• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STQ
    STQ --- ---
    MENGE_TENGE: neni to uplne v ty cenovy kategorii co pises, ale jediny co me osobne z tedle levnejsich whisek zbylo ze se da pit doma a uzivat si to je Johnnie Walker Black Label. to uz je docela sofistikovany piti a nemam tam pocit, ze bych pil vodu s lihem obarvenou karamelem.
    no a kdyz mame s klukama vylet do lesa, kde je potreba nejaky 'rough' piti, beru Jima Beama.
    MENGE_TENGE
    MENGE_TENGE --- ---
    dakujem za rady, citam a zistujem co a jako :) a v ramci rozpoctu , skor do tych 20e (400kc? ) na bezne pitie / dostania sa do toho a nejake tie vinimocnejsie 30-40e a diky diky :) :D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MENGE_TENGE: z marketwhisky sortimentu to bude složitější. Dej si limit cenový a my něco vyberem.

Bo Machalík Ti v tomhle neporadí:)))))

Bo píšeš, že hledáš něco a la hypermarket, tak usuzuji na tvou ne zcela optimální finanční situci (tj. že zpočátku nebudeš kupovat lahve v ceně 1000 kaček a více). Většina z nás tam začínala, nebo stále je, takže žádné obavy. Já bych marketové značky nijak nezatracoval, na "napití" chuti whisky a získání trochy praxe je to dle mě zcela ok. Flašku koupíš za cca 300-400 kaček, vydrží ti měsíc dva, takže klidně koupíš dvě zároveň. Jameson, Tulamorka, Vat 69, Johny Walker, Ballantinka...všechno jsou to značky, které nelzou prohlásit za nekvalitní. Samozřejmě časem začneš kupovat další a zjistíš, že chuť má i lepší podobu.

Osobně nedoporučuju kupovat whisku v barech. Nerentabilní i co do ochutnávání. Člověk si dá tři panáky a hned je 150,- v háji. Když vynásobíš dvěma, máš klasickou láhev whisky, když čtyřma, blížíš se lowendovým značkovým lahvím.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MENGE_TENGE:
    Jistě mě doplní ostatní, já jen pro začátek:

1) členění je v podstatě na whisky (Skotsko), whiskey (Irsko), bourbon (USA)
    Rozdíly doplní chytřejší, já jen vím, že je to dle destilací

Podle toho co začneš pít a co ti zachutná, to budeš preferovat víc (někdo sice razí jen skotskou, nebo irskou, ale většina osob co znám, to kombinuje).

2) začněme u skotské: dle oblastí lze najít jisté chuťové rozdíly (například oblast Islay bude mít většinu whisky jiné chutě než třeba Highland). Někde na webu bylo rozdělení s bližším popisem, musíš hledat.

3) nakup si postupně nějaké lahve a postupně porovnávej, seznam se s lidma, co whisku pijí, at nejsi závislý jen na svých úsporách. Je lepší, když si ty koupíš tři flašky, kámoš tři a pak můžete společně bumbat. Přičemž ochutnáš 6 vzorků.

4) já třeba vybírám pro informace tady http://www.skotska-whisky.cz/ Slušný orientační popis, rozdělení dle oblastí...

5) základní rozdíly jako single malt a blended jsou snad i na home, dle síly whisky (cask strength) ti jistě dodá referát Machalík.
    MENGE_TENGE
    MENGE_TENGE --- ---
    ahojte :) :D ...chcem trochu zacat ochutnavat whiskey, nie koli poze ale koli tomu ze chcem :D a vlastne som este aj mlady, tak si chem prejst aj "bordelom"? presiel som si tuto diskuziu nejak 3 roky dozadu, aj nastenku som kukol ale nejak som nic nenasiel, neexistuje (po CR/SK internetoch) nejake clenenie whiskey? :D proste som pochopil asi tolko ze scotish a irish a tak a tak a cask a single cask a este mi z toho vyplyva ze aj ked najdem SUPER flasu , co mi bude chutit, kazda jedna moze byt uplne ina? :D a este pocas toho jak ju otvorim a vypijem moze 3krat zmenit chut? to je sila :D ale tak to som vys chcel poprosit, ci mi neviete nejake zakladne clenenie "podrobnejsie"? poradit co sa tyka skotish + irish no a co by ste mi odporucali (aj ked podla diskuzie su to secko sracky) z tych "proflaknutych" tesko atd. dostupnych whiskey, dakujem :) (a sorry za takyto noob lose post) :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Výborné video! Díky za něj - už leží na Nastěnce. ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Hm hm, po dvou panácích Aberfeldy si dát HP 25, to je teda kurva rozdíl.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: HP 12 yo jsem neměl, jen 18 v hospodě a 25 jsem si koupil. Hádám, že to bude docela nudný. Ale jaks to řekl, tak jsem se rozhodl, že vyzunknu ten zbytek pětadvacítky. Co taky s tím, akorát mi to tady zvětrá.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Zázraky nečekej, ale dobrá je, to zas jo. Akorát se mi nelíbilo, nevím proč, v jejich destilerce. Byla jakási taková... moc na oko, moc do uměla. A chutnal jsem nějakou silnou Glenmorangie tam, byla navíc v litrovce okolo 80 GBP, a přišla mi nudná. Sonnalta? Oni to tak divně jmenujou.

Jinak asi finální verdikt nad Aberfeldy 12 yo: Asi nejdůležitější její vlastnost je, že je sladká. Nebo aspoň na mě je dost sladká. To by bylo i dobrý, kdyby tím nebylo řečeno hodně o její chuti. Všechny podtóny a pachuti se motají v té sladkosti, těžko tam najít nějakej druhej definovanej plán, je to prostě sladší whisky s moc příjemnou vůní. Kámoš říkal, že v ní cítí pomeranče; mně osobně jestli něco, tak zavání medem a připomíná Juru, ovšem bez toho Jurovýho smradu, kterej mi fakt vadí (ale znám jen Juru 10 yo). Nutně musím být ovlivněnej tím, že už jsem fakt dlouho nepil standardní whisky, tj. ředěnou a levnou, takže odpoutaje se od toho, co běžně znám, a srovnávaje ji třeba s touhle třídou Jur, Bowmorů 12, Auchentoshanů 10, různejch těch Taliskerů a naliskerů a tak, jde o příjemnou, sladkou, neutrální whisky, která vůbec nesere a dá se pít dlouho. Samozřejmě vztahovat ji k těm whiskám za 100+ liber nejde, pak je to prostě jen sladká nudná voda.

Ještě zkusím koupit jednu dvě takovýhle whisky z toho svýho výběru, co jsem házel minule, ale kdyby se to chuťově mělo motat v podobnejch hladinách, tak už jsem asi odsouzenej k silnejm a/nebo drahejm hovadům.

Každopádně bych tu Aberfeldy doporučil před tuctem ostatních Obanů a jinejch těchto standardních hospodskejch dvanáctek, to zas jo.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Opatrně na tyhle hodnocení... jako ona je fajn, ale že by to byla jedna ze světovejch špiček, jak by snad hodnocení 94 % naznačovalo, to teda ne, je to spíš prostě nějakých 60 %. Představ si všechny ty strašný edice všech těch destilerek, ty třicetiletý, padesátiletý whisky, ty silný cask strength, prostě ty stovky zajímavejch flašek. Že by se všechny vetkly do těch zbývajících šesti procent? Toto je taková dost dobrá whisky, je, abych tak řekl, whisková, nemá žádný velký pachuti, prostě solidní kořalka, akorát slabá.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Já na tyhle odkazy nesmím klikat...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JCSOFT: Problém je, že tahle je křišťálová a krásná a je na ní napsáno Highland Park :) Navíc stojí čtyři libry, takže jak na ni tak koukám, tak si jich pár koupím asi taky. Takhle hezkou totiž druhou neznám.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    DEMONOFANARCHY: ta Highland park "Nosing glass" by myslím šla bez problémů nahradit některou vinnou degustační sklenkou, tohohle tulipánového tvaru se jich dají sehnat stovky...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JCSOFT: Vypadá to podobně až stejně, řekl bych, že s jiným gravírungem je to přesně ono. Mám čtyři.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    The Glencairn Glass Nosingglas Whiskey 6 x Whisky Glas bei eBay.de: Bar-Zubehör (endet 09.06.10 14:44:49 MESZ)
    http://cgi.ebay.de/The-Glencairn-Glass-Nosingglas-Whiskey-6-x-Whisky-Glas-/230472944653?cmd=ViewItem&pt=Barzubeh%C3%B6r&hash=item35a9420c0d
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ještě jsou podobný tady, ale tyhle jsou taky takový tlustostěnný a humpolácký. Jameson je má elegantní.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Odlivky mám doma taky, od Jamesonu, jsou takový nahranatělý a taky se z nich dobře pije, přes roh teda, aby sis nepolil hubu, ale z krtkovek (tak říkám těm malejm) je to lepší.

Obrázek jsem nenašel lepší než tento:

Podobný těmto, ale značně elegantnější:

Opět jsou zjevně sehnat jen v destilerce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam