• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHBohumil Hrabal
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    JUSTIF: tak to gratuluju :-) ještě určitě nezapomeň zajít ke Karlovi IV v Zenklově nebo k Jarolímkům (jen o kousek výš), to jsou taky jedny z posledních Boganových památníků v Libni..
    JUSTIF
    JUSTIF --- ---
    BORDIGA: díky díky. já jsem se totiž stal novým obyvatelem libně, tak hledám nějaký prameny. do osvěžovny taky zavítám..

    díky za info.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    JUSTIF: Automat Svět, Vita Nuova, Svatby v domě.. je toho hodně :-)

    jinak nedávno jsem navštívil Horkých pivní osvěžovnu (nedaleko chátrajícího Paláce svět), která je jednou z několika posledních hrabalovských hospod, které v Libni ještě existují, ale vzhledem k okolním developerským projektům je otázka, jak dlouho ještě Horcí vydrží..
    KLUSI0
    KLUSI0 --- ---
    JUSTIF: Něžný barbar
    JUSTIF
    JUSTIF --- ---
    ahoj.. hele chtel bych se vas znalcu zeptat, v jakejch dilech hrabala se objevuje ctvrt liben a palac svet? diky.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Sme byli s přítelkyní trošku zvelebit Bohušův pomník na balbínce dole v židenicích. se tam vo to nikdo nestará, přitom je to ta slavná zatáčka před hřbitovem kde se vždycky koně posraly, jak píše... přítelka /psala na Hrabala bakalářku na estetice/ tam zasadila něco žlutýho co koupila u hřbitova, já to tam pořádně poklidil... a tak.


    Jestli někdy umřu dřív, což je neprravděpodobné, tak budu jen trpělivě čekat, kdy bude kaňec filma.

    Bohumil Hrabal a Pipsi - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Ayf7PZtXIK0


    Každopáně, přesně za rok generálka místních, a za dva roky se tam na balbínce sejdem, a budem vítat ty šiky světových intelektuálů, co se jdou Mistrovi poklonit k jeho rodnému domu při příležitosti stého výročí jeho narození...


    11 slavných Brňanů, ex-Brňanů a skoro-Brňanů
    http://poznejbrno.cz/borci/

    Český spisovatel je s Brnem spojen hned nadvakrát. Narodil se a prvních několik týdnů života strávil v Židenicích, na Balbínově ulici č. 47. Tady má taky pomník s úryvkem z jedné prózy, popisující právě tuhle strmou uličku: „…a vůz pohřební s rakví stoupal k pumpě a tři domy dál, Turečkův dům a Andrejskův a Kocourkův, a potom do pravého úhlu vzhůru posledních padesát metrů na hřbitov, kde v té zatáčce ještě jednou si koně odpočali, aby pak vytáhli jednoho jediného nebožtíka do brány hřbitova.“
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Dneska a ještě dva dny (pár dílů mi uteklo) ve 23.00 Dagmar Veleková: Pod dojmem chvil - o Hrabalovi v Kersku. Vltava. (Moc se mi to ale nelíbí... :(
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Libeň už nebude co bývala, dneska začala rekonstrukce (podle slov radnice), demolice (podle mých slov) Automatu Svět:
    https://picasaweb.google.com/105678834800628378868/KonecSveta3062011715930?authkey=Gv1sRgCKC0062rl7OmFA#
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Nečetl prosím někdo z vás Hrabalovu knihu od P. Esterházyho? Potřebovala bych vědět, o které Hrabalovy texty se především opírá - jinými slovy: co musím hlavně z Hrabala přečíst, aby do toho Esterházyho nekoukala jak trubka. :)
    TSOH
    TSOH --- ---
    Po stopách Něžného barbara: Co zbylo z Hrabalovy Libně? - Fotogalerie - Domácí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2011/03/28/po-stopach-nezneho-barbara-co-zbylo-z-hrabalovy-li/#utm_source=article-hint&utm_medium=referral
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    TSOH: snad to dobře dopadne, na Svět je už nějakou dobu dost žalostný pohled...
    TSOH
    TSOH --- ---
    Legendární pražský palác Svět se zřejmě dočká oprav – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/bydleni/reality-a-finance/224207-legendarni-prazsky-palac-svet-se-zrejme-docka-oprav.html
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    jen tak pro připomenutí k včerejšímu datu...
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    Bohumil Hrabal rozený Kylián (28. března 1914 Brno – 3. února 1997 Praha) byl český prozaik, jeden z nejvýznamnějších a nejosobitějších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Stal se nejpřekládanějším českým autorem 20. století.

    Bohumil Hrabal se narodil v Brně-Židenicích (Balbínova ul. 47, pamětní deska) svobodné matce Marii Kyliánové a důstojníkovi rakouské armády Bohumilu Blehovi, který se ovšem k otcovství nehlásil, proto byl pokřtěn pod jménem Bohumil František Kilián. Do třech let žil u prarodičů v Brně. Matka pracovala jako pomocná účetní v městském pivovaře v Polné, kde se seznámila se svým budoucím manželem, hlavním účetním Františkem Hrabalem (předobraz literární postavy Francina), za kterého se provdala v děkanském chrámu v Polné dne 7. února 1916. 26. prosince téhož roku dal František Hrabal písemný souhlas s tím, aby syn jeho ženy, Bohumil, mohl užívat jeho jméno.

    25. září se narodil Hrabalův nevlastní bratr, Břetislav Josef. Oba rodiče se aktivně věnovali divadlu, kde se objevil i malý Bohumil, když 16. května 1918 hrál v Jiráskově Vojnarce. V srpnu 1919 se čtyřčlenná rodina přestěhovala do Nymburka.

    Po maturitě na reálce, kterou s obtížemi dokončil, neboť několikrát propadl, studoval Hrabal na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, navštěvoval však rovněž přednášky z dějin literatury, umění a filosofie. Vinou uzavření vysokých škol v období okupace mohl svá studia dokončit až v roce 1946. Během války pracoval jako železniční dělník a výpravčí v Kostomlatech, což se odrazilo i v jeho literární tvorbě. Vystřídal i profese jako pojišťovací agent, obchodní cestující, od roku 1949 brigádník v kladenských ocelárnách a po těžkém úrazu pracoval v libeňských sběrných surovinách jako balič starého papíru. Později pracoval jako kulisák. Nemalou část svého života (1950–1973) prožil v pražské Libni – v ulici Na Hrázi 326/24. Dům byl zbourán, malířka Svatošová v těchto místech (u východu ze stanice metra Palmovka) ovšem vyzdobila stěnu na hrabalovské téma. V roce 1965 si manželé Hrabalovi koupili v Kersku u Nymburka na parcele č. 0274 chatu.
    Spisovatelem z povolání se stal teprve v roce 1963. V roce 1965 se stal členem Svazu československých spisovatelů a redakční rady Literárních novin. Po roce 1970 nesměl několik let oficiálně publikovat, psal tedy do samizdatových a exilových periodik. V roce 1973 se přestěhoval ze staré Libně do družstevního bytu v panelovém domě v Kobylisích na sídlišti Sokolniky (Koštálkova, též Jodasova, 1105). Roku 1975 uveřejnil v časopise Tvorba krátké sebekritické prohlášení, na jehož základě mu bylo částečně a pod dohledem cenzury opět umožněno publikovat. Řada jeho děl vycházela v nakladatelství Pražská imaginace, vydávajícím Hrabala samizdatem od roku 1985. Totéž nakladatelství vydalo pod editorským dohledem Václava Kadlece v letech 1991–1997 Sebrané spisy Bohumila Hrabala v 19 svazcích.

    V roce 1956 se Hrabal oženil s Eliškou Plevovou (říkal jí Pipsi) na zámečku v Praze – Libni.

    Hrabal se znal s Jiřím Kolářem, obdivoval svérázného a předčasně zesnulého malíře, grafika a průmyslového výtvarníka Vladimíra Boudníka a přátelil se s filosofem Egonem Bondym. Hrabalovy knihy byly mnohokráte úspěšně zfilmovány a obdržel také spoustu nakladatelských cen.

    Často navštěvoval hospodu U Zlatého tygra (Husova ul.), kde se v roce 1994 setkal s Václavem Havlem a americkým prezidentem Billem Clintonem.

    Hrabal zemřel v roce 1997 v Praze po pádu z okna v pátém patře Ortopedické kliniky nemocnice na Bulovce, ve které se léčil.

    Byl pohřben v rodinném hrobě na hřbitově v Hradištku. Ve stejném hrobě byli pohřbeni také jeho matka "Maryška", nevlastní otec "Francin", strýc "Pepin", žena "Pipsi" a bratr "Slávek". Byl uložen v těžké dubové rakvi s nápisem PIVOVAR POLNÁ, jak si přál.
    LUBOMIR_PTACEK
    LUBOMIR_PTACEK --- ---
    ZRADA: Tak to zkus zde: http://www.uloz.to/7399082/nezny-barbar-film-dvb-t-cz-avi

    Film je to na pohodu, ačkoli kniha je samosebou lepší.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Něžný barbar v televizi a já... já zase nebudu moct posoudit, jestli je to dobré...
    TSOH
    TSOH --- ---
    pěkné.... co vlastně bylo v 50 letech na místě dnešního autobusového nádraží ? Stará zástavba ? Dům kde bydlel Hrabal byl zbourán a tak si jen představuji jak to tam tenkrát mohlo vypadat...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZRADA: Todleto byla "Pocta BH", nicméně jak známo Hrabal trval na tom, že má-li mít pomník, musí být tak vysoký, aby na něj dochcal pes. Kterýžto patník má o kousek dál, naproti vinárně u Hrabala.

    V těchhle ulicích jsem prožil skvělých pár let života. Teď bydlím dál ve staré Libni, v krajinách Karla Hlaváčka, nicméně dolů k Hrabalovi chodím dál jak to jen jde. :)
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    HAROLD: Chtěl jsem vyfotit pomník, ale nevím, co to je :( Myslel jsem, že to je to, co je na těch fotkách. Má tam být ještě něco?

    Každopádně zkouším googlovat nějaká jiná Hrabalova náměstí, ale nic (myslel jsem mimo Prahu). Ulice má na Kladně a v Rychnově nad Kněžnou, ale tam nejedu :))


    Ještě něco:
    Bohumil Hrabal byl génius, říká polský spisovatel Pawel Huelle - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/bohumil-hrabal-byl-genius-rika-polsky-spisovatel-pawel-hulle-pte-/kavarna.asp?c=A100409_144040_kavarna_chu

    Díky za palce a za komentář :)
    PS: Atmosféra sedí, ale na fotkách nejsou vidět ta hovna. :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam