• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Leda tak. Akorát okolo mě jsou samí ználci, a máti whisku nepije... Asi ji budu dávat návštěvám.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Dát ho někomu darem? Nějakému "whisky-neználkovi" ovšem, samozřejmě..
    VALDA
    VALDA --- ---
    můžeš šejkovat ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Kdyby bylo o hodinu až dvě míň, tak si ještě panáka taky dám, ale teď už na to mastím.
    Dostal jsem teď darem červenýho Johnieho. To by mě zajímalo, co s ním budu dělat.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: sem teď měl Talisker a Glenmorangie za 6 :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Hmm, Lagavulin nebo 18yo Jameson bejval po deseti Eurech, co si pamatuju, a teda neodradilo mě to :)
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: Middleton v hospodě většinou 12 a víc euro ostatní whisk(e)y kolem 6 :-))) to tě prostě odradí...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Valda: Dělal jsem zase test whisek a porovnával jsem proti sobě Lagavulin a Midleton. Po panáku skvostnýho Lagavulinu jsem si myslel, že Midleton pohoří, protože ty irský fakt bejvají takový jemný a nevýrazný, však sám víš. Už půl roku jsem si ho nedal a mezitím vypil spoustu skotské a měl jsem obavy. Nicméně teda něco tak dobrýho jsem nečekal, panák Midletonu mě úplně rozmetal. Žasnul jsem, co to dělá v puse. Je to jak žrát kvítka s ovocem a dřevem a leze ti to do nosu a nechápeš, jaký chutě se z toho vynořují. Nesmírně ušlechtilý pití. Lepší než Lagavulin.

    V jedné knize o whisky jsem četl názor na Midleton, kterej říkal, že jde o naprosto excelentní a nesmyslně předraženou irskou whiskey. Musím s obojím souhlasit. Rozhodně ho zkus, jestli ti teda není líto peněz, protože to je nejvyšší liga. Osobně bych si ho spíš koupil domů než dávat si panáka v hospodě, protože to chce trochu jinej klid a atmosféru než putyku plnou lidí.

    Gratuluju k višňáku :)
    VALDA
    VALDA --- ---
    no a když jsme u toho Laphroaigu, tak já jsem si nekoupil nic z toho co jsem níže psal, že koupím (co jsem z irštiny zkoušel se mi moc nelíbilo), ale nic jiného než nefiltrovaného desetileletého Laphroaiga, oreginal cask strenght. Tak jsem na něj mnoho zvědav ... snad už dneska ho zkusím ... zatím to vypadá slibně :)
    Lagavulin jsem bohužel nikde neviděl ...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ten obchod vlastní a provozuje pán, velkej milovník whisky a rumů a portskýho, a zaměstnává tam sebe a ještě jednu paní, a rozhodně oba ví, o čem mluví. Je to malej obchůdek, kde se schází Brněnští whiskaři, je tam spousta literatury o whisce a křeslo, kde se dá číst a popíjet, a není to jakože "obchod" jak by si ho člověk představil, supermarket. Buď bez obav. S paní se dá povídat asi tolik, jako se dá povídat s paní prostě, jasně tam narazíš na nějaký vyčtený moudra nebo ženskej názor, ale rozhodně není hloupá, no a s pánem se dá vykládat dlouze a zasvěceně, protože ten má vypito stokrát tolik co kdokoli z nás.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Díky za tip na obchod, o kterém jsem neměl - byť v Brně žijící do Domu pánů z Lipé občas chodící - ani páru. Teď už jen ty prachy někde usmolit, poněvadž jsem teď na začátku roku "překvapivě" poněkud švorc..

    A když už jsme u toho: jak to tam vypadá s prodavači? Vědí, co prodávají, a umí doporučit?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Když už se tam vedle mluví o těch hospodách v Rozkvětu, tak jsem si vzpomněl, že jsem se minulej týden byl podívat ve Whisky Shopu v Domě pánů z Lipé a hned jsem si tam koupil litrovej osmiletej Laphroaig Quarter Cask za nějakých 1400 korun.

    Na rozdíl od klasickýho desetiletýho Laphroaigu se tenhle vyznačuje tím, že šest let zraje stejně jako klasika ve velkým sudu, ale pak ho na poslední dva roky přelijou do malýho soudku z novýho dřeva (quarter cask) a tam nechají dozrát na osm. Pak ho stáčijou a prodávají za vyšší cenu. Výsledkem je ještě lepší Laphroaig než ten klasickej, protože už to nechutná a nevoní jako višňák, ale ta kouřová jodově uzená chuť a vůně trochu ustoupí do pozadí a vynoří se od tam dřevo a není to ve výsledku tak ostrý a břitký, spíš se to tak zjemní a zakulatí a má to dlouhej dřevitej konec a vůbec to prostě už není tak jednoznačný. Moc dobrý. Doporučuju. Za těch 1400 to byla skvělá cena (za litrovku).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Scotch on the rocks
    Prejudice alert on!... Malt whisky is drunk either as neat spirit or with a small quantity of water to taste. It should *never* be drunk with soda or other mixers, neither should it be necessary to drink it "on the rocks". The traditional cut glass whisky glass (tumbler-shaped) is not necessarily the best glass to savour malt whisky and in "serious" whisky drinking circles a nosing glass more like a small narrow brandy snifter is sometimes employed. (prejudice alert off) failing which, it is a spirit which is made to be enjoyed and if you enjoy it mixed with Pernod and Angustura bitters who am I to judge?! Slainte.


    viz http://www.dcs.ed.ac.uk/home/jhb/whisky/glossary.html
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Šťastný to muž aneb jeho starosti bych chtěl mít. :)

    http://www.cigarpass.com/forums/index.php?showtopic=20947

    A jinak souhrn podstatného: Cognac and whisky (Scotch) or whiskey (everything else) will travel just fine upright. ... If you are shipping, rather then just transporting in the back of your car, then you'll want to bubble-wrap the bottles before boxing. ... It doesn't hurt to leave them on their side if that is easier for you. Try to keep them out of direct light, with the humidity 40-70% and cool temps. ... There isn't anything wrong with storing sealed (original wax or foil and cork) n a vertical position for extended periods of time. I would put them on there side for a month or so every few years if you want to display them for a long time.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    The Perfect Serve

    Take your glass and pour a measure of The Macallan. Lift the glass up to the light and view the wonderful colour. Now swirl the peerless spirit around gently in the glass to release the complex aromas. Nose the whisky, the most important part of any whisky tasting and enjoy a unique sensory experience.

    At this point you should ideally add a drop of water to your whisky. Ensure it is still, cool and fresh. Swirl the glass once again and nose The Macallan one more time. Delight in the subtle changes to the bouquet as the water helps to release an array of new aromas.

    Finally, the time has come to taste and savour The Macallan. If you choose you can now add ice, it's certainly the choice of many discerning drinkers. But whether it's served straight, with water, with or without ice, you will find that The Macallan remains the Single Malt against which all others must be judged.


    viz http://www.themacallan.com/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    „Neexistuje nic lepšího pro uchování mrtvého člověka jako whisky. Chcete-li zakonzervovat mrtvého člověka, ponořte ho do whisky; chcete-li zabít živého, nalejte whisky do něj.“ (Thomas Guthrie)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TAMTU: No vida, taky dobrá informace. O korkových zátkách u lepších/dražších whisk(e)y jsem doposud netušil nic.
    TAMTU
    TAMTU --- ---
    STEPNI_VLK: každá lahev 'lepší' whisky, se kterou jsem se potkal, měla zátku korkovou. Sice trochu jiného druhu než jsou vinné, ale korkovou. Nejsem potravinářskej chemik, ale řekl bych, že se tam určitě něco dít bude, protože mi to tak ze zkušenosti připadá :-)

    .. jinak jsem ochutnával Glenlivet 18y a Red Brest 12y, a ten Glenlivet mi zachutnal moc, pije se skoro sám :-) Red Brest taky dobrej, ale na můj vkus moc 'chlupatej'
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Opravdu radost sledovat, jak tu přibývají zkušenosti a názory.

    Ty Machalikovy porovnávací degustace mne navíc přivedly k otázce, zda náhodou při souboji tak trochu nerozhoduje také to, jak dlouho má tu kterou láhev otevřenou. A tak se ptám: mění se nějak kvalita otevřené láhve whisk(e)y oproti úplně stejné neotevřené? Z vlastní zkušenosti (táta je vinař) vím, že přítomnost vzduchu je problémem u vína. Jak je tomu u tvrdého alkoholu, to netuším - a navíc ani nevím, jak velkou těsnící schopnost mají kovové zátky lahví whisk(e)y.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Myslím, že porovnávat nejdražší irskou s nejdražší skotskou není trošku mimo. Navíc mám doma dva ročníky Midletonu, takže bych to teoreticky testnul proti oběma.

    To s tím tvým Martellem jsem až tak nepochopil, resp. myslím, že zrovna tady jsme si neporozuměli. Ono Hennessy XO není ani trochu podobný Martellu VSOP a zadruhé to Hennessy s tím Lagavulinem srovnatelný bylo (i když dobu zrání má pětinásobnou), akorát nenabízelo ten hodinovej kouřovo-dřevěnej ocas v puse, čímž se trochu znevýhodňovalo. Na druhou stranu nevím, která irská krom Midletonu by mu mohla konkurovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam