• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Když už se tam vedle mluví o těch hospodách v Rozkvětu, tak jsem si vzpomněl, že jsem se minulej týden byl podívat ve Whisky Shopu v Domě pánů z Lipé a hned jsem si tam koupil litrovej osmiletej Laphroaig Quarter Cask za nějakých 1400 korun.

    Na rozdíl od klasickýho desetiletýho Laphroaigu se tenhle vyznačuje tím, že šest let zraje stejně jako klasika ve velkým sudu, ale pak ho na poslední dva roky přelijou do malýho soudku z novýho dřeva (quarter cask) a tam nechají dozrát na osm. Pak ho stáčijou a prodávají za vyšší cenu. Výsledkem je ještě lepší Laphroaig než ten klasickej, protože už to nechutná a nevoní jako višňák, ale ta kouřová jodově uzená chuť a vůně trochu ustoupí do pozadí a vynoří se od tam dřevo a není to ve výsledku tak ostrý a břitký, spíš se to tak zjemní a zakulatí a má to dlouhej dřevitej konec a vůbec to prostě už není tak jednoznačný. Moc dobrý. Doporučuju. Za těch 1400 to byla skvělá cena (za litrovku).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Scotch on the rocks
    Prejudice alert on!... Malt whisky is drunk either as neat spirit or with a small quantity of water to taste. It should *never* be drunk with soda or other mixers, neither should it be necessary to drink it "on the rocks". The traditional cut glass whisky glass (tumbler-shaped) is not necessarily the best glass to savour malt whisky and in "serious" whisky drinking circles a nosing glass more like a small narrow brandy snifter is sometimes employed. (prejudice alert off) failing which, it is a spirit which is made to be enjoyed and if you enjoy it mixed with Pernod and Angustura bitters who am I to judge?! Slainte.


    viz http://www.dcs.ed.ac.uk/home/jhb/whisky/glossary.html
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Šťastný to muž aneb jeho starosti bych chtěl mít. :)

    http://www.cigarpass.com/forums/index.php?showtopic=20947

    A jinak souhrn podstatného: Cognac and whisky (Scotch) or whiskey (everything else) will travel just fine upright. ... If you are shipping, rather then just transporting in the back of your car, then you'll want to bubble-wrap the bottles before boxing. ... It doesn't hurt to leave them on their side if that is easier for you. Try to keep them out of direct light, with the humidity 40-70% and cool temps. ... There isn't anything wrong with storing sealed (original wax or foil and cork) n a vertical position for extended periods of time. I would put them on there side for a month or so every few years if you want to display them for a long time.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    The Perfect Serve

    Take your glass and pour a measure of The Macallan. Lift the glass up to the light and view the wonderful colour. Now swirl the peerless spirit around gently in the glass to release the complex aromas. Nose the whisky, the most important part of any whisky tasting and enjoy a unique sensory experience.

    At this point you should ideally add a drop of water to your whisky. Ensure it is still, cool and fresh. Swirl the glass once again and nose The Macallan one more time. Delight in the subtle changes to the bouquet as the water helps to release an array of new aromas.

    Finally, the time has come to taste and savour The Macallan. If you choose you can now add ice, it's certainly the choice of many discerning drinkers. But whether it's served straight, with water, with or without ice, you will find that The Macallan remains the Single Malt against which all others must be judged.


    viz http://www.themacallan.com/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    „Neexistuje nic lepšího pro uchování mrtvého člověka jako whisky. Chcete-li zakonzervovat mrtvého člověka, ponořte ho do whisky; chcete-li zabít živého, nalejte whisky do něj.“ (Thomas Guthrie)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TAMTU: No vida, taky dobrá informace. O korkových zátkách u lepších/dražších whisk(e)y jsem doposud netušil nic.
    TAMTU
    TAMTU --- ---
    STEPNI_VLK: každá lahev 'lepší' whisky, se kterou jsem se potkal, měla zátku korkovou. Sice trochu jiného druhu než jsou vinné, ale korkovou. Nejsem potravinářskej chemik, ale řekl bych, že se tam určitě něco dít bude, protože mi to tak ze zkušenosti připadá :-)

    .. jinak jsem ochutnával Glenlivet 18y a Red Brest 12y, a ten Glenlivet mi zachutnal moc, pije se skoro sám :-) Red Brest taky dobrej, ale na můj vkus moc 'chlupatej'
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Opravdu radost sledovat, jak tu přibývají zkušenosti a názory.

    Ty Machalikovy porovnávací degustace mne navíc přivedly k otázce, zda náhodou při souboji tak trochu nerozhoduje také to, jak dlouho má tu kterou láhev otevřenou. A tak se ptám: mění se nějak kvalita otevřené láhve whisk(e)y oproti úplně stejné neotevřené? Z vlastní zkušenosti (táta je vinař) vím, že přítomnost vzduchu je problémem u vína. Jak je tomu u tvrdého alkoholu, to netuším - a navíc ani nevím, jak velkou těsnící schopnost mají kovové zátky lahví whisk(e)y.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Myslím, že porovnávat nejdražší irskou s nejdražší skotskou není trošku mimo. Navíc mám doma dva ročníky Midletonu, takže bych to teoreticky testnul proti oběma.

    To s tím tvým Martellem jsem až tak nepochopil, resp. myslím, že zrovna tady jsme si neporozuměli. Ono Hennessy XO není ani trochu podobný Martellu VSOP a zadruhé to Hennessy s tím Lagavulinem srovnatelný bylo (i když dobu zrání má pětinásobnou), akorát nenabízelo ten hodinovej kouřovo-dřevěnej ocas v puse, čímž se trochu znevýhodňovalo. Na druhou stranu nevím, která irská krom Midletonu by mu mohla konkurovat.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MACHALIK: Promiň, ale porovnávat Blue label a Midleton je trošku mimo. Už jenom když vezmu v potaz, že u Midletonu záleží na konkrétním ročníku...
    Máš ale pravdu o tom cognacu - nedávno jsem dopil Martela (sice "jen" vsop), ale Irské v obdobné době zrání jsou mnohem chutnější...
    REAP
    REAP --- ---
    Slyšel jsem, že Printers jde vzhledem k ceně docela ok pít, v porovnání s některýma jinýma ve stejné cenové relaci.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: sem včera daroval Bushmills 10 Malt tak doufám že bude chutnat byl vedle ní Jameson, Glenkinchie z Edinburghu a nějakou speciální Grant's se kterou nemám zkušenosti a z nějakého důvodu jsem se jí vyhýbal až dneska jsem se dočetl že je to jedna z mála stále rodinou vlastněných destilerek pod které spadá i Glenfiddich... to bude stát za prozkoumání...
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    http://www.glenmorangie.com/home.php todle je taky dobrej kousek.... a taky jemnej:]
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    KAZIMIR: tak to si dej Jacka Danielse s kolou asi nej wisko colova combinace!;]a navic ten f tom pulitru klidne bejt i muze..:]
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    VALDA: No bajecne, bajecne... whisky byla a zpivalo se pak uplne bajecne. :-))
    VALDA
    VALDA --- ---
    je hezké míti jasno :)

    včera jsem v rámci "poznávání irska" zkusil Jamesona a byl to docela omyl - myslel jsem že si někdo dělá srandu ze mě pak jsem po nějakém váhání zkusil i Tullamore a byla to krapet lepší zkušenost. Ale budu muset zkusit nějaký větší kalibr, protože irský "konzum" to u mě moc nevyhrál. :)

    GOBERS: jak dopadly vánoce?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dívka!

    Včera jsem s kamarádem dopil půl flašky Bushmills 10 yo single malt jako předkrm, pak jsme dorazili stejný množství Laphroaigu (neuvěřitelná věc), a závěr večera patřil půl flašce Lagavulinu, kterej zatím pro mě nemá žádnou konkurenci mezi skotskýma a o irským Midletonu lehce pochybuju. Budu si muset dřív nebo později koupit Blue Label, abych si sáhnul na ten pomyslnej vrchol a mohl srovnávat s etalonem, ale Lagavulin je v tuto chvíli pro mě nektar snů.
    Koňak Hennessy X.O. za trojnásobnou cenu nenabízí nic navíc oproti Lagavulinu, naopak v mnoha směrech selhává.

    Zároveň včera došlo k přímému porovnání asi patnácti druhů skotské proti sobě, počínaje VAT69 přes Label 5 a Glen něbo a Ballantines a Glen něco jinýho a Dun Beaghan a další a další a Laphroaig a samozřejmě Lagavulin to vše smetli ze stolu jak vichřice.

    Aspoň mám vyřešeno.
    TUILE
    TUILE --- ---
    MIKEX: arbeg je strasne dobrej. v tuto chvili muj nejoblibenejsi. na laphroaig sem si musela zvyknout. kdyz sem ochutnala poprvy, mela sem pocit, ze si ze me nekdo dela srandu. ted ji mam docela rada.

    ale jako konzumni visky (rozumej vypit 8 panaku a jit z hospody domu) preferuju jamesona...
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    VALDA: je to Aberdeen area tam to kuci dělaj jemný :-)
    LAKER
    LAKER --- ---
    VALDA: ee, nic takovýho necejtim, ale jak rikam, jsem laik. Nicméně mam chuťovej orgasmus, neuveritelný pití.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam