• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GOBERSČokoláda - Läderach, Toblerone, Lindt, Nestlé a spol.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IORETH: To ano, protože čekám, až se vyjádří LA_CHOUETTE, která se hlásila dřív a má proto přednost.
    IORETH
    IORETH --- ---
    GOBERS: No ale jenom jako hosta/náhradníka.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MAIMONIDES: Už Ti takhle v 17:15 někdo řekl, že jsi úžasný? Tak kdyžtak pár těch vod vezmi, ať se s nimi nemusím tahat přes Prahu.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    GOBERS: Bílé čerstvé pečivo doma už připravené je, čaje máme veliké zásoby, onehdá byl prý i bílý. Minerálky mohu koupit.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MAIMONIDES: Nakoupím světlé pečivo. Nějaké minerálky k pití tam máte, nebo mám také vzít? A trochu bílého čaje?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IORETH: no já ho v tom záhlaví vidím... ;-)
    IORETH
    IORETH --- ---
    GOBERS: Neříkal Harald, že by se přidal?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    A když nám to tu padá jak mouchy, tak si říkám, že by se možná třeba ještě jeden náhradník/ce do zásoby snesl. Nechce se ještě někdo přidat?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LA_CHOUETTE: Přebíráš místo oficiálního degustátora?
    IORETH
    IORETH --- ---
    GOBERS: Děkuji, my se podělíme se Selligan, aby nám nebylo špatně :). Místo oficiálního degustátora je tedy stále volné.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MAIMONIDES: Jo.. jsem akorát slepej. :-D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IORETH: Chceš využít svého přednostního práva a zaujmout místo degustátora?

    LA_CHOUETTE: V případě že nenastoupí IORETH, jsi připravena převzít místo oficiálního degustátora?
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    GOBERS: [ MAIMONIDES @ Čokoláda - Läderach, Toblerone, Lindt, Nestlé a spol. ]

    Kdo to neumí podle uvedených instrukcí najít, ať veřejně zdvihne ruku.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    NANTHEI: OK, škrtám Tebe a Pyverrna, Romany se ještě tedy prosím zeptej.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WATTEVILLE: Neposkytla bys nějaký podrobnější popis cesty? Nebo už to mají účastníci v poště?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Dovolil jsem si sepsat pár metodických instrukcí k degustaci:

    Degustace čokolády – metodické poznámky

    Čokoládu vnímáme všemi pěti smysli, ne jen pouhou chutí. Správná degustace tedy do určité míry všech pět smyslů zapojuje a hodnotí kvalitu a vyváženost celku. Níže popsaný postup degustace je pouze orientační, v realitě se může lišit podle druhu negustované čokolády a jejích specifik.

    Před degustací a mezi jejími jednotlivými částmi je velmi důležitá neutralizace chuti. Té se docílí pomocí světlého pečiva a slabého, nepříliš horkého čaje, případně minerální vody.

    Před degustací je nejlépe zdržet se všech sladkých, kořeněných nebo jinak výrazných pokrmů. Některé chuťové nuance jsou velmi jemné a znecitlivění chuťových buněk výrazným jídlem by nám zabránila je vnímat.

    Pro degustaci je důležitá osvětlená a vzdušná místnost, bez rušivých pachů.

    Standardní postup při degustaci čokolád je postupovat od vzorků s nižším procentem kakaa k vzorků s vyšším procentem. Bílé „čokolády“, mléčné a hořké čokolády by měly být zvláště důkladně odděleny a mezi jejich degustováním by mělo být dost času na neutralizaci chuti a přeladění ostatních smyslů.

    První stupeň degustace je hodnocení vzhledu čokolády. Hodnotí se její barva, zejména její rovnoměrnost ve všech částech včetně lomu, následně struktura povrchu, případné nerovnosti a nepravidelnosti. Pro tuto fázi degustace je důležité dostatečné osvětlení s neutrální (denní) barvou světla.

    Druhý stupeň degustace je působení čokolády na dotyk. Bříškem prstu přejedeme po povrchu čokolády a vnímáme zda je povrch hladký a jemný, nebo zda je narušován nerovnostmi, výstupky a nepravidelnostmi.

    Třetí stupeň degustace zkoumá kvalitu lomu. Uchopíme kus čokoládu do prstů obou rukou na opačném konci a plynulým působením síly čokoládu zlomíme. Kvalitní čokoláda by měla prasknout s jasně ohraničeným ostrým zvukem a její lom by měl být hladký a bez odštěpků. Méně kvalitní čokoláda nepraskne ostře, drolí se nebo se „táhne“. Při tomto kroku hodnotíme rovněž barvu čokolády v lomu, zda je shodná s barvou čokolády na povrchu.

    Čtvrtý stupeň degustace je posouzení vůně. To se odehrává ve dvou fázích. V první fázi se vnímá aroma čokolády v pevném stavu. Úlomek se přiblíží k nosu a vnímá se aroma, které čokoláda sama od sebe uvolňuje. Podruhé se vůně intenzivně vnímá v okamžiku, kdy se nechá kousek čokolády rozpustit na jazyku. V okamžiku, kdy se tak stane, silněji vydechneme a zároveň nosem nasajeme uvolněná aromata.

    Poslední fáze degustace je samotné ochutnávání. Čokoládu nekoušeme, ale necháme ji rozpustit na jazyku a to co nejpomaleji. Vnímáme chuť, kterou bezprostředně zanechává, aromata, která uvolňuje a pokud čokoládu polykáme, tak i poslední senzorický vjem na zadním patře těsně před polknutím. Pro plné soustředění na chuťový vjem bývá někdy doporučeno pro tuto fázi degustovat se zavřenýma očima. Po polknutí rovněž hodnotíme dochuť, kterou čokoláda nechává na jazyku a na patře. Na odplynutí dochuti bychom si měli vyhradit dostatek času a teprve po její úplném odeznění neutralizovat chuť pečivem, čajem nebo minerální vodou.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    NANTHEI: ja mam cierne nohavice a fialove tricko... len vlasy mam hnede... :)

    a nasla som doma Lindt creation 70% cherry&chilli, tak som ju vzala so sebou :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ja som prehrabala celu skrinu, ale ziadne hnede oblecenie som nenasla... takze tam budem asi jedina necokoladova... :(
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak jo, hnede saty mam, blbe mi zatim neni takze jsem plne pripravena na vecer. Tesim se na vas na vsechny a sebou prinesu vytecnou cokoladu s kousky kakaovych bobu
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Doplnění k samotnému cíly cesty. V Sezimově 3 zvoňte na Šanda-Šlosárkova.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam