• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK: Trochu jsem čmuchal ohledně toho dobarvování karamelem u spousty whisky a díky bohu to vypadá, že na chuťové vlastnosti toto nemá vliv. Dokonce se prý kdysi dělaly nějaké speciální tasting testy barvené a nebarvené whisky a rozdíl tam nebyl.

    Karamelová chuť a vůně by měla pocházet ze sudu, což je způsobené jeho vypálením, načež se některá aromata uvolňují intenzivněji (zejména vanilin). Karamel se do whisky přidává kvůli barvě. Ne proto, aby byla sytější, jak jsem si myslel, ale proto, aby zůstala konstantní. Pokud není dostatečně velká zásoba/spektrum na míchání single malt whisky (často jsou ve 12-letých i mnohem starší ročníky), tak právě karamel zajišťuje konstantní barvu. Znalci se pak shodují, že karamel je neškodným - a zároveň jediným zákonem povoleným - aditivem do skotské whisky.

    Pochopitelně ale existují destilérky, které se přidávání karamelu ze zásady vyhýbají. Mezi ty by měl patřit Highland Park. Další možná doplní větší znalci než jsem já..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: Mně sedí. Na flašce píšou Enticing flavours of moist gingerbread and Demerara sugar finishing with dark chocolate, glazed oranges, nutmeg, sweet toffee, apple and honey, ale oni si toho vždycky navymýšlí.. Já v tom cítil ty karamelky (aby také ne, když je to dobarvované karamelem) a cukr, možná lehce koření. Při převalování na jazyku příjemně houstne. Dochuť je hodně dlouhá, lehce taninová, možná i jódová. Celkově mě baví..

    Jinak starý pán mi říkal, že ty whisky, co mají jen název (Superstition, Prophecy), můžou být namíchány prakticky z čehokoliv, včetně třebas nějaké tříleté. Což by u té 16-leté údajně hrozit nemělo. Já ji měl stejně předvybranou a za 1120 Kč nebylo co řešit..
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: jaká je ta Jura?
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    STEPNI_VLK: tak to nevim ... tu Single Batch jsem ještě nikdy nepil a ani to neplánuji. Mám jí v plánu prodat.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Potvrzuju Green Spot.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    PINGVINS: No, já měl na mysli spíše rozdíl v chuti..
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    XLACHTAN: Green Spot je super! Asi nejlepší irská co jsem měl tu čest.

    STEPNI_VLK: "Modrý" Phoenix je Limited Edition. "Zlatý" je Single Batch. Těch zlatých bylo jen 2014 ks.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    PINGVINS: Jaký je rozdíl mezi tím Phoenixem se zlatým a modrým vrchem? Mám ten s modrým, flaška číslo 15/02084. :)

    XLACHTAN: Já ho ochutnával právě teď a jde to. Je fakt hodně přísný, což je pochopitelně dáno tím vysokým obsahem alkoholu, ale mě třeba zrovna ta dochuť celkem baví. A když jsem ho "prožvýkaval", tak tak příjemně houstl a chutnal po karamelkách..
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    + letos na vánoce jsem skoro-švagrovi kupoval Green Spot (on naopak Irské preferuje) a podle recenzí by měl být hodně zajímavý, tak uvidíme
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    PINGVINS: jo, už vidím že jsou dva - mám ten s komplet modrou etiketou (třetí zleva u tebe), stejná krabice jako na obrázku níže.

    Ale aby to nebyl jen výkřik do tmy - moc na ty irské nejsem (docela mi chutnala Connemara peated single malt a v hospodě si Jamesona dám), ale ty single malt tullamore mi docela chutnaly (ochutnával jsem 10 a 12). Ten Phoenix mi přijde takový až nepříjemně ostrý s nehezkým dojezdem :(
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    XLACHTAN: A kterej ti nechutná? :)
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    Já někde k tomu Phoenixu náhodou přišel a fakt mi nechutná :D
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    Taky se pochlubím. Včera mi přibyla nová 14ka.

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Přírůstky za poslední měsíc aneb Přežil jsem sezónu, tak je zapotřebí udělat si radost..

    ATREY
    ATREY --- ---
    20ml UV spektralniho lihu + 30ml mekke vody + protrepat,nemichat = napoj bohu
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ANT_39: Díky za upřesnění. Také už jsem se v mezičase dočetl. Stejně jako to, že přišel o ženu a kluci o mámu..
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    (STEPNI_VLK: Byvaleho zpevaka, ted zpiva v Albendu a Kernu zpiva nevim kdo.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Málem bych zapomněl:

    AIR CAFE Kavárna Brno
    http://www.aircafe-brno.com
    facebook Air Cafe
    rezervační telefon: 773 610 319
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jeden takový příběh a doporučení podniku v jednom, ať to tu trochu oživím..

    Před nějakým časem jsem pro známého sháněl Brno Gourmet Map - což je mimochodem výborná záležitost, vycházející měsíc co měsíc, pro orientaci v brněnských restauracích, barech, kavárnách či hospodách; mapka s očíslovanými puntíky v rámci širšího centra a k tomu legenda - a nikde na ni nemohl natrefit. Pak jsem ovšem na základě jejich Facebooku zjistil, že tam má větší reklamu Air Cafe, které mi shodou okolností právě tento známý coby výbornou kavárnu doporučoval k návštěvě. Řekl jsem si, že tam by to mít mohli, a jednoho pozdního večera se tam vypravil.

    Přišel jsem tam někdy kolem desáté a koutkem oka okamžitě zaregistroval na baru ležící mapku. To už se ke mně ale vrhal barman a ptal se, čím může sloužit. Ježto jsem od přírody těžký asociál a lehký misantrop, je mi něco podobného spíše nepříjemné, takže jsem poděkoval a řekl, že se jen porozhlédnu. Sbalil jsem mapku a prozkoumal terén. Od pohledu to byl takový mix kavárny a baru. Vše ve stylu holdu českým válečným pilotům (dokonce i nápojový lístek je v tomto duchu, jak jsem posléze zjistil).

    Ten barman, který se na mne prve vrhl, byl jeden z majitelů, mladší z bratrů Kronkových (pro zajímavost, synů zpěváka skupiny Kern). Právě na toho jsem se obrátil s několika otázkami, protože mi přišlo hloupé zase jen tak vypadnout. Mimo jiné jsem se ho zeptal na to, jakou mají kávu. Odpověděl, že nejedou v nějakých trendech se 100% arabicou, a že používají klasický poměr 70 % arabica, 30 % robusta, což si nechávají míchat tuším že v Terstu. No, a zeptal se mne, jestli chci ochutnat. Neměl jsem důvod odmítnout a současně jsem ho poprosil o nápojový lístek a jal se studovat, co že mají v nabídce.

    Když jsem se ho ptal na šíři míchaných drinků, nějak jsme se dostali také k tomu, že se specializují na rumy, že jich mají na 260 druhů. Neberou vše, nicméně od každého výrobce jen to, co je po ochutnávkách zaujme a co považují za dobré, popř. co má zajímavý příběh, když už panák stojí majlant. Mezi tím neustále poletoval po podniku, každou chvíli se bavil s někým jiným. Nějak jsme se dostali také k povídání o vínu a on mi řekl, že tam má zrovna výbornou Pálavu, a že mi dá ochutnat. Takže jsem dostal do stopky vzorek. A stálo to za to.

    Když jsem pak chtěl platit za tu kávu, řekl že to byla pozornost podniku, vrazil mi vizitku a řekl, že na tom čísle si mám případně objednat stůl, až budu chtít přijít. Odvětil jsem, že na mne udělal opravdu výborný dojem, a že mne tam zcela určitě neviděli naposled. Odpověděl, že je ta práce prostě baví, potřásl si se mnou rukou a já odkráčel..


    Dnes jsem se konečně dostal k tomu, abych tam zavítal. Přestože mezičasem uplynuly skoro 3 týdny, onen barman se opět po chvíli vrhl ke mně, potřásl mi rukou a dal mi najevo, že si mne pamatuje. Řekl jsem, že jsem se přišel nechat zasvětit do světa rumu. Ačkoliv tam tentokrát bylo narváno mnohem více než minule, věnoval se mi po dopití každého panáku, přičemž mi ke každému ze 4 vzorků (víc jsem toho nestihl) řekl nějakou zajímavost, nebo minimálně základní popis. Za okamžik po prvním naservírovaném rumu - při kterém mi sám od sebe řekl, že mi bude dávat malé panáky, abych to po druhém nezabalil a mělo to tedy nějaký význam - mi na baru přistála také sklenička s vodou a ledem..

    No, a tady je mé dnešní rumové menu:

    I. Bacardi 8 YO - Bacardi údajně tak trochu zaspalo boom rumů a teď se to snaží dohnat. Tohle by prý měla být jeho vlajková loď.
    Moje hodnocení: Docela dost voňavé a v chuti podobné whisky, ale ne tak tvrdé. Celkové nic moc zajímavého. Podruhé bych si to nedal. Ideální do míchaných drinků.

    II. Appleton Estate 12 YO - Údajně bez přidaného cukru. Ideální pro míchané drinky.
    Moje hodnocení: Vcelku nevýrazná vůně a obdobně na tom bylo i s chutí. Nic, co by mne přimělo dávat si tento rum znovu. Pokud bych si dal pouze tyto dva rumy, tak na rumy zlomím hůl a nadále je budu pít toliko v rámci mého oblíbeného Daiquiri.

    III. British Navy Pusser's Rum (54,5 % alkoholu) - Angličtí námořníci měli údajně nárok na panák tohoto rumu denně. Platilo to až do 31. července 1970, kdy bylo toto nařízení zrušeno. Protože firma, která ho vyráběla, měla pochopitelně obrovské zásoby tohoto rumu, tento byl poté uskladněn v kameninových sudech. Po 40 letech ho opět začali prodávat coby raritu, přičemž panák vychází na cca 8 stovek. Údajně je i chuťově jiný, což mi vzhledem k uskladnění v kamenině přišlo divné, takže jsme se s barmanem shodli, že s ním asi přeci jen museli něco provádět.
    Moje hodnocení: Výraznější vůně po karamelu, možná i créme brûlèe. Vzhledem k obsahu alkoholu až nečekaně (pří)jemný a lehký na jazyku. V dochuti pak kávové zrno, možná rozinky či jablečný mošt. Opravdu skvělá záležitost.

    IV. Rumbullion Navy-Strenght (57,4 % alkoholu) - prý klasický vánoční rum, barmanův oblíbený, stejně jako ten předchozí. Obsahuje více přidaného cukru.
    Moje hodnocení: Velmi intenzivní vůně hřebíčku a skořice. Teplý, nasládlý a vláčný na jazyku. Chuť pomerančové kůry a snad i vanilky. Dochuť kořeněná. Tak trochu kontrast oproti předchozímu, ovšem opět hodně zajímavá záležitost. Byť tedy spíše pro ty, kdo si potrpí na sladší a voňavé pití. Mně jeden malý panák stačil bohatě.

    Tolik tedy dnešní ochutnávka - pokračování příště.

    PS: Původně jsem si k tomu chtěl dát nějaký sladký dort (mají tam od pohledu hodně zajímavé záležitosti včetně mrkvového či dortu z čokolády Valrhona), ale nakonec mne zaujala nabídka francouzského slaného koláče Quiche, dnes se špenátovou náplní. A rozhodně jsem této volby nelitoval..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    DONTRAGEDY: Ma tak za srdce chytil Springbank 12 yo CS ked sme raz boli v Jindrisskej vezi, a holt, dnes som kupil lahvu.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    DONTRAGEDY: Skusit nove sa oplati vo whisky bare, a ked ta nieco chyti za srdce, potom si to uz zozenies, distributorov je v Cechach habakuk (Mirecek quoted).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam