• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIVanoce, zimni slunovrat, svatky vanocniho casu i vsechny ostatni :)
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: bohužel mám hlad a bohužel si dovedu ty dobroty živě představit!
    I toto jsou Vánoce!
    Jinak tip na vylepšenější bramborový salát - místo majonézy či smetany/jogurtu dávám od Heinz salátovou majonézu (stojí přes 40kč a je light) - chutná úplně jinak, je to pak fascinující lahoda!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIMISEKU: vždycky záleží na množství, kolik toho sníš :-)

    ale jinak to plné menu je
    krůta pečená na zelenině s masovou nádivkou
    brambůrky pečené na sádle
    glazovaná mrkvička
    pikantní kapustičky
    gravy svařené s vínem
    šalotkovo-chlebová bílá omáčka
    brusinková omáčka
    párečky z nádivky

    Dohromady se to úžasně doplňuje, jak můžou potvrdit účastníci předloňské silvestrovské party u nás.

    a teď vyfasuju od Quanti RO :-)
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: z dietní krůty se stane prostě kalorická bomba :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    já mám pro kulinární debaty slabost, ale moc mě neštvěte, na krůtu nemám troubu, pekáč ani strávníky :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a podlejvá se na začátku vodou a pak vypečenou šťávou, té je fakt hodně a na závěr se svaří s vínem na gravy.

    A doufám, že nás správcová nezakousne za kulinářskou debatu, ale jsou to přeci vánoční recepty :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIMISEKU: já ji naposledy dělala skoro před dvěma lety, tak už nevím přesně, můžu vytáhnout recept a naskenovat ti ho :-)

    Ale nádivka je z vinné klobásy (správně má být chipolatta, ale tu jsem nesehnala), bílého chleba, tymiánu a ještě něčeho, část se jí nacpe do krůty a zbytek se peče zabalený do slaniny jako minipárečky, je to děsně mňam.
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    tyjo, a co do tý krůty je vhodný nacpat, aby byla echt jak má být? a podlejváš jen vodou, nebo je v tom i víno nebo tak něco?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIMISEKU: no tak 20kg krocan fakt těch 13 hodin zabere, no :-)

    ale ta naše za těch 7 hodin byla k nakousnutí :-)

    ono to naštěstí fakt je jen o tom, že ráno hodinu připravuješ nádivky a nacpeš krůtu, a pak ji chodíš jen co hodinu podlévat, takže máš pokoj. A během poslední hodiny připravíš ty side-dishes (teda, ale protože část jich musí do trouby, tak je lepší mít krůtu hotovou hodinu předem)
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: Prostě kolos :D
    Hele, spočítala jsem si počet hodin pečení krůty dle trojčlenky že 20min půlkilo, a vychází mi pečení krůty na víc než 13h?! To je síla teda!!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a krůta s celým menu

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    krůta po sedmi hodinách:


    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    krůta v troubě (je vidět, jak se dělá ten alobalový stan, tady je napůl stažený stranou)

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIMISEKU: krůta má do 15 kilo, krocan 20-25 :-)

    peče se to pod alobalovou střechou, 20 minut na půl kila váhy (včetně nádivky), co hodinu se podlévá vlastní šťávou.

    Plný recept bych musela najít doma (je to z nějakého prastarého apetitu, celé vánoční menu o asi 7 chodech), tady je pro inspiraci pár fotek poslední krůty:

    krůta v kuchyni

    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: u mě krocan jako krůta :D ale neuměla bych v troubě připravit takový kolos, aby byl pořádně ke kosti propečený a navrch nespálený.. asi pokrýt alobalem? a jaké koření se použije? jak a čím podlejvat kolosa? :D vejde se do naší trouby?! a jaká nádivka - nemáš recept? že bych pro jednou zkusila zpestření? ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIMISEKU: krocan a suchý? Vždyť se o něm říká, že má sedmero maso, bílé, tmavé, suché, šťavnaté :-)
    Ale teda spíš bude krůta než krocan (krocani se mám pocit skoro neprodávají), když o tom tak uvažuju...

    Ale můj nevlastní otec je angličan, u nich je turkey prostě vánoční jídlo, hezky s nádivkou a s gravy a ze zbytků polívka (a fakt není nic lepšího než silný krůtí vývar z obraných kostí a krku, ze slepice nic tak dobrého nikdy nevykouzlím).

    Akorát že mě se vždycky povede koupit krůtu 7+ kilo (posledně 10,5), takže je to fakt spíš pro větší sešlosti :-)
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: tak krocan jo? :) na mě je moc suchý, ale asi se to musí upéct.. salát nám hrozně chutná všem, ale kapr se v rodině moc neujal, děláme řízky - vepřové/kuřecí, já nejraději telecí. Na půlnoční bych ráda, ale s malým miminkem závislým na mém mlíčku asi to nevyjde..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já už mám nakoupené první dárky :-)
    a pomalu se s mámou začínáme dohadovat, co letos s vánocema. Zkouším mámu zlomit, že by měli vzít auto, naložit dárky a přesunout se na Štědrý den k nám, upečeme krocana, rozbalíme dárky, a pak půjdeme pěšky do vedlejší vesnice na půlnoční...

    aspoň nějaké tradice, když jsme se rozhodli se vykašlat na kapra se salátem. my se s manžou vždycky akorát poškorpíme o to, co má v salátu být, on si pak dá akorát trochu k rybě, já dojím ten zbytek a akorát je mi z toho špatně...
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    QUANTI: no je mi jasné, že starosti nepominou nikdy :D jsem zvědavá, jak s tím novým kolotočem celodenním a celonočním zvládnu pečení cukroví a tyhle vánoční srandičky..
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MIMISEKU: pak začnou růst zuby, tak radši nedoufej :))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MIMISEKU: no, já už tak měsíc vymejšlím vánoční dárky, ale v pondělí jsem listovala novou Ženou a kuchyní a v upoutávce na příští číslo (13. 10.) je... vánoční cukroví. To mě teda trochu šokovalo :D

    Ale podzim je tadýý, dokonce jsem o něm blogla ;) http://quanti.zewl.net/blog/hura-je-tu-podzim/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam