• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: Tak zkus Abduláha. Ten je silný jak dveře od chléva, ale skvěle to maskuje. Mimochodem, dobrý nápad - jdu si ulít panáka.

MACHALIK: Já bych to s těmi slivovicemi (a jinými domácími pálenkami) nezobecňoval. A už vůbec bych nemluvil o většině. I když je mi jasné, že mluvíš o většině, kterou jsi měl tu čest ochutnat. Když je někdo magor a chce toho mít po vypálení co nejvíc na úkor kvality, tak je jasné, že se to pak nedá pít. Přál bych ti někdy ochutnat tátovu meruňkovici nebo hruškovici. To jsou voňavé balzámy a do krku to klouže úplně samo.

Jo, a na volejbal jednou jeden starý týpek přinesl asi tak 15 nebo 20 let starou meruňkovici, ze které jsem se málem posral blahem, jak byla dobrá. ;) Krásně voněla po meruňkách a ta chuť! Inu, jak jsem psal, kdo umí, umí, a kdo neumí, čumí, resp. pije hořké a tělem otřásající patoky..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Ale jo, já přece silný chlast neodsuzuju. Tu úřednickou normu bych nehrotil. Pil jsem dvacky, pil jsem čtyřicítky, padesátku, nějaké hujdy osmdesátky. Ale nepiju chlast tolik, aby se dalo říct, že mi chuť nastavila euronorma. A jak říkám, záleží na druhu nápoje.

Asi to bude nedostatek praxe, to je fakt. Pokud bych pil silný chlast od začátku, navykl bych stejně jako vesničtí balíci, co pijou stachany 55tky slivky na ex.

Ten Arbeg ale zase potvrzuje mou teorii o chuti. Ta síla byla ještě zkousnutelná, ale navíc mi tam hodně chutnal ten jod. Takže kdybych pil silnější, ale stejně chutnou, nevadilo by. Ten QC Laphroig, který dojíždím nyní, už mi tak nechutná, bo je jednak dost silný, ale nepodpoří ho nějaká super chuť.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: To je mi jasný, že ti stačí. Já se spíš zamýšlím nad tím, že kdyby euronorma byla odjakživa 35 %, tak ti chutná 35 %, a kdyby 45 %, tak 45 %, čili vlastníkem tvé oblíbené voltáže nejseš ty, ale úředník. To je pro mě nepředstavitelný. Ale třeba máš nějakej polyp na žaludku nebo nedomykavej svěrač a je to fyziologický. Mně silnej chlast problém nedělá, akorát po absinthu se pobleju, takže ho nepiju. A většina našich slivovic mi bohužel nechutná, jsou to hořký, tělootřásavý patoky.

Zdaleka nejpravděpodobnější mi však přijde, že moc nevíš, o čem mluvíš, protože si pamatuju, cos sem kdy napsal o whisce, a zkušenost se záběrem silnejch kvalitních whisky nemáš. A Ardbeg 47+% ti najednou chutnal. On by ti chutnal i Ardbeg 52 % a časem i 57 %. Jen jsi to nepil. Levný/domácí silný chlasty jsou většinou průser a nedělají dobře nikomu kromě puberťáků a paliče.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Tak mě euronorma stačí. Silnější chlasty mi zpravidla nedělají dobře. Nicméně záleží na alkoholu a chuti. Ten základní -ardbeg má asi 47.5 voltu a jel mi. A slivku padesátku taky zvládám:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Leda by ti chodili na návštěvy ukrajinci :) Já na tom dělám...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Nemám. Veškeré ostatní lihoviny jako pivo, víno, vermuty, marsalu, madeiru, portský, giny i míchané nápoje požívám celkem bez problémů. Jen ty ředěný whisky a rumy mi už moc nejedou. Nemáš někdy obavu, že když ti výrobce nalije do chlastu právě tolik destilky, aby to splnilo euronormu na 40 %, že vlastně nepiješ to, co bys měl? Vyrobit si z cask strength řeďáka můžeš ostatně kdykoli...
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: jo to by me taky zajimalo, asi si je necham na ozdobu (ty flasky jsou fakt pekny) nebo pro navstevy :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ardbeg byla moje první "pravá" whisky. Takže nostalgicky zatlačím slzu :) Nicméně to byl jen obyč silný nápoj, ne tahle vypalovačka hltanu. Nemáš někdy obavu, že návykem na takhle silné lihoviny přijdeš o cit u slabších voltáží jiných chlastů?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dokonce mám pocit, že Abduláha bych doporučil do každé rodiny jako opravdový alkohol pro téměř běžné příležitosti. Doma ho budu kupovat, je to takovej správnej říznej chlast a přijde mi, že takhle nějak se asi dělala whiska dřív, neředěná a přitom nijak nevyšolichaná, ne jak ty dnešní cask strengthy, který stojí spoustu peněz a hrozně si s nima vyhrajou. Jednoduchý, drsný pití, přitom dobrý. Plus stojí litr. Fakt paráda. Úplně jiná liga než mnou kdysi doporučovaná Aberfeldy 12 yo, což je sladká voda. Abduláh. Šup s ním tam.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A pomalu dojíždím Abduláha a byl teda dost dobrej, hlavně teď okolo středu flašky.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak jsem dnes provedl nákup.

Su zvědavej. Doufám, že ani jedna nezklame.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Jsi magor, co budeš dělat s pěti otevřenejma flaškama vodky? :)) To pij jako stakany, po deckách s obchodníma partnerama a taky k obědu a na snídani a k večeři a na radost a na žal, jako rusové.
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: jj, obe jsou na ceste
    vcera dorazilo asi 5 druhu vodky vcetne
    Russkij Standart Imperia Vodka, 0.7l | Vodka | Marpoint / Swarovski, Whisky, Rum, Cognac, Doutníky, Zdravotní obuv, Kuchyňské potřeby
    http://www.marpoint.cz/napoje/vodka/?ProductName=russkij-standart-imperia-07l1
    a po ozkouseni vsech muzu zodpovedne rict ze vodku samotnou teda pit nemuzu, je to hnus velebnosti :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Příští týden se kamoška vrátí z USA a doveze tenhle Corrywreckan a pak ještě nějakou, kterou musím rozhodnout. Su zvědavej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Koupils teda tu sherry Bowmore a sherry Auchentoshan?

Kdyby ti zachutnaly, tak pak doporučuju tyhle dvě triády:

Bowmore 16 yo:

Auchentoshan 16, 17 a 18 yo:

Oboje dost blbě sehnatelný dneska už, ale furt by to šlo. Nejvzácnější je ta Auchentoshan 17 yo bordeaux matured (červená).
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: To je jak parfémy. A dobrej kšeft!
    Naštěstí vodka už fakt není ten typ nápoje, co by sis asi nalil doma, ani při muzice, ani při práci nebo filmu, takže za tu člověk tolik neutratí. A v těch míchanejch se jí tolik nevypije.
    Jsme mladí, to se stihne i legálně :)
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: wow, ty drazsi vodky maj uplne mazec flasky :)
    Vodka | Marpoint / Swarovski, Whisky, Rum, Cognac, Doutníky, Zdravotní obuv, Kuchyňské potřeby
    http://marpoint.cz/napoje/vodka/

diky za tip! akorat jak na to tak koukam, tak abych ochutnal vsechno co me zajima tak bych potreboval pracovat v organizovanym zlocinu :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Vodku nepiju, ale našel jsem tenhle seznam. Je to od stejnýho borca, co sepsal těch několik ginů, a tam se trefil. Taky mám kamaráda, kterej často jezdí na Ukrajinu, a kupuje tam vodky, na kterejch je napsaný super ultra hyper mega vodka, a ty jsou strašně dobrý :) Ti rusi takhle klasifikujou vzrůstající kvalitu. Čímž potvrzuju tady Brukev.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BRUKEV: špica, naše slivka byla první rok hořká jaxviň, but everything went better..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PALEONTOLOG: Já pálím 6.12. od 11 hodin, dva kotle, jeden míchaná jablka, druhý jaderničky. Už mám i volno v práci. Tolik k té slivovici :))
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Celkem slušné recenze jsou na http://www.drinks24.cz/russkij-standart-platinum-07l-p-1025.html

Já vodku moc nemusím. Nicméně je fakt, že nejvíc mi chutnaly vodky, kde nebylo ani písmeno latinkou, takže azbuka rulez. Jen kolikrát nevím, odkud byly:)))
    STQ
    STQ --- ---
    STEPNI_VLK: uf to jsem si oddychl :)
    MACHALIK: zatim jenom na ceste ty dva z tech cos posilal, jsem docela zvedavej a 75% rum (tam jsem taky dost zvedavej :))

a jeste trochu odjinud - pijete nekdo vodku? existujou vubec nejaky vodky co se daj pit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam