• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Máte tu někdo zkušenost s Dalmore 18 Y.O.? Dnes jsem o ní četl menší "vnadící" článek v jednom časáku a docela mě zaujala..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mě právě ty silné (Tebou preferované) moc neberou. Když chci něco silnějšího, mám zásoby slivky. Něco pohledám, nebo počkám na případnou dodávku od pana tajemného sponzora z UK. Zatím měl dobrou ruku a vím, že na tohle forum taky chodí:))))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To ani tak ne, stačí si jen vybrat nějakou zajímavou whisku, ne nějakou základovku. Až budeš přecházet, zkus třeba něco silnějšího, to ti určitě nebude připadat jak voda.
    Třeba ten Vlkův Abduláh.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Z toho mám taky strach.

Já dopil Ardbeg, potom Bowmore, ted dojizdim Laphroig Quater Cask... obavam se, že si budu muset vzit dlouho volna, bo jinak cokoli mimo Islay bude voda.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Seš navyklej na Islay a/nebo nalisker, to se od toho nedá čekat. Třeba ti časem zachutná, dávej vědět, až se propiješ doprostřed.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jaký to je?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Myslím ty bez nožky. Teda jestli si to dobře pamatuju. Ale o těch jsi říkal, že se z nich pije nejlíp, a z nich jsme pili, ne? A máš recht, 4 uživím..

Abduláh? Já ti člověče poslední dobou spíše víno degustoval - však víš, okolnosti znáš. Geniální francouzské červené kupř. za hodně férovou cenu. Ale teď jsi mě tak naladil, že si krapet uliju..

.. a furt je jak rajský mok. To je neuvěřitelně lehké pití vzhledem k té voltáži. Fakt nechápu.. a ta konzistence! Opravdu, smetana hadra.. A jak leze do hlavy - takřka okamžitě po prvním olíznutí! :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ty malý nebo ty velký? S nožkou nebo bez?
    Bych ti vzal čtyři, něco se časem rozbije, pak budou chybět; jedna stojí šedesát korun. Pokud bys teda moc neprotestoval. Jak pokračuješ s Abduláhem? Furt dobrý? Já si teď hraju na dojížďáka a dojíždím ty drtky, co zbyly :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Pod toho Jacka na baru s kámošema bych se podepsal..

Mimochodem, jestli budeš někdy objednávat skleničky podobné těm tvým tulipánům, ze kterých jsme u tebe pili, tak bych poprosil, abys myslel i na mě. Asi mi budou bohatě stačit dvě.. a kvůli tomuhle množství si to fakt sám objednávat nebudu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Takže je objednáš? Dobrá volba. Já poslal dotaz stran těch svejch, ale zatím jsem se moc nepohnul, akorát koc z HP neuměla kliknout na odkaz a chtěla fotku jako přílohu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Z levnejch doporučím Jacka a snad Jamesona dvanáctku. Jo a VATku. Ale všechno je to ztráta peněz; snad ten Jack někde na baru s kámošema.
    MENGE_TENGE
    MENGE_TENGE --- ---
    BRUKEV: che che che , to se mi líbi :) pretoze sa da povedat ze prechadzam z rumu na whisky :) :P i ked je pravda ze "matuzalem" alebo tak som neskusal , iba nejaky portoriko? dobre bolo a jedina havana , bacardi imho shät :D a potom uz tie lacnejsie :) - ale tam mam tiez pomyselny rebricek (no bacardi radim niekde pod ne) :D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MENGE_TENGE: A hlavně se nenech rozhodit kecama stylu: "jo tak ty piješ whisku? To seš teda pěknej pozér, to my si dáme tuzemáček..."

Nejseš pozér, jen piješ kvalitni chlast na úrovni:) A BTW, kup si někdy i nějaký kvalitní rumík, docela se s whiskou doplňuje a obohacuje.
    STQ
    STQ --- ---
    MENGE_TENGE: neni to uplne v ty cenovy kategorii co pises, ale jediny co me osobne z tedle levnejsich whisek zbylo ze se da pit doma a uzivat si to je Johnnie Walker Black Label. to uz je docela sofistikovany piti a nemam tam pocit, ze bych pil vodu s lihem obarvenou karamelem.
    no a kdyz mame s klukama vylet do lesa, kde je potreba nejaky 'rough' piti, beru Jima Beama.
    MENGE_TENGE
    MENGE_TENGE --- ---
    dakujem za rady, citam a zistujem co a jako :) a v ramci rozpoctu , skor do tych 20e (400kc? ) na bezne pitie / dostania sa do toho a nejake tie vinimocnejsie 30-40e a diky diky :) :D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MENGE_TENGE: z marketwhisky sortimentu to bude složitější. Dej si limit cenový a my něco vyberem.

Bo Machalík Ti v tomhle neporadí:)))))

Bo píšeš, že hledáš něco a la hypermarket, tak usuzuji na tvou ne zcela optimální finanční situci (tj. že zpočátku nebudeš kupovat lahve v ceně 1000 kaček a více). Většina z nás tam začínala, nebo stále je, takže žádné obavy. Já bych marketové značky nijak nezatracoval, na "napití" chuti whisky a získání trochy praxe je to dle mě zcela ok. Flašku koupíš za cca 300-400 kaček, vydrží ti měsíc dva, takže klidně koupíš dvě zároveň. Jameson, Tulamorka, Vat 69, Johny Walker, Ballantinka...všechno jsou to značky, které nelzou prohlásit za nekvalitní. Samozřejmě časem začneš kupovat další a zjistíš, že chuť má i lepší podobu.

Osobně nedoporučuju kupovat whisku v barech. Nerentabilní i co do ochutnávání. Člověk si dá tři panáky a hned je 150,- v háji. Když vynásobíš dvěma, máš klasickou láhev whisky, když čtyřma, blížíš se lowendovým značkovým lahvím.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MENGE_TENGE:
    Jistě mě doplní ostatní, já jen pro začátek:

1) členění je v podstatě na whisky (Skotsko), whiskey (Irsko), bourbon (USA)
    Rozdíly doplní chytřejší, já jen vím, že je to dle destilací

Podle toho co začneš pít a co ti zachutná, to budeš preferovat víc (někdo sice razí jen skotskou, nebo irskou, ale většina osob co znám, to kombinuje).

2) začněme u skotské: dle oblastí lze najít jisté chuťové rozdíly (například oblast Islay bude mít většinu whisky jiné chutě než třeba Highland). Někde na webu bylo rozdělení s bližším popisem, musíš hledat.

3) nakup si postupně nějaké lahve a postupně porovnávej, seznam se s lidma, co whisku pijí, at nejsi závislý jen na svých úsporách. Je lepší, když si ty koupíš tři flašky, kámoš tři a pak můžete společně bumbat. Přičemž ochutnáš 6 vzorků.

4) já třeba vybírám pro informace tady http://www.skotska-whisky.cz/ Slušný orientační popis, rozdělení dle oblastí...

5) základní rozdíly jako single malt a blended jsou snad i na home, dle síly whisky (cask strength) ti jistě dodá referát Machalík.
    MENGE_TENGE
    MENGE_TENGE --- ---
    ahojte :) :D ...chcem trochu zacat ochutnavat whiskey, nie koli poze ale koli tomu ze chcem :D a vlastne som este aj mlady, tak si chem prejst aj "bordelom"? presiel som si tuto diskuziu nejak 3 roky dozadu, aj nastenku som kukol ale nejak som nic nenasiel, neexistuje (po CR/SK internetoch) nejake clenenie whiskey? :D proste som pochopil asi tolko ze scotish a irish a tak a tak a cask a single cask a este mi z toho vyplyva ze aj ked najdem SUPER flasu , co mi bude chutit, kazda jedna moze byt uplne ina? :D a este pocas toho jak ju otvorim a vypijem moze 3krat zmenit chut? to je sila :D ale tak to som vys chcel poprosit, ci mi neviete nejake zakladne clenenie "podrobnejsie"? poradit co sa tyka skotish + irish no a co by ste mi odporucali (aj ked podla diskuzie su to secko sracky) z tych "proflaknutych" tesko atd. dostupnych whiskey, dakujem :) (a sorry za takyto noob lose post) :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Výborné video! Díky za něj - už leží na Nastěnce. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam