• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Vyzkousel jsem toho spoustu, a Talisker 10 yo porad zustava v moji TOP 5 s velice stabilnou pozici. Glenlivet je proste Speyside, ze Speyside me bavi jedine zakourene veci, malokdy ty rozinky a orisky a kvetove tony. Talisker je skvely kdyz prides domu z podzimniho deste, zkrehle ruce a tak... Ta slanost a bily pepr, a hrejivost. Vubec se od Talisker nevyplati zkouset cokoliv jineho, ale tuhle lahev je potrebne mit doma.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: MAchalik v Baru, který neexistuje? Nemožné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Co se whisky týče, tak mám - oproti většině z vás - stále vcelku hovno napito, nicméně dnes mne tedy celkem dost potěšila 10 yo Talisker. Fakt dobrota. Minule jsem ochutnával 15 yo Glenlivet a ta mne tedy ani zdaleka tak nebavila..

    Jo, a když už jsem u těch nabytých zkušeností, tak před pár dny mi spolupracovník nabídl panáka rumu Diplomatico Reserva Exclusiva 12 yo. Svolil jsem a očekával spíše horší, ovšem musím říci, že to vůbec nebylo špatné pití. Na whisky to sice nemá ani omylem, ale jednou za čas pro zpestření, proč ne..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Není to tak dávno, co jsem byl v brněnském Baru, který neexistuje zasvěcen Machalikem do "tajů" drinku Old Fashioned. Dnes jsem se opět začetl do níže zmiňovaného časopisu a shodou okolností právě v onom čísle 13, které jsem už podruhé otevřel, je také pojednání o tomto drinku. Díky němu jsem ke svému překvapení zjistil, že nemá nikterak fixní zadání, tj. že se dá namíchat v podstatě takřka z jakéhokoliv alkoholu:

    Oblíbil jsem si Old Fashioned, protože když dodržíte aspoň trochu základní "scénář", můžete použít jakýkoliv alkohol nebo bitters a tím získáte nespočet variant. Fantazii se skutečně meze nekladou a tak můžete použít opravdu cokoliv, tequilu, mezcal, gin, vodku, cognac, Jägermaister nebo třeba Chartreuse... Drink vznikl dost pravděpodobně v Pendennis Clubu v Louisville/Kentucky někdy mezi roky 1881 a 1895 a za jeho autora je považován Martin Cuneo. Název se vyvinul z termínu "old fashion", který byl v té době hojně používán. První knižní dochovaná zmínka pochází z roku 1895 a najdete ji v knize "Modern American Drinks" od George J. Kappelera. Zajímavostí je, že Cuneova receptura původně neobsahuje žádný citrusový zástřik. Ten se objevuje až v roce 1895 ve zmiňované knize a to v podobě citronu namísto pomeranče, jak bývá dnes zvykem. Jediné, co mají všechny receptury z konce 19. století společné, je bourbon a angostura. Jinak se liší v použití cukrového sirupu nebo kostkového cukru a v tom, zda do základu vymačkat plátek pomeranče a přidat koktejlovou třešeň, či nikoliv. První receptura, kterou bych rád zmínil, je z Black Angel's baru a jedná se o ginový Old Fashioned, na bázi Safron ginu Beefeateru 24, servírovaný na ledový diamant. Podle jedné historické ankety z roku 1940 byl Gin Old Fashioned druhý nejoblíbenější drink, ale ne z Geneveru. Další receptura, kterou nesmím vynechat, je ta od Martina Cunea, která obsahuje plátek pomeranče a třešeň, ale ty se v drinku pouze míchají, nikoliv mačkají s cukrem a angosturou, jak je běžné. Další super varianta je od legendy jménem Jamie Boudreau, který použije stejný díl cognacu, bourbonu a rumu. Výsledek je opět famózní a jeho chuť se ideálně hodí k doutníku. Poslední receptura je skutečně fancy a má navazovat na obsah tohoto čísla. Jedná se o variantu z ultra prémiové holandské vodky Ketel One, jejíž pšeničná hutnost se ideálně hodí k chuti tohoto drinku. Ten dále obsahuje cukrový sirup, střik angostury a tři střiky domácí kávové tinktury. Připíjím na zdraví a dobrou chuť.

    František Holeček
    Head Bartender Black Angel's baru Praha
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    V jednom baru jsem narazil na celkem zajímavý, neprodejný časák Warehouse #1. Rozhovory (nejen) s barmany, novinky ze světa chlastu. V dubnovém čísle 13 je mimo jiné přestavení palíren Glenkinchie či Ben Nevis, článek o různých druzích cukru v rumech či rozhovor s Bobem Noletem.

    No, a právě jsem zjistil, že na jejich webovkách je komplet k přečtení: http://warehouse1.cz/magazine/ Zalistujte, neprohloupíte..
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Ja se vcera stavil v brne v hyvecu, odnes sem si Bowmore Legend a neni to spatny, za tu cenu (660) mozna dokonce uplne dobry.
    JENNE
    JENNE --- ---
    RETICULI: To je otazka, jestli to je TAKOVA masovka, protoze to neni na jednom miste, ale po celem Speyside, kdy denne je moznost vybrat ze stovek akci/ochutnavek - zaroven ale na akci musis mit zakoupeny listek predem (a nektere jsou uz mesice predtim vyprodane a samozrejme omezene poctem ucastniku), ceny taky nejsou zrovna lidovka (pokud nepocitam ochutnavky za 5liber, ktere mne nelakaji)..

    No uvidime jeste... :)
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    JENNE: Dobry napad, ale to bude masovka, a to ja zrovna nemusim. Na jare planuji tour Islay a Cambeltown.
    JERRY1
    JERRY1 --- ---
    Byl jsem na podzimním festivalu v roce 2009. Výborná záležitost, o akci je velký zájem, takže doporučuji sledovat seznam akcí a jakmile bude možnost rezervace, tak ji neprodleně udělat, jinak to strašně rychle mizí.
    JENNE
    JENNE --- ---
    Premyslime, ze bychom se mrkli na Spirit of Speyside Whisky Festival (obvykle konec dubna/zacatek kvetna), byl jste nekdo ?Nejaka zkusenost? (jako uz jsme byli v nekterych Speyside destilerkach, ale tohle by mohlo byt zajimave..).
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    GOSHEWAN: Tripple Wood jsem jeste nemel. Prej super.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    Dnes jsem byl v Tescu na Narodce, maj slevy na Clynelish 14, Glenlivet 15 Oak, Glenlivet 18, Dimple (fuj to nekupujte), a jeste neco, co uz jsem si nezapamatoval. Porad je to 100 Kc nad internet, ale ten pocit ze si to hnedka beres domu...
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Taky mam problem udrzet v baru vic kousku najednou (:

    Namatkou mam ted Laphroaig Triple Wood, Lagavulin 16yo a Kavalan Solist Vinho Barrique.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    PINGVINS: Zaujaly me dve: Laddie Port Charlotte, Laddie Rocks a taky obe ty Auchentoshan, zbytek znam = mel jsem tu cest.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Ja vam jenom muzu zavidet.. vzdycky, kdyz si koupim/dostanu nejakou dobrou, tak ji hned vychlastam:)
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    RETICULI:
    Bourbony: Knob Creek, Makers Mark, JB Black, Wild Turkey 81 a 101
    Skotsko: Bruichladdich Port Charlotte, Bruichladdich Rocks, Laphroaig 10yo, Balvenie 12 Double Wood, Auchentoshan 12yo, Auchentoshan Valinch, Highland Park 12yo, Glenfiddich 12yo, 15yo, 18yo, Famous Grouse, Black Grouse, Monkey Shoulder.
    Irsko: Tullamore Dew 10yo, 12yo, Warehouse Release, Phoenix, Kilbeggan, Jameson Select Reserve.
    Kanada: Canadian Club 5yo a 12yo
    Japonsko: Nikka from the Barrel, Nikka Whisky All Malt
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    CHAIWALLA:
    PINGVINS: Jeste takhle, preferenci mam peated a port finish, nebo finish ve vinnem sudu (Shiraz, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet...)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Prosím taky o seznam.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    CHAIWALLA: Benromach Peat Smoke 2006, Hazelburn (Rundlets & Kilderkins) 2003, 10yo, Murray&McDavid Bruichladdich 1989, 14yo, Bourbon finish, Kilchoman Machir Bay, An Cnoc Black Hill Reserve (Travel Exclusive), Benriach Solstice 17
    PINGVINS: Benromach Peat Smoke 2006, Hazelburn (Rundlets & Kilderkins) 2003, 10yo, Murray&McDavid Bruichladdich 1989, 14yo, Bourbon finish, Kilchoman Machir Bay, An Cnoc Black Hill Reserve (Travel Exclusive), Benriach Solstice 17
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    RETICULI: Super nápad ! Prosím taky o zaslani seznamu, na oplátku poslu svuj (hned jak ho vytvorim:) Výhledově můžu poskytnout k dispozici taky sklenene baňky 0,05l na vzorky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam