• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    EARL
    EARL --- ---
    DRIZZT: doporucuju oboji vyresit ve warehousu. sklenicky No Ice (ja sem si nechal dat na whisky - http://www.midorinoshima.com/whisky-glass-no-ice-x6-schott-zwiesel,us,4,VE001.cfm , na rum jsou podobny, jen o neco vetsi a sirsi). a s rumem personal ochotne poradi...
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    Zdravím. Ráda bych manželovi koupila skleničku na rum. Nicméně si nejsem úplně jistá, jak má vlastně vypadat/jaký typ skleničky je pro rumy vhodný. Za radu budu vděčná. Díky!
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PINGVINS: Já nevím, na takhle drahý věci jsem nikdy nekoukal, ale namátkou Midleton i Dalmore a jistě i jiný mají též hovadsky drahý edice. Taky Glenfiddich. Ale asi proč ne zrovna tuto, 276 je dost malý číslo na to, aby to mělo naději reálně stoupat.
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    MACHALIK: Zlato ti tolik nevydělá. V akciích nemáš jistotu. U tohohle cena poroste s každou otevřenou lahví a časem. V ČR je jediná. Nevím co si k tomuhle představuješ jako single malt alternativu. Mě napadá jen Macallan M.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dva tisíce liber - šedesát prutů.
    The Famous Grouse 40YO oldest whisky to date
    http://www.thespiritsbusiness.com/2013/07/the-famous-grouse-40yo-oldest-whisky-to-date/
    Tož ať se to vrátí!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PINGVINS: Aha, tyjo, a kolik to stálo? Proč zrovna Famous Grouse jako investici, proč ne kus zlata nebo akcie nebo aspoň jinou, neblendovanou whisku?
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    MACHALIK: Nepil jsem to a asi ani nebudu:) Blue Label je podle mě jen drahý (starý) grade seriových JW. Nic proti tomu, je to výborné pití, ale taky mi to za ty peníze nestojí.
    Jestli má cenu kupovat drahé blendy nevím. Tohle je limitovaná edice 276 lahví a je to kupované jako investice.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PINGVINS: Jaký to je? Dává vůbec smysl kupovat drahý blendy? Mně třeba Johnnie Blue kdovíjak nezaujal. Jo, bylo vidět, že je míchanej z extra věcí a sám je dozrálej pěkně, ale že bych měl cukání ho pít víc, to teda ne, mnohem raději bych koupil téměř libovolnou single malt.
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    Dnes dorazila limitovaná edice Famous Grouse 40yo

    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Tak vcera jsme byli v Marpeku. Rozhoduji se ted mezi nasledujicim
    Ardbeg 10y vs. Big Peat
    GlenDronach 15y sherry vs. Glengoyne 15y

    bohuzel me (krome Glengoyne) nic nepresvedcilo na 100% /-: S cim byste tyhle jeste srovnali?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Celý dva týdny v Bretani jsem byl durch ožralej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Tento stál trestuhodných 22,50 za 0,44 l, takže to byl no brainer. Je dost suchej narozdíl třeba od Cidre Breton též od M&S (kterej je sladkej a skvostnej, ale drahej, nějakejch 70 korun za 0.7 l).

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Když už jsme u limonád, tak já někdy před vánocema nakoupil pár ciderů od Marks and Spencer, protože byly ve slevě a z levnejch ciderů to jsou zdaleka ty nejlepší široko daleko. Jde o ty vpravo:





    Doporučuju. Pijem je pořád, jsou skvělý.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Prémiový tonicy se k nám moc nedovážejí, ale kdyby tam měli Fever Tree nebo Q Tonic, tak si jich domů kupte basu. Bohužel litrovka Q Tonicu stojí i v ameru v obchode třeba 5 dolarů a litr Feveru jsem ani neviděl, jen ty jejich sixpacky a fourpacky (taktéž za 5 dolarů).

    Doufám, že míchání koktejlů nepovažuješ za párování :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Jinak ten bar je urcite zajimavy i pro nekoho, kdo resi drinky na vyssim levelu - dost pravidelne se ucastni (a pokud vim tak i vyhravaji) ruznych soutezi o originalni drinky.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    MACHALIK: To parovani samozrejme neni povinne, je na kazdem jak se k tomu postavi (byl jsem driv uz na rumove degustaci). Karamelka mi taky moc nesedi a zbytek si nedokazu moc predstavit (protoze neznam ani zadny z tech ginu). U rumu se jim to ale celkem povedlo, hlavne protoze mi rumy pripadaji sladsi, tak se necham prekvapit. Vyjmenoval jsi ty dva giny na ktere jsem zvedavy nejvic (:
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Jsi mě překvapil, čekal jsem, že se budeš pídit po značce premiového tonicu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GOSHEWAN: Letmým pohledem doporučuji se vysrat na párování s kdečím, spíš si přepláchnout hubu vodou (perlivou), rozhodně nežvejkat po ginu nebo k ginu (!!) karamelku. Jinak za mě tam jsou zajímavý dva giny, a to Saffron a G'Vine (neuvádějí, kterej z nich, jestli Floraison nebo Nouaison, což je dost důležitý, asi to bude Flor). Saffron je silně šafránovej, G'Vine dělají gin z vínovice, nikoli z klasické ječné kořalky, takže jsou vínový a květinový.



    Mare mně nechutná, resp. přijde mi nesmyslnej, a ty další neznám.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    MACHALIK: Jakozto ginovy neznalec se jdu podivat na ginovou degustaci (http://www.prohibitionbar.cz/program) - pro tebe asi nic zajimaveho, ale ja doufam ze tam vyberu neco do baru (:


    Bols Zeer Oude Jenever 35% (Holandsko)
    párování: karamelka
    Hayman’s Old Tom Gin 40% (Anglie)
    párování: mandlová pusinka
    City of London Gin 40% (Anglie)
    párování: karamelizovaný pomeranč
    Saffron Gin 40% (Francie)
    párování: kanapka s uzeným lososem a pomerančovou pěnou
    G’vine Gin 40% (Francie)
    párování: domácí hroznová marmeláda
    Mare Gin 42,7% (Španělsko)
    párování: kanapka s olivou a prosciuttem
    bonus: prémiový tonic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam