• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    CESKI
    CESKI --- ---
    GALENIUS: určitě podám zprávu :) třetího odesílají tak uvidíme :)
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    CESKI: Dej pak vědět jak jsi dopadl. 8-)))
    CESKI
    CESKI --- ---
    CHAIWALLA: tak nastaveno a jsem zvědavý :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: A z čeho Vaše podezření vychází, Watsone?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nezkousel nekdo bretonsky whisky? Existujou minimalne ctyri palirny v Bretani a kazda dela par modelu. Bohuzel jsem si zadnou nedovezl, ale mam podezreni, ze by to mohla bejt jeste vetsi pecka nez waleska whisky!
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    JENDAVB:
    CESKI:
    Funguje to tak že mám zaplacený trvalý platební příkaz a každý měsíc mi přes Paypal odchází 25 liber . Ve Flaviaru vyberou každý měsíc jedno konkrétní téma a pošlou za to pět vzorků po 0,45ml. Tak na 60% to bývá whisky, docela často ale i rumy, koňaky nebo třeba lokální speciality (grappa,rakouské domácí pálenky). Co jsem si všiml za tu dobu, tak se s výběrem docela zlepšujou...Nespokojenej s kvalitou vzorků jsem byl jenom jednou a to už mi to chodí cca deset měsíců. Naopak největší pecka byly třeba japonský whisky. Nevýhoda je že si člověk nemůže vybrat, nicméně díky tomu zase pozná něco skvělýho co by ho třeba ani nenapadlo :)
    CHAIWALLA: Nakonec mi pošlou novej tasting pack, takže spokojenost...
    CESKI
    CESKI --- ---
    CHAIWALLA: mám stejný dotaz jak to funguje?????? vypadá to super zajímavě :)
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    CHAIWALLA: Panecku to vypada hezky :) Jak ot jako funguje to zaplatis a voni ti neco poslou nebo se to plati nejako pausalne a voni posilaj pravidelne ?
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Neodebíráte někdo Flaviar ?
    Flaviar
    http://flaviar.com/

Až doteď mi od nich všechny vzorky přišly v pohodě, ale poslední Highland
    whisky dorazily dve z pěti rozbitý. Napsal jsem jim a žádná reakce,
    tak jestli s tim máte někdo zkušenost a jestli mám nějakou odpověď
    vůbec čekat :)
    AND
    AND --- ---
    Rádi chlastáte? :D Stahujte aplikaci ZDARMA! - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=hjkfDJbfNhM
    MERLIN
    MERLIN --- ---
    MALEJ_EJCKA, MACHALIK: puntíčkáři, holt mám mix a blend na stejný úrovni překladu ;o) Ale to, že polovina postu tady SONNY1344 je zcestná, to už nikoho nazaráží, co?

btw všichni máme jména kapitálkama a nikdo to neřeší ;o)

a ještě jednou btw, vždy, když někam letím, koukám, jestli Laphroaigh nemá nějakou další TR.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MALEJ_EJCKA: Mi šlo o ten kategorickej statement kapitálkama :)
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    MACHALIK: Samozřejmě. Obě jsou ze stejné palírny, tudíž by to stále byla single malt whisky. On ostatně QC (jakožto i L10) už sám o sobě vzniká smícháním whisky z více sudů s různým "age statementem".

Každopádně čeština tuším nemá zaužívané termíny pro single malt, vatted malt a blend, používají se termíny z angličtiny. A proto když řeknu, že QA je MIXEM QC s L10, není to podle mě špatně. Nesprávně by bylo, kdybych řekl, že je BLENDEM QC s L10.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak hádám, že kdyby slili QC a klasiku, tak je to furt single malt, ne?
    MERLIN
    MERLIN --- ---
    SONNY1344: QA znamená Quercus Alba neboli bílý dub, ve kterém to zraje jako v druhém sudu - http://www.laphroaig.com/whiskies/qa-cask.aspx . PX je pro změnu zkratka Pedro Ximenez sherry a je to variace na triple-wood, tedy stárnutí ve třech typech sudů - http://www.laphroaig.com/whiskies/laph-px.aspx . Pitelný jsou obě a podle etiket soudím, že PX jsou minimálně dvě edice.
    A nikde na stránkách http://www.laphroaig.com není zmínka, že by jednu z nejoblíbenějších variací opouštěli. QA a PX jsou pouze "Travel Retail", tzn. k dostaní na letištích atd.!

A btw JSOU TO SINGLE MALT a nikoli mixy!
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    asi uz vite, ze se prestal vyrabet Laph QC, misto toho ted delaji QA coz je mix QC a bezny desetilety (imho krok dost spatnym smerem).. a dalsi novinkou je Laph PX a ten je opravdu povedenej, o neco sladsi, ale je to takova slana sladkost s troskou chilli a samozrejme spousta koure a raseliny.. a dlooooouhy telo, skvelej zazitek

kvalitativne bych ho prirovnal k Taliskeru 2000 destillers edition, kterej mi taky chutnal moc
    STQ
    STQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: ja si minule ze slovenska privezl borovicky asi 5 druhu a prislo mi to jako fakt hnusny piti, nakonec jsem to vsechno rozdal protoze samotny jsem to pit vubec nemohl, mas nejakej tip na borovicku co je Borovicka?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DEMONOFANARCHY: to mi povídej. Vždycky když jsme na slovensku někdě u regálu s chlastem, tak si tam s borovičko upřipadám jak u rusáků s vodkou. Tolik druhů a výrobců jsem nikde v čechách neviděl.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CHAIWALLA: To je kombinace Whiskey Sour a Mint Julep?
    Whiskey Sour - Drink Recipe – How to Make the Perfect Whiskey Sour - Esquire
    http://www.esquire.com/drinks/whiskey-sour-drink-recipe
    Mint Julep - Drink Recipe – How to Make the Perfect Mint Julep - Esquire
    http://www.esquire.com/drinks/mint-julep-drink-recipe
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    BRUKEV: Taky se dá, ale Clynelishe škoda :)

The Whiskey Smash
    2 oz. whiskey
    1 oz. simple syrup
    1/2 oz. lemon juice
    A handful of mint
    Instructions:
    Muddle the mint and lemon juice, then add the syrup and whiskey. Fill your shaker with ice. Shake it hard. Strain. Serve over ice and enjoy!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Koupil jsem rum a vodku, seru na whisku v tomhle vedru:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam