• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    MACHALIK: Jakozto ginovy neznalec se jdu podivat na ginovou degustaci (http://www.prohibitionbar.cz/program) - pro tebe asi nic zajimaveho, ale ja doufam ze tam vyberu neco do baru (:


    Bols Zeer Oude Jenever 35% (Holandsko)
    párování: karamelka
    Hayman’s Old Tom Gin 40% (Anglie)
    párování: mandlová pusinka
    City of London Gin 40% (Anglie)
    párování: karamelizovaný pomeranč
    Saffron Gin 40% (Francie)
    párování: kanapka s uzeným lososem a pomerančovou pěnou
    G’vine Gin 40% (Francie)
    párování: domácí hroznová marmeláda
    Mare Gin 42,7% (Španělsko)
    párování: kanapka s olivou a prosciuttem
    bonus: prémiový tonic
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Srovnávací stránka ginů!!!

    http://theginisin.com/gin-reviews/
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak jsme si tu oživili, o čem tenhle klub je a můžeme pokračovat v plodných debatách o pitivu.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GOSHEWAN: Možná změnily část názvu - takovou tu na konci názvu za pomlčkou. Ta se měnit dá, to není název, ale podtitul nebo jak tomu Nyx říká. Název per se už se měnit nedá, to přestalo jít před lety. Všimni si, že se nikdy nemění začátek názvu, ale jen konec.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    MACHALIK: Fair enough. A priznavam, ze z nepozornosti jsem povazoval tu krabicku za malou.

    Co se tyce nazvu, tak ve sledovanych mam nekolik klubu, ktere prokazatelne nazev menily (max pred par mesici), ale mozna to uz nejde.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GOSHEWAN: Změna názvu není možná. Navíc kluby o tequille, míchání, barmanství atd. tady sice jsou, ale žalostně zmírají, takže nejen já jsem asi šťastný, že se s ochlasty můžu potkat tady na jednom místě, ne sledovat pět klubů (ještě o rumu, vodce, ginu---).

    Macho kry jsou asi šestkrát větší než libovolná kostka - všimni si jejich velikosti ve srovnání s velkou krabičkou od sirek (to prkno, abychom si rozuměli, má 55 x 35 cm). Do skleničky ti většinou stačí jedna kra, naplní tumbler až po okraj a collinsku do půlky.

    Debatu o nejlepším rumu a cole do Cuba Libre bych velmi uvítal, stejně jako debatu o nejlepším tonicu do ginu (Fentimanns? Fever Tree? Q Tonic? Paso de los toros? Hlasuju za poslední.) nebo nejlepším vermutu do martini. I o limetách (nejlepší, co jsem měl, byly brazilský kupovaný přímo v Jižní Americe). Zaplať pámbu, že to nemusíme třepit do osmi různých klubů!

    PS: Whisky stones jsem nikdy nezkoušel, jelikož (dobrá) whisky je nejlepší ohřátá na teplotu těla. Studená whisky je všechna stejná a dá se z ní leda tak ožrat. Whiska není osvěžující nápoj :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    RUTHLESS: Zmena nazvu temer urcite mozna je (pokud to neni nejaka novinka). Resit vsechno by znamenalo castejsi nedorozumeni podobne tomu, jake nastalo u meho dotazu na led. Ja mluvil o whisky, ostatni o drincich. Navic tu kluby o rumu, tequile a jinem chlastu uz jsou, tak proc to resit i tady?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GOSHEWAN: Zmena nazvu neni možna

    Ale nevidel bych problem v tom, proc tu neřešit všechno. Vždyť je to přece úplne jedno, ne? :-)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: "Sveho casu" je fakt hodne napomocne (: A pokud si pod "jakykoliv kvalitni" mam predstavit "jakykoliv", proc neupravis nazev klubu? Nebo se tu chcete bavit i o tom, ktera kola je kvalitni a ktery rum jeste muzes dat do Cuba Libre? Led uz prece mate vyreseny ((: Pak bude zbyvat jen kde koupit ty nejlepsi limetky...

    Toz tak..

    MOMENT: Machalikovy machokry jsou dle obrazku skoro stejne velke jako normalni kostky, ktery udelam v jakemkoli platicku na led. A protirecis si kdyz rikas, ze redis kostkami, ale u vetsich kostek jde jen o chlazeni. Proto jsem se take ptal na ty kameny.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: Zkus třikrát hádat, proč je v názvu diskuse uvedeno "jakýkoliv kvalitní chlast", resp. proč se v historii diskuse řeší i jiné druhy alkoholu. Svého času se tu rozšíření řešilo a odhlasovalo se, že by bylo škoda být tu úzkoprse zaměřeni toliko na whisky. Tož tak..
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    Benromach peat smoke... Má někdo POTVRZENO, že ho někde MAJÍ?

    Děkuji
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    GOSHEWAN: cim mensi kostky, tim rychleji se z nich stane voda. proto machoKry, ktery jen tak neroztajou. udelej si doma pokus.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ses celej popletl!
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    MACHALIK: Jo a proto se o ledu bavis ve Whisky klubu, aha.

    MOMENT: Asi nerozumim. Homokostky jsou neco jineho nez macho-kry? Ja mel za to ze homokostky = led a macho-kry = led. Tedy ze to chladi a castecne redi oboje (;
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    GOSHEWAN: a de o ochlazeni. redis homokostkama.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Led se proboha nedává do whisky, řeč je o drincích.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Hele led si tam davate kvuli teplote a nebo kvuli zredeni? Nebo oboje? Ja zpravidla neredim (piju kolem 40%) a nechladim (chutna mi to vic).

    Pokud bych chtel chladit tak me celkem zaujaly whisky stones. Zkousel jste nekdo? Uchladi to dostatecne?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: No konečně.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Shanel nekdo led?

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Velkej PRD! Kra, vo kterou se roztrhnul Titanic při své cestě do USA, měla původně namířeno k nám domů. Podobných už totiž dřív doplulo víc a doma jsme z nich krumpáčem odštípávali menší kusy ledu a házeli si je do kýblů na ochlazení drinků. Tak tady nemachruj s nějakýma Collins skleničkama a sekundárníma pidikostičkama:D

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam