• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHČeskosaské Švýcarsko (Zadní země) nejdivočejší kout v cz
    PUPU
    PUPU --- ---
    nojo, tyhle vsechny veci jsou moc pekne... jenze k nim bohuzel vedou znacky a Nemci jsou narod turisticky. za sebe mohu doporucit Webergrotte - to je krasna souteska, kterou nikdo nechodi, nebot konci zhruba takto:

    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    PREBRAL: Ale když už jsem u tohohle vandru a německé strany, hodím sem aspoň taky Hickelhöhle...

    HDR02 Hickelhöhle
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    HEULWEN: Myslím Winterstein, skalní hrádek při cestě od Zeughausu na Winterberg. Hodil bych fotku, jak to tam vypadá, ale když jsme tam byli, vypadalo to holt zrovna takhle: :-)
    42 Výhled z Wintersteinu
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    HEULWEN: jj já bych z toho udělala jenom ČB, ale to bude asi nějaká moje osobní averze, vůči tonovaným fotkám jinak je moc krásná, musim se tam jet co nejdřív podívat
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    PREBRAL: Myslis Winterberg? Jo, ted je to tam pohoda, na nemeckou stranu se musi jezdit zjara, dokud hlavni proud nemeckych turistu jeste spi :-)

    TRUHLIK: Nejkrasnejsi, rikas? Tak to bych moc stala o foto. Pokusim se rozjet rozsahlou patraci akci :-)

    PASTEL: Myslis tu elekantni sepii? :-) Ona ta fotka byla nejak podivne tepelne nevyrovnana, tak jsem to takto kulisacky vyresila.
    TRUHLIK
    TRUHLIK --- ---
    HEULWEN: Ja uz se tam mezitim byl podivat.. uz tam nestoji, ale byl nejkrasnejsi z tech, ktere jsem znal :) Ale misto i previs je to bajecny :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    HEULWEN: krásné foto, škoda jen toho podbarvení :-(
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    HEULWEN: O Tramtárii jsem někde četl poznámku, že snad založili v roce 92 nějací Blondýn, Lečo a Prcek. Osobně jsem tam nebyl, i když bych asi věděl, kde hledat. Má tam teď být prostě vyklizený převis...

    Každopádně díky za inspiraci, budu se tam zas muset někdy kouknout, i na tu Německou stranu. Když jsem byl posledně kolem Hickelhöhle a Wintersteinu, byla bohužel mlha a plískanice, takže jsem z těch saských skal moc neviděl.
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    TRUHLIK: Hmm, neznam, zkusim se zeptat starsich a zkusenejsich trampu. Jestli jsi neco vypatral, tak by me to zajimalo, sama se chystam na zakazanou vypravu po neexistujicich campech, ktere jsem nepoznala.
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    Z minulého víkendu...
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    PUPU: Protože do Čech byla Vejmutovka zavlečená - kácením se obnovuje původní stav vegetace. Bez zásahů má Vejmutovka schopnosti stromu-predátora. vytlačí postupně ty ostatní.
    Bezzásahovost 1. zóny spočívá v ponechání všch původních rostlin a zvířat svému osudu - např. při polomech.
    PUPU
    PUPU --- ---
    OKEYA:
    PAKOK: zajimave, diky. me jen zaujalo, ze tenhle masakr jsem pozoroval vyhradne v 1. zone narodniho parku, nikde jinde ;-)
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    PUPU: No, biolog si domyslí, že lýkožrout smrkový(=lidově kůrovec) žere smrk. Tohle je zjevné vejmutovkové houští, ze kterého odstraňují starší plodné stromy, aby se vejmutovka alespoň dál nemnožila semeny. Proč to odkorňují, to ví bůh ... možná je v tom nějaký škůdce borovic, ale já žádného takového neznám.
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    PUPU: Vejmutovku poznáš snadno - nemá klasické tuhé jehlice ale měkke štětičky - Třeti fotka viz vlevo dole - jak zelené tak zrezlé. navíc kůru kmeny nemají hezkou, členitou a hnědou, jako klasické sosny, ale šedivou, hladkou. má dvoj až trojnásobné přírůstky proti smrkům a našim borovicím, navíc jehličí co spadne na zem potlačuje spodní pratro vegetace - v lese kde je jen Vejmutovak prostě nic dalšího skoro neroste.
    PUPU
    PUPU --- ---
    OKEYA: vim ja? kdyz se to vali ohlodany na zemi, poznam kulovy. navic jsem o smrkach nenapsal ani slovo ;-) kazdopadne viz jeden,druhy a treti
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    smrkum je spise podobna douglaska, nez vejmutovka, to je proste borovice..
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    OKEYA: Taky bych si tipnul na Vejmutovky. Jednu mám na zahradě a až bude čas, půjde k zemi.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    PUPU: Byly to určitě smrky? V ČŠ se běžně kácely plochy invazních vejmutovek ... navíc tam ani smrk není příliš původní .. spíš borovice lesní.
    PUPU
    PUPU --- ---
    Kyjov - Cerstvym dolem kolem Klenotnice do Hrebcoveho dolu, porad dal az k Cerne brane. pak klasicky po znacce na Tokan, uzkymi schody nahoru k Eustachovi a zpatky do Kyjova. u Eustacha me zaujalo, jak tam uspesne vymydlili stromy patrne napadene kurovcem, aniz by nejaky zeleny fundamentalista protestoval ;-) potom nakouknout z Brniku k pramenum Mandavy a nakonec nocleh pod Tanecnici v pristresku na hranicich. ne, nezblaznil jsem se - mel jsem s sebou auto. o vikendu bylo tak priserne odporne pocasi, ze jsem se jinak neodvazil - v sobotu pet minut JEN prselo, jinak permanentne lilo.

    druhy den v Sasku od Neumannmuhle - Arnstein (pekna vyhlidka) a potom pres Zeughaus na Weberschluchte az k Webergrotte. tam jsem si overil, ze to je opravdu to misto, kudy se da dostat nahoru na Pravcickou branu - bez lezeni ci slanovani! zpatky po zelene na Zeughaus - pekna cesta pod skalami.

    ve finale mam dotaz - na sve mape jsem objevil neco, co se mi jevi byti Stulpnerovou postevnou. muze mi to nekdo znaly potvrdit ci vyvratit? kdyztak posta pls
    MORVAGOR
    MORVAGOR --- ---
    Nakonec jsem udelal 3 trasy, jednu po zelene z Valdeku do Krasne Lipy, kdy jsem to zkratil z pramenu Mandavy do Brtniku ( akorat ze to byla vpravde polni zarostla cesta), pak cervenou z Hrenska krz Pravcickou na Mezni louku a Sauenstejn a nakonec vypravu za Stulpnerovou poustevnou.
    Takze Vlci potok az priste :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam