesnička na opačné straně útesu stojí za procházku
    - v Kišiněvě je rozhodně dva dny co vidět; namátkou: muzeum ve vodárenské věži, ani ne tak pro exponáty, ale z ochozu nahoře je pěkný výhled na město; jestli jste trochu pankáči, tak zkuste vlézt na bývalý národní fotbalový stadion, ze kterého je teď spíš takový zarostlý lesopark, nepoužívaná budova cisrkusu, areál Moldexpo s trojsoším Marx-Lenin-Engels, procházku některým z parků (Kišiněv je snad nejzelenější hlavní město na světě, stromy a zeleň úplně všude), památník obětem 2. sv. války, poblíž je hlavní městský hřbitov plný bizarních pomníků, určitě za to stojí velké chaotické tržiště plynule se přelévající v něco jako "autobusové nádraží", což znamená desítky a desítky maršrutek stojících a proplétajících se mezi sebou v prostoru asi 4 ulic, kde sotva projde člověk (natožpak projede auto), ale stejně to nějak funguje ;) no a spousta dalších drobností...
    - zastávku v Tiraspolu určitě doporučuju, stačí půlden - je ale třeba nezapomenout si na hranicích vyřídit kartičku opravňující k dvanáctihodinovému vstupu do země, viz můj minulý příspěvek (zjevně vás tam pustí úplně bez okolků a bez čehokoliv, na cestě "ven" by ale mohl být docela problém nemít ji)
    - na trase Kišiněv-Tiraspol-Oděsa jezdí vlak (tuším jen jednou denně) - hodně jsem jím chtěl jet, ale ve směru do Oděsy jezdil jen od čtvrtka do neděle a my museli odjet už ve středu - jestli je to stejně i v opačném směru, netuším, každopádně trasu Oděsa-Kišiněv taky jezdí maršrutky (ale jižním cípem Moldavska, aby nemusely přes Podněstří)
    - Oděsa stojí taky určitě minimálně za dva až tři dny - spousta pamětihodností, přes sezonu asi i spousta lidí a "zábavy"...
    - ruština se rozhodně hodí, ale jak už psal COOK, vždycky se jde domluvit "nějak", i když si nerozumíte, skoro na čemkoliv ;)
    DEJV
    DEJV --- ---
    EFFKA: kdyz uz pojedete z Odessy do Kisinevu, tak si dejte par hodin v Tiraspolu. Ne, ze by tam bylo neco extra zajimaveho, ale je to po ceste a je to bizar.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    COOK: diky moc za super tipy...rusky jsem se pred lety ucila, takze nejakou zakladni komunikaci oprasim, na to se docela tesim. a bydleni dame pres airbnb, je to fakt levny.
    nakonec mame plan odessa na prvnich par dnu, pak odtamtud vlakem ci busem kisinev a pak vlak do bukuresti na par dnu neb odtamtud mame dobrej a levnej primej let domu.
    COOK
    COOK --- ---
    EFFKA: Tak nekolik tipu jen tak od boku. Udelejte si kopie pasu a policajtum davejte pripadne je a ne original. Jakmile maj original, vytahnou z vas uplatek i kdyz jste nic neudelaly. To se samo netyka pripadu, kdy se fakt neco stane. Nechlastejte na verejnosti, v MD je to za pokutu / uplatek. Naucte se cist azbuku, at se na Ukrajine neztratite. Par frazi rusky taky bodne, umej to tam vsude a s anglictinou moc nepocitejte. Nejlepsi transport jsou tzv. maršrutky - mikrobusy jezdici bez valnych jizdnich radu a stavici na mavnuti nebo zahlaseni zevnitr "tady na krizovatce". Pripravte se, ze vsechno trva a doprava je pomala. Voda z kohoutku muze prinest sracku. Taxikarem je kdokoli, bat se netreba, cenu dobre nejprve dohodnout. Dohodnout jde vsechno - kdyz vam nekde reknou, ze neco nejde a vy to budete hodne chtit, skoro vzdycky to jde nejak ukecat. Neberte si osobne strohou az neprijemnou komunikaci s cizimi lidmi typu prodavacky a pinglove, to je normalni. Bankomaty fungujou vsude bez problemu, karty uz vicemene taky berou skoro vsude. Velmi bezne, levne a prijemne je bydleni v byte, ktery nekdo pronajima. Na nadrazich bejvaly babky, co to nabizely, ale uz je to par let, mozna se to zmenilo. V MD i na UA muzete narazit na ozraly nemajici v lasce tu ci onu narodnost, s nimi se lepe co nejrychleji rozloucit. Cechy maj ale radi vsude. Je to trochu jinej svet a rozhodne stoji za poznani, byt je svym zpusobem divnej. Kdyby se vam podarilo s nekym mistnim se fakt seznamit, bude pravdepodobne mnohem vrelejsi nez u nas nebo na zapade. Jsou tam strasne chudy, coz s sebou nese dobry i spatny veci.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    COOK: diky!
    trochu jsem ted googlila a nasla sem Vadul lui Voda, tak me napadlo tam jet treba na dva dny, je tam nejakej penzion ci co a pujcit si kola treba a jet na vylet nekam odtamtud...
    ja bych taky asi v Kisineve primo dlouho nezustavala, ale tak to se uvidi...a jo, nikdy jsem v post sssr zemich nebyla:)
    COOK
    COOK --- ---
    EFFKA: Byli jsme v Orheiul Vechi, coz je takova dira s pokojikem pro mnicha ve skale obtekane meandrem reky. Je to pekny, vykoupat se muzes v ty rece. Busem do Orhei a pak za par supu taxikem tam. Nebo rovnou z Kisineva tagem. Pak jsou slavny nejvetsi vinny sklepy na svete, ale tam jsem nebyl. Jinak je v Moldavsku z turistickyho pohledu imho prdlajs. Jak prirody, tak pamatek. Ale zdaleka jsem nebyl vsude, obzvlast sever neznam. Treba neco najdete.
    V Kisineve neni dva dny co delat. Jestli teda necestujete poprvy do post-sssr a nebudete se nechavat ohromovat tamni infrastrukturou atd. V tamnim historickem muzeu je obrovsky panorama jassko-kisinevsky operace z WWII, kde vam pustej zvuky z kazety, kdyz budete hodny. Bizarni zazitek.
    Maj dobrej a levnej konak. A vsude sladky vino. A vynikajici slunecnicovy seminka, jestli umite louskat.
    Slysel jsem, ze se neda koupat v Dnestru kvuli nejakejm nebezpecnejm virum. Ale moc nevim, jestli je to pravda.
    Zato Odesa ma ohromny kouzlo. Nic konkretniho, ale silna atmosfera nekdejsi kosmopolitni metropole. Doporucil bych stravit vetsinu toho tydne tam.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    zdravicko. planujeme na srpen vylet do moldavie a zakoncit v odesse a to cele na tyden. jedine, co je jasne je, ze poletime do Kisineva a odletat budem z Odessy. Muj plan je pobyt v kisineve treba dva dny, pak se nekam presunout jinam v Moldavii, ale pak musime zpet do Kisineva a odtamtud vlakem do Odessy a tam stravit posledni dve noci...co byste doporucili v Moldavii videt, pripadne kde par dnu pobyt? Auto asi mit nebudeme (btw pujcoval jste si tam nekdo auto?). Taky bych rada videla nejaky folklorni festival ci tak neco...a hlavne bych se nekde taky vykoupala (reka, jezero, rybnik). Mate nejake tipy, jak tech cca pet dni v Moldavii naplanovat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam