• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    (STEPNI_VLK: Byvaleho zpevaka, ted zpiva v Albendu a Kernu zpiva nevim kdo.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jeden takový příběh a doporučení podniku v jednom, ať to tu trochu oživím..

    Před nějakým časem jsem pro známého sháněl Brno Gourmet Map - což je mimochodem výborná záležitost, vycházející měsíc co měsíc, pro orientaci v brněnských restauracích, barech, kavárnách či hospodách; mapka s očíslovanými puntíky v rámci širšího centra a k tomu legenda - a nikde na ni nemohl natrefit. Pak jsem ovšem na základě jejich Facebooku zjistil, že tam má větší reklamu Air Cafe, které mi shodou okolností právě tento známý coby výbornou kavárnu doporučoval k návštěvě. Řekl jsem si, že tam by to mít mohli, a jednoho pozdního večera se tam vypravil.

    Přišel jsem tam někdy kolem desáté a koutkem oka okamžitě zaregistroval na baru ležící mapku. To už se ke mně ale vrhal barman a ptal se, čím může sloužit. Ježto jsem od přírody těžký asociál a lehký misantrop, je mi něco podobného spíše nepříjemné, takže jsem poděkoval a řekl, že se jen porozhlédnu. Sbalil jsem mapku a prozkoumal terén. Od pohledu to byl takový mix kavárny a baru. Vše ve stylu holdu českým válečným pilotům (dokonce i nápojový lístek je v tomto duchu, jak jsem posléze zjistil).

    Ten barman, který se na mne prve vrhl, byl jeden z majitelů, mladší z bratrů Kronkových (pro zajímavost, synů zpěváka skupiny Kern). Právě na toho jsem se obrátil s několika otázkami, protože mi přišlo hloupé zase jen tak vypadnout. Mimo jiné jsem se ho zeptal na to, jakou mají kávu. Odpověděl, že nejedou v nějakých trendech se 100% arabicou, a že používají klasický poměr 70 % arabica, 30 % robusta, což si nechávají míchat tuším že v Terstu. No, a zeptal se mne, jestli chci ochutnat. Neměl jsem důvod odmítnout a současně jsem ho poprosil o nápojový lístek a jal se studovat, co že mají v nabídce.

    Když jsem se ho ptal na šíři míchaných drinků, nějak jsme se dostali také k tomu, že se specializují na rumy, že jich mají na 260 druhů. Neberou vše, nicméně od každého výrobce jen to, co je po ochutnávkách zaujme a co považují za dobré, popř. co má zajímavý příběh, když už panák stojí majlant. Mezi tím neustále poletoval po podniku, každou chvíli se bavil s někým jiným. Nějak jsme se dostali také k povídání o vínu a on mi řekl, že tam má zrovna výbornou Pálavu, a že mi dá ochutnat. Takže jsem dostal do stopky vzorek. A stálo to za to.

    Když jsem pak chtěl platit za tu kávu, řekl že to byla pozornost podniku, vrazil mi vizitku a řekl, že na tom čísle si mám případně objednat stůl, až budu chtít přijít. Odvětil jsem, že na mne udělal opravdu výborný dojem, a že mne tam zcela určitě neviděli naposled. Odpověděl, že je ta práce prostě baví, potřásl si se mnou rukou a já odkráčel..


    Dnes jsem se konečně dostal k tomu, abych tam zavítal. Přestože mezičasem uplynuly skoro 3 týdny, onen barman se opět po chvíli vrhl ke mně, potřásl mi rukou a dal mi najevo, že si mne pamatuje. Řekl jsem, že jsem se přišel nechat zasvětit do světa rumu. Ačkoliv tam tentokrát bylo narváno mnohem více než minule, věnoval se mi po dopití každého panáku, přičemž mi ke každému ze 4 vzorků (víc jsem toho nestihl) řekl nějakou zajímavost, nebo minimálně základní popis. Za okamžik po prvním naservírovaném rumu - při kterém mi sám od sebe řekl, že mi bude dávat malé panáky, abych to po druhém nezabalil a mělo to tedy nějaký význam - mi na baru přistála také sklenička s vodou a ledem..

    No, a tady je mé dnešní rumové menu:

    I. Bacardi 8 YO - Bacardi údajně tak trochu zaspalo boom rumů a teď se to snaží dohnat. Tohle by prý měla být jeho vlajková loď.
    Moje hodnocení: Docela dost voňavé a v chuti podobné whisky, ale ne tak tvrdé. Celkové nic moc zajímavého. Podruhé bych si to nedal. Ideální do míchaných drinků.

    II. Appleton Estate 12 YO - Údajně bez přidaného cukru. Ideální pro míchané drinky.
    Moje hodnocení: Vcelku nevýrazná vůně a obdobně na tom bylo i s chutí. Nic, co by mne přimělo dávat si tento rum znovu. Pokud bych si dal pouze tyto dva rumy, tak na rumy zlomím hůl a nadále je budu pít toliko v rámci mého oblíbeného Daiquiri.

    III. British Navy Pusser's Rum (54,5 % alkoholu) - Angličtí námořníci měli údajně nárok na panák tohoto rumu denně. Platilo to až do 31. července 1970, kdy bylo toto nařízení zrušeno. Protože firma, která ho vyráběla, měla pochopitelně obrovské zásoby tohoto rumu, tento byl poté uskladněn v kameninových sudech. Po 40 letech ho opět začali prodávat coby raritu, přičemž panák vychází na cca 8 stovek. Údajně je i chuťově jiný, což mi vzhledem k uskladnění v kamenině přišlo divné, takže jsme se s barmanem shodli, že s ním asi přeci jen museli něco provádět.
    Moje hodnocení: Výraznější vůně po karamelu, možná i créme brûlèe. Vzhledem k obsahu alkoholu až nečekaně (pří)jemný a lehký na jazyku. V dochuti pak kávové zrno, možná rozinky či jablečný mošt. Opravdu skvělá záležitost.

    IV. Rumbullion Navy-Strenght (57,4 % alkoholu) - prý klasický vánoční rum, barmanův oblíbený, stejně jako ten předchozí. Obsahuje více přidaného cukru.
    Moje hodnocení: Velmi intenzivní vůně hřebíčku a skořice. Teplý, nasládlý a vláčný na jazyku. Chuť pomerančové kůry a snad i vanilky. Dochuť kořeněná. Tak trochu kontrast oproti předchozímu, ovšem opět hodně zajímavá záležitost. Byť tedy spíše pro ty, kdo si potrpí na sladší a voňavé pití. Mně jeden malý panák stačil bohatě.

    Tolik tedy dnešní ochutnávka - pokračování příště.

    PS: Původně jsem si k tomu chtěl dát nějaký sladký dort (mají tam od pohledu hodně zajímavé záležitosti včetně mrkvového či dortu z čokolády Valrhona), ale nakonec mne zaujala nabídka francouzského slaného koláče Quiche, dnes se špenátovou náplní. A rozhodně jsem této volby nelitoval..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    DONTRAGEDY: Ma tak za srdce chytil Springbank 12 yo CS ked sme raz boli v Jindrisskej vezi, a holt, dnes som kupil lahvu.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    DONTRAGEDY: Skusit nove sa oplati vo whisky bare, a ked ta nieco chyti za srdce, potom si to uz zozenies, distributorov je v Cechach habakuk (Mirecek quoted).
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: To je smutne sdeleni, to abych 10 yo nachrckoval domu. Kvalite Skye (NAS) neverim stejne jako Laphroaig Select (NAS).
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    Nam to nejak umrelo na ty vymene vzorku.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: plus teda mě zajímá, jak budou vypadat reklamy a zdůvodnění změn.

    "Talisker jak jse jej znali končí. Nyní přichází nový, lepší, pepřovější...přichází Talisker Skye!!!!"
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: hlavně mě spíš serou ty změny názvů
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nevím, jestli jsem to tu už nezmiňoval, ale když jsem sháněl Talisker 10yo, tak mi borec v Hyveco na můj dotaz, proč ho nemají, odpověděl, že Talisker 10yo už se pouze doprodává, resp. že ho přestanou dělat. Tak jsem se na údajné ukončení výroby poptal na jiném fóru a dostalo se mi následující odpovědi. Třeba to bude někoho zajímat i zde:

    Mé informační zdroje říkají, že v Evropě bude desetiletá v běžných obchodech a supermarketech nahrazena NAS produktem, tedy Talisker Skye, desetiletá bude k dostání jen ve specializovaných prodejnách, nebo přes net. Palírny to dělají proto, aby stíhali pokrýt rapidně stoupající poptávku po single malt v Asii, kam právě bude větší část desetileté směřovat. Takže dobrá zpráva je, že desetiletá nezmizí, špatná je, že podraží.

    Talisker v tomhle není sám, vždyť je jen jednou z mnoga značek koncernu Diaego, To samé dělá např Laphroaig (US-JP koncern Beam Suntory), místo L.10yo bude zákld L. Select, nebo Glenlivet (koncern Pernod Ricard), dvanáctiletá je nahrazena Founder's Reserve a následovat budou určitě i další.


    Vypadá to, vypadá, že bude dobré se dostatečně zásobit, než ta cena vyletí nahoru..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Je tu někdo, kdo pije/míchá z žitné? Já znám důvěrně Old Overhold, kterej mi v koktejlech chutná, a rád bych si koupil nějakou domů a nevím, jestli sahat po ověřené nebo jít do něčeho dražšího, ale případně se spálit.

    Vyhledávání "" | Maneo s.r.o.
    http://www.eshop.maneo.cz/...18_let=ano&KATALOG_ORDER_BY=ZAKAZNIK_CENA_BEZ_DPH&KATALOG_ORDER_HOW=ASC

    Konkrétně mi jde o koktejly jako Old Fashioned, Sazerac, Manhattan aj.
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    Nejak je tu dlho ticho a ja mam chut skusit nieco nove. Co by ste doporucili skusit, ked ako zaklad vezmeme anCnoc a Ardbeg ? Vyssia cena mi nevadi, takze to nemusia byt zakladne rady - ale tieto dve docela dobre vystihuju moje chute :)
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    GOSHEWAN: masterofmalt.com
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Kde bych nasel nejake detaily k Càrn Mòr? Kdo to dela? Jake jsou/byly edice?
    GEGE
    GEGE --- ---
    JENNE: ta mi moc chutnala. po otevreni to s ni slo velmi rychle :) par krat jsme si dali pusu na dobrou noc a byla fuc.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: sorry :-) ale chybu s ní neuděláš.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: V oficiálních prodejních kecech o ní píší: Když byla v 18. století z ostrova vyhoštěna stará moudrá věštkyně, předpověděla, že poslední člen rodu Campbellů bude opouštět ostrov jednooký a jeho věci mu na vozíku potáhne osamělý bílý kůň. V roce 1938 se toto málem zapomenuté proroctví stalo skutečností. Láhev, která ctí toto proroctví symbolem třetího oka, obsahuje whisky vyráběnou tradičním stylem bez použití studené filtrace pro zachování autentické chuti roku 1938. Je to silně rašelinná whisky s tóny čerstvé skořice, koření a doteku mořské vody a dehtu. V zakončení se projeví jemná lékořice a muškátový oříšek.

    Asi zvolím buď tuhle, nebo Dirach's Own. Nejsi čirou náhodou z Brna, že bych se stavil na ochutnávku? ;)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: z Jury mi moc chutná Prophecy, hodně nakouřené a silné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Díky moc za rady..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Zahada vyresena, to "sede" baleni je v realu modre, a je novejsi... a vypada ze drivejsi a starsi whisky byli preci jenom poctiveji delane, takze tu nalevo.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Zbytecne jit tak vysoko, do 1100 Kc mas takovych veci a zazitku... a za 3 litry bych zas vybral neco jineho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam