• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ: To jo, ale psychoaktivni je ethanol. Jen a pouze. Ten zpusobuje opilost - az vypadky vedomi, nemotorne pohyby, rikani nesmyslu, nevolnost a nauzeu... To ma na svedomi proste jen a pouze ethanol, nejake vyssi alkoholy jsou taky aktivni, ale to je spis vyjimka, ono jich pri fermentacnim procesu zas tolik nevznika a destilaci je snadno oddelis.

Kdyz je v nekvalitnim alkoholu spousta svinstev jentaktak, ze splnuji normu (casto ani to ne..), ktera neni uplne prisna (snad je tusim povoleno 3% MeOH), pak spousta nezadoucich aldehydu a ketonu, esteru.. Tak je ti sice hur, protoze jsi vpodstate intoxikovany spoustou dalsich nezadoucich latek, rano ti muze byt uplne silene atd.. Ale proste mira opilosti je stejna po 40% Dynbylu a 40% dobre whisky. Stejne mnozstvi ethanolu. Ze z ty hnusny vodky lezes po zdi, to je vec jina.

Mmj. i po sebelepsi whisky ti bude po prekroceni urcite hranice rano desne zle, protoze sebelepsi sebejemnejsi ethanol je metabolizovan pres acetaldehyd (docela slusny jed) a ten se pri prehnanem mnozstvi pozityho alkoholu akumuluje v jatrech a zpusobuje nevolnost.
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: empiricka zkusenost rika opak - whisky piju daleko vic nez jsem vypil tohodle, kvalita alkoholu je v naslednych stavech imo zasadni :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: Mně nedělá problém z marketů Jameson, Beefeater. Rumy napité nemám, Morgana jsem pil dávno, takže neposoudím.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ, DEMONOFANARCHY: Potvrzuji, tohle je fakt dobrej ovocnej destilat za dobry penize.

Jinak vypadek pameti je primo umernej mnozstvi poziteho ethanolu, s tim kvalita alkoholu nema co delat .. :) Acetaldehyd, methanol, estery a vetsinou ani vyssi alkoholy nejsou psychoaktivni, takze si proste "neceho podobnyho" jen vypil moc. :)
    STQ
    STQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: to vypada desive, po necem podobnym jsem kdysi mel svoji prvni a jedinou kocovinu a totalni vypadek pameti :)
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: johnnie walker black label a kdyz ho nemaj tak jima beama ale toho musim uz s ledem a pak je z toho takova docela vpohode whisky-limca, jinak se to pit neda :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Také Jacka nebo Kilbeggan.. a hodně rád mám suché Martini. To nikdy nezklame, tedy pokud mají za barem olivy..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: Pravdu díš, tu znám :) Semtam na ni člověk narazí i ve večerce.. Překvapilo mě kdysi, jak nádherně a čistě voní po hruškách a i to, že mně ráno nebylo nijak moc blbě (nizký obsah MeOH..).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: Jej..

Ale kdyz uz jsme u tohodle tematu, mate nejakou oblibenou znacku, kdyz nemate prachy / nechcete cekat na doruceni / nemate moznost objednavat nekde na cestach / shodou okolnosti jste v baru horsi kategorie.. Co kupujete v supáči, kdyz alespon ten náznak dobryho piti chcete mit?

Ja Jacka, mam ho celkem rad jako defaultni piti, ale idealni to neni.. Od doby, co jsem poznal lepsi piti, se nemuzu u tehle default K-Markt 40 voltů piti zbavit pocitu, ze uklizecka vytrela sudy a obsah kyblu je nam servirovan.. Mne treba ta chut Jacka chutna, proc ne, ale je tak malo intenzivni a hodne naredena, az je z toho trochu vyblijón.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    WILDENBURY_SQ: Vypalovák to je, ale docela sympatický :-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STEPNI_VLK: Ne, ja to nechci nejak dal rozebirat.. Jen informativne; priste si odpustim i to, kdyz uz to vim.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jinak co kdo rika na ten vypalovák Booker´s .. ? Mozna zvazuju, ze bych casem otestoval.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Pravdu díš, rozhodlo se (nejen v anketě), že víno tady mít místo nebude. Od toho je tu sousední klub..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Podam report na Lafrojga.. Uz by mel kazdou chvili dorazit. Jedem na čarodky na BBQ, tak doufam, ze nezklame, ale myslim ze ne.. :)

Btw, asi to sem uplne nepatri a ja se navic ve vinech vubec nevyznam, proste mi bud chutna a nebo ne, ale tohle me popisem celkem zaujalo, tak uvidime.

Finca Allende - Blanco 2002 | Finca Allende | Španělsko
    http://www.topvino.cz/wineshop/spanelsko/rioja/finca-allende/finca-allende---blanco-2002/de1-wi210.html
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Skvělý, to je on. Já ho ještě proberu a oznámkuju nějaký další whisky, kupř. tady tu Glendullan, co zvažuje STQ, tam mám jako prio 3, ale asi bych jí dal dneska už 2 a naopak něco vyřadil. Mám tam dost takovejch těch standardních 40/43 % modelů okolo litru, ale co jsem je tak různě v Argentině vyzkoušel, tak to asi nemá fakt cenu, snažit se ulovit nějakou perlu v této kategorii. Za to radši koupit Abduláha nebo Lafrojg 0,25, což jsou poctivý kořalky, a pak pošetřit na ty dražší, zajímavější modely než se prohrabovat základníma modelama různejch značek.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ:
    WILDENBURY_SQ:

Chlapi, dejte vědět, jak vám to chutná. Na Wildenburyho hodnocení čtvrtinovýho Lafrojga jsem zvědavej, a na STQův názor na tu limited edition Bowmore ještě víc. Kdyby ti zachutnala - a troufale si myslím, že takovou kouřovou jsi ještě nepil - tak by pak bylo hodně na zvážení, jestli někde nesehnat dvě komplet triády za dobrou cenu (nějakej eBay prodejce by snad šel ukecat) a nerozebrat si je, protože to, co předváděj tyhle tři 16 yo Bowmore, je v cenách do 4000 za flašku podle mě nepřekonatelný. Ta teplost, co se rozlije po hubě, a ta komplexní bohatost, plus tak akorát nadávkovanej kouř, to já už pak z ničeho jinýho neznám.
    Dej vědět i s tím Springbankem, ten mě vysloveně bavil, jak byl takovej ovocitej nebo co, úplně jinej než ostatní whisky na té ochutnávce, kterou jsem s kamarádem prováděl.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Ten tvůj seznam z TheWhiskyExchange mám a nahodil jsem ho na Rapid: Machalíkův seznam whisky z TheWhiskyExchange dle priority.

Mimochodem, coby momentálně nezaměstnaného mě s těmi vašimi nákupy pěkně serete. :) Ale jinak jsem samozřejmě rád, že to tady žije. ;)
    VALDA
    VALDA --- ---
    WILDENBURY_SQ: ten jsem mel kdysi moc dávno a určitě se blíží doba, kdy ho zase zkusím .. tehdy na me mel moc výraznou a jinou chut ... rašelina či co .. řekl jsem si, že super, ale ještě ho asi neocením ... no myslím, že ted mi bude chutnat ...
    a mimochodem mel jsem a'bunadh a není zlý ... ale znovu si ho určite nekoupím, pro mě to byla prostě obyč. whisky .. za ty peníze se podívám po něčem jiném (treba po taliskeru)

WILDENBURY_SQ: ta to bys měl zkusit Laphroaig .. nejlíp cask strength !! btw. moje nej...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ja vobjednal na carodky toho Lafrojga.. Jsem zvedavej, dam si sklenku pekne nekde venku .. :)
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: (s tim A´bunadhem este na finalni verdikt trochu cekam, honi me ted po poli jarni alergie, takze necejtim uplne vsechno co bych mel a chtel :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam