• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Taky mam jednoho ve skrince, dobre ty!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MACHALIK: Whiska už je na 150 EUR :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Souhlasím, vždy přírodní. A ohřátá, samozřejmě, vždy ohřátá. I vodka (dobrá) je lepší teplá. Studenej chlast je nesmysl, maximálně bublinky.

    Ty sklinky nejsou ony. Tohle jsou ony:

    2 Highland Park Nosing Tasting Kelch Whisky Gläser Glas Neu u.Unbenutzt Rarität | eBay
    http://www.ebay.de/...s-Neu-u-Unbenutzt-Raritat-/331784068561?hash=item4d3fdf1dd1:g:cJMAAOSwA4dWImTK
    GEGE
    GEGE --- ---
    STEPNI_VLK: souhlas, vždy přírodní
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Machaliku, jsou tohle ti krtečci od Glencairn, nebo ne? Přemýšlím o tom, že bys si je koupil. Ty na té tlusté stopce se hrozně blbě zahřívají...

    http://www.ebay.de/...lencairn-Crystal-Scotland-/182033354051?hash=item2a62088d43:g:dcoAAOSwzgRWzC7J
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, málem bych zapomněl. Dnes dorazil další obyvatel mé malé Willage, tak se vám musím pochlubit. ;)

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK: Při tom úklidu a vylepšování Nastěnky, kterém mimochodem stále probíhá (v noci na dnešek jsem přidal informace o 7 základních aromatech, která můžete ve whisky nacházet), jsem si dal znovu rozhovor Marka Ebena s Jim Murrayem. A zjistil jsem, že už jsem klasicky úspěšně zapomněl, o čem mluvil (díky bohu za možnost zopakování!).

    Ono uvolnění molekul, které řeší Ralf přidáním vody, se podle něj dá provést pouhým zahřáním whisky ve skleničce na teplotu těla. Molekuly vůně a chuti při něm zrychlí, vzdálí se od sebe a whisky se tím zjemní. Chladná whisky je dle jeho slov sevřená a nemluví s námi. Přidávání vody je dle Murrayho naprosto zbytečné - toliko ředí whisky, nic víc.

    Takže po krátkém experimentování s přidáváním vody na to nejspíš seru a vracím se zpět k pití whisky tak, jak mi ji namíchali v palírně. Stejně mi nepřišlo, že by tam ta voda - kromě ředění "voltáže" - dělala nějaké zázraky...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Asi ne, dal bych vědět když tak, ať se nepereme tady my z klubu :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Máš v plánu přihazovat?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jinak jsem si celkem pohrál s nástěnkou, odstranil zbytečný balast, jakož i nefunkční odkazy, naopak přidal některé nové a snad také vše celkově zpřehlednil. Přibyla rovněž sekce s doporučenými whisky okolo tisícovky, příp. s doporučenými blended whisky. Pokud by měl někdo pocit, že tam ještě něco chybí, sem s tím (nebo mně do pošty). Kvalitnímu chlastu zdar a whisky zvláště!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    STEPNI_VLK: east imperial se da pomerne normalne sehnat. neni nijak extra drahej. mame ho na baru a leju to lidem do GT i ve ctyri rano :) radi chodej pro dalsi a dalsi.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CHAIWALLA: hm, jak 14 dnů přemýšlím, jestli toho Hajnýho koupit, tak jsi mě trochu víc namotivoval
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    S kolegama jsme se vyhecovali a zakoupili tu novou Mysliveckou Reserve a musím říct že takhle překvapenej jsem při okoštování produkce Made in CZ ještě nebyl :) Příjemná, zakulacená chuť,vanilka, lehce nakouřená vůně, na hony daleko od benzínovýho JW Red, blíž spíš k základním řadám Dewars nebo Famous Grouse. Pardon teda že se tady zase vytahuje Myslivecká, ale docela mě to příjemně zaskočilo :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LEFTY: zkus ji koupit jeste toho henry thomase a pak uz tady nize zminenej imperial, to je neco jeste uplne jineho...

    A jestli pritelkyne fakt ma rada v tom tonicu ten GIN tak zkus ji jeste nez se toho prepije (ac to muze trvat i nekolik let) naucit neco novyho jako bud Bramble pokud je na sladky veci a nebo Gin Rickey pokud ma rada spis tu bylinkovost... nebo soury z Ginu. Bude mit variabilnejsi vyber a bude to zas trochu vic ritual to piti vecer :)
    FIRED
    FIRED --- ---
    LEFTY: omfg jsou limitovany edice. 2014 je s mexickou damianou a 2015 je s pryskyrici, takze se to odrazi i na cene. omg je standart. chutove je prijemnej. do citrusu a pokud se nepletu, tak tam dava i medunku....
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Ohoho, to mám radost, že se tady vykoply i jiný drinky, přestože já piju nejraději nakouřenou single malt.
    Nicméně, přítelkyně má ráda GnT, takže dvě otázky:
    1) Žufánkův OMG a OMFG, jsou fajn?
    2) jaké používáte tonicy kromě Fever Tree a kde je kupujete?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    whisky review 502 - Isle Of Arran 12yo cask strength malt
    http://www.youtube.com/watch?v=6Ix36kbOQuk&t=844


    Tohle video není ani tak zajímavé recenzovanou whisky, jako spíše tím, že se Ralf rozkecal o cask strength. Přesněji řečeno, mluví o tom, proč do některých whisky přidává trochu vody, resp. proč jednou přidává pár kapek a jindy mnohem více. Ale nejen o tom. Je teda hodně ukecaný, ale zase to popisuje co možná nejvíce srozumitelně. Rozumíte-li anglicky, doporučuju k poslechu - video běží od času, kdy o tom začíná žvanit. Pro ty neanglicky mluvící se to pokusím v rámci možnosti převyprávět, protože mi přijde vcelku přínosné k tématu přidávat do whisky vodu nebo ne.

    Na úvod Ralf varuje před doslovným přebíráním cizích úsudků o whisky. Každý má jiné vnímání vůní a chutí. Pak se rozkecá o čokoládě a jejich rozdílech mezi jednotlivými zeměmi, resp. rozdíly mezi preferencemi jednotlivých lidí pokud jde o chutě. Říká, že používáme univerzální jazyk, ale je to jazyk dojmů a interpretací. Důležité je dle něj nebrat až tak moc vážně cizí interpretace, ale zlepšovat své vlastní schopnosti interpretace.

    Pak začíná mluvit o rozdílu mezi 40% a cask strength whiskami. 40% (nebo 43%) jsou připraveny k pití, není potřeba do nich přidávat vodu, pravděpodobně budou filtrované, takže se nezakalí, když do nich hodíte led, a můžete je s čímkoliv smíchat a nestarat se o vůni a chuť. Jsou prostě ředěné. A jelikož etanol je ten, kdo nese chuť/vůni whisky, ne voda, bude toho v nich logicky méně.

    Oproti tomu cask strength - jako klasický příklad zmiňuje Aberlour A'bunadh nebo Ardbeg Uigeadail - poskytují větší koncentraci vůně a chuti. Také jsou ve většině případů nefiltrované a nebarvené. A reakce většiny lidí zvyklých na 40/43% whisky na ně je "panebože, to je silné, rychle přidat vodu". Ovšem co je důležité udělat, je podle něj vyvinout techniku ředění na ideální úroveň síly alkoholu pro každého z nás. Doporučuje tedy přidávat vodu postupně a dávat si na čas. Důležité je také vyzkoušet vůni neředěné whisky předtím, než do ní začneme přidávat vodu! Whisky v plné voltáži je prý podle něj něco jako anestetikum pro naše smysly. Dodává, že je spousta lidí, kteří pijí neředěnou whisky, a tvrdí, že takhle se to pije na Skotské vysočině. Což ale prostě není pravda. Je to jen a pouze osobní volba.

    Ředěním/snižováním síly whisky podle něj dochází k rozvázání vazeb mezi nositeli vůně/chuti a molekulami alkoholu. Je to reverzibilní fyzikální reakce. Alkohol prostě bere molekuly vůně/chuti z dřeva a váže je. Přidáním vody spustíme opačnou reakci.

    Čichat máme důkladně. Přidává jednu zajímavost: když čicháme k hraně skleničky a když čicháme doprostřed skleničky, jedná se o dva odlišné vjemy, dvě různé "čichové zkušenosti". Přijde to s praxí a pochopitelně je dobré dělat nosing oběma způsoby. S postupným přidáváním vody se postupně uvolňují další a další chemikálie nesoucí vůni a chuť. Takže je dobré nespěchat a dát tomu čas. V jedné z dalších recenzí říkal něco v tom smyslu, že čím pomaleji člověk k whisky přistupuje, tím dále dojde.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ten si sezenu.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: ne je to ten East Imperial co pise Vlk
    STEPNI_VLK:

    je naprosto dokonalej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam