• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    STQ: Neviděl jsem to v Lídlu?
    STQ
    STQ --- ---
    KWETAG: viz machalik - soude podle spuntu to bude humus :) mozna bych si i rozmyslel jestli to do sebe vubec lejt abysis neublizil :))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KWETAG: Nejsem o ní schopen vůbec nic najít a to nejdůležitější, co by mohlo vést k výsledku, tedy ten psací nápis, není z fotky k přečtení. Pohledem na etiketu, láhev a špunt bych nicméně soudil, že to bude nějakej patok.

    Leda by to bylo něco tak ultra raritního, že bys to měl prodat na eBay za milion liber.
    KWETAG
    KWETAG --- ---
    Zdravim dostala se mi do ruky tato Lahvinka... http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/419842_363225573700097_100000379717228_1217814_864342604_n.jpg
    Zajimalo by me zda li to ma enjakou cenu nebo to mam do sebe proste nalejt:P
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nějaké zkušenosti?
    Dalwhinnie 15 y.o - Dalwhinnie - Skotsko, Speyside - Skotská-whisky.cz
    http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-speyside/dalwhinnie/dalwhinnie-15-y-o.html
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Mam to stejne :) Ve vypjatych chvilich nebo z nostalgie Jacka, ale nepochutnam si..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZOIDBERG: Nejedou a navíc je to i hnus. Amerika jde mimo mě, ve vypjatých chvílích si dám Jacka, ale musí být zle.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Je to hnus v porovnání s jinými žitnými, nebo ti žitné obecně nejedou?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZOIDBERG: Je to hnus.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Chtěl bych vyzkoušet žitnou whisky, nejdostupnější je asi ta od Jima Beana, nebo mám podle vás zabrousit do jiných vod? Ne že by výběr byl bůhvijaký.
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    dneska zakoupen the Macallan Masters Edition, dost se těším
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Je to opravdu rozdíl, je třeba to vždy vyzkoušet u konkrétního ročníku. Koncentrace 52% může být ještě subjektivně ostrá, ale půl procenta nebo procento méně, a je to úplně jiný chlast. Není na to žádný návod, každý rok je jiný. Je lepší to nechat vyvětrat raději delší než kratší dobu. Minulý se podle mě vydařil, slivka výborná, kořalka z jablek jaderniček velice slušná. doma je ještě asi 60 litrů různých ovocných destilátů...

    Něco jiného - nevlastníte někdo knížečku "Jak blufovat o whisky"? Asi před 15 lety to vydal Talpress.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: aby tam něco zbylo do toho září:)
    Kontrola bude až po čase. Množství dřeva jsem nastřelil, povrchově zhruba odpovídá jako by to bylo v soudku. Uzávěr mám zatím neprodyšný, dám pak korek. Možná dokonce jen hustou gázu.

    Celkově teď budu revidovat zásoby jablkovice a slivky. Po vypálení vždy větrám tak 3-4 týdny, mám jaderničkovou slivku z roku 2011 a zdá se mi dost ostrá. Demižon je skoro plný. Ted jsem ji dal na cca 10 dnů do litrovky, naplnil jen do dvou třetin a neuzavřel. Chuť je jemnější.
    Takže budu rozlévat v demižonech, maximálně dvě třetiny a pak nechám 2-3 týdny jen překryto gázou.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Kontroluj a zkoušej průběžně :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak pokus jablkovice plus dřevo započnut. První kontrola bude 1. září 2012.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Ale ochutnal, i dopil, ale nepošmákl jsem si. Trnkové dřevo, no nevím, někdo ale musí být první.

    Na griotku musíš mít hlavně hromadu šťavnatých a zralých višní, které zbavíš stopek, umyješ je, nacpeš do nějaké velké sklenice, pěkně prosypeš cukrem, a necháš je někde v teple den dva, ať pustí šťávu. Pak zaliješ alkoholem dle možností a chuti a necháš někde v chládku nějaký ten měsíc. Fajnšmekři přidávají navíc třeba zelený nezralý ořech, nebo trošku domácí malinové šťávy. A pak to přecedíš, naplníš lahve a je to.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: jakože jsi ještě nechutnal? Já tu dýhu asi zkusím, případně nějaká polínka. Stylově můžu zkusit trnkové dřevo, mám ho někde ve stodole nařezané, staré asi dva roky.



    ZOIDBERG: nahod recept, případně i jiné hokusy pokusy
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Přesně tak, dal jsem do lahve se širším ústím kus tenké dýhy. Polínka by jistě taky šla, ale ta dýha má velkou plochu. Barvu to získá perfektně, ale chuť, to nevím. Při dalším pokusu budu preferovat sudy.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: ted jsem to četl ještě jednou, s tou dýhou to je myšleno jak? Dýha normálně do flašky? Už jsem narazil i na návody, kdy doporučují do demižonku dát pár dubových (dřevěných) polínek.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Letos se mi ještě podařila excelentní domáci griotka. Jen jsem místo tuzemáku použil levný třtinový rum made in Lídl.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak pátrej po sudech zatím:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam