• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK: Při tom úklidu a vylepšování Nastěnky, kterém mimochodem stále probíhá (v noci na dnešek jsem přidal informace o 7 základních aromatech, která můžete ve whisky nacházet), jsem si dal znovu rozhovor Marka Ebena s Jim Murrayem. A zjistil jsem, že už jsem klasicky úspěšně zapomněl, o čem mluvil (díky bohu za možnost zopakování!).

Ono uvolnění molekul, které řeší Ralf přidáním vody, se podle něj dá provést pouhým zahřáním whisky ve skleničce na teplotu těla. Molekuly vůně a chuti při něm zrychlí, vzdálí se od sebe a whisky se tím zjemní. Chladná whisky je dle jeho slov sevřená a nemluví s námi. Přidávání vody je dle Murrayho naprosto zbytečné - toliko ředí whisky, nic víc.

Takže po krátkém experimentování s přidáváním vody na to nejspíš seru a vracím se zpět k pití whisky tak, jak mi ji namíchali v palírně. Stejně mi nepřišlo, že by tam ta voda - kromě ředění "voltáže" - dělala nějaké zázraky...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    whisky review 502 - Isle Of Arran 12yo cask strength malt
    http://www.youtube.com/watch?v=6Ix36kbOQuk&t=844

Tohle video není ani tak zajímavé recenzovanou whisky, jako spíše tím, že se Ralf rozkecal o cask strength. Přesněji řečeno, mluví o tom, proč do některých whisky přidává trochu vody, resp. proč jednou přidává pár kapek a jindy mnohem více. Ale nejen o tom. Je teda hodně ukecaný, ale zase to popisuje co možná nejvíce srozumitelně. Rozumíte-li anglicky, doporučuju k poslechu - video běží od času, kdy o tom začíná žvanit. Pro ty neanglicky mluvící se to pokusím v rámci možnosti převyprávět, protože mi přijde vcelku přínosné k tématu přidávat do whisky vodu nebo ne.

Na úvod Ralf varuje před doslovným přebíráním cizích úsudků o whisky. Každý má jiné vnímání vůní a chutí. Pak se rozkecá o čokoládě a jejich rozdílech mezi jednotlivými zeměmi, resp. rozdíly mezi preferencemi jednotlivých lidí pokud jde o chutě. Říká, že používáme univerzální jazyk, ale je to jazyk dojmů a interpretací. Důležité je dle něj nebrat až tak moc vážně cizí interpretace, ale zlepšovat své vlastní schopnosti interpretace.

Pak začíná mluvit o rozdílu mezi 40% a cask strength whiskami. 40% (nebo 43%) jsou připraveny k pití, není potřeba do nich přidávat vodu, pravděpodobně budou filtrované, takže se nezakalí, když do nich hodíte led, a můžete je s čímkoliv smíchat a nestarat se o vůni a chuť. Jsou prostě ředěné. A jelikož etanol je ten, kdo nese chuť/vůni whisky, ne voda, bude toho v nich logicky méně.

Oproti tomu cask strength - jako klasický příklad zmiňuje Aberlour A'bunadh nebo Ardbeg Uigeadail - poskytují větší koncentraci vůně a chuti. Také jsou ve většině případů nefiltrované a nebarvené. A reakce většiny lidí zvyklých na 40/43% whisky na ně je "panebože, to je silné, rychle přidat vodu". Ovšem co je důležité udělat, je podle něj vyvinout techniku ředění na ideální úroveň síly alkoholu pro každého z nás. Doporučuje tedy přidávat vodu postupně a dávat si na čas. Důležité je také vyzkoušet vůni neředěné whisky předtím, než do ní začneme přidávat vodu! Whisky v plné voltáži je prý podle něj něco jako anestetikum pro naše smysly. Dodává, že je spousta lidí, kteří pijí neředěnou whisky, a tvrdí, že takhle se to pije na Skotské vysočině. Což ale prostě není pravda. Je to jen a pouze osobní volba.

Ředěním/snižováním síly whisky podle něj dochází k rozvázání vazeb mezi nositeli vůně/chuti a molekulami alkoholu. Je to reverzibilní fyzikální reakce. Alkohol prostě bere molekuly vůně/chuti z dřeva a váže je. Přidáním vody spustíme opačnou reakci.

Čichat máme důkladně. Přidává jednu zajímavost: když čicháme k hraně skleničky a když čicháme doprostřed skleničky, jedná se o dva odlišné vjemy, dvě různé "čichové zkušenosti". Přijde to s praxí a pochopitelně je dobré dělat nosing oběma způsoby. S postupným přidáváním vody se postupně uvolňují další a další chemikálie nesoucí vůni a chuť. Takže je dobré nespěchat a dát tomu čas. V jedné z dalších recenzí říkal něco v tom smyslu, že čím pomaleji člověk k whisky přistupuje, tím dále dojde.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ten si sezenu.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: ne je to ten East Imperial co pise Vlk
    STEPNI_VLK:

je naprosto dokonalej
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ve Warehouse #1 č. 13 je o East Imperial několik článků, kdyby někdo toužil dozvědět se více o původu a historii této firmy. Najdete tam i srovnávací tabulky s jinými toniky (Fever-Tree, Fentimens, Schweppes, Coca-Cola, 1724, Q Tonic, Peter Spanton) pokud jde o obsah cukru, chininu a ochucovadel. Namátkou vybírám několik citací:

East Imperial Tonic Water inspirovaný receptem z roku 1903 je vyráběn malosériově, smícháním zcela přírodních asijských surovin a vody z novozélandských artézských pramenů. Plnění do láhví probíhá zastudena. Tato tradiční metoda výroby je zárukou zachování svěžesti a jemnosti, kterou nápoji dodávají rostlinné výtažky. Tonik se tak vrací zpět ke svým kořenům.

Na počátku 20. století, za vlády krále Eduarda VII., totiž žili prarodiče jednoho ze spoluzakladatelů East Imperial ve východní Africe a východní Asii. Jejich potomek Kevin Law-Smith chtěl zachovat autenticitu originální chininové vody, kterou si jeho předkové tehdy plnili sklenice.

Vydal se tedy po stopách chininu zpět do oblastí, odkud jej původně získávali Holanďané v letech 1888 až 1942. Z tohoto zdroje pochází dnes chinin používaný při výrobě nápojů East Imperial.
    ...
    Sycení CO2 na způsob šampaňského je prováděno ve vyšších koncentracích, než je běžné u jakéhokoli nealkoholického nápoje. Tím je dosaženo správné rovnováhy z hlediska velikosti bublinek, trvanlivosti, jemnosti a množství.

Jde o zcela přírodní produkt bez vysokého obsahu kyseliny citronové, cukru a jiných konzervačních látek, které jsou v konkurenčních produktech používány k umělému vylepšení karbonizace.
    ...
    "East Imperial Tonic Water září ve sklenici s perfektními výraznými perzistentními bublinkami. Voní po citrusu a černém čaji s tóny tabáku a grepu na patře. Tento svěže suchý tonik jde výborně dohromady s moderními giny, agricole rumy a voňavými rumy z pot stillů."

"Burma Tonic Water září ve sklenici jako jasná hvězda s jemnými 'šampaňskými' bublinkami. Ve vůni se známkami borůvek a kůry limet s černým čajem a jahodami na sametovém patře. Tento absolutně suchý tonik s ovocnými a kořeněnými tóny dokonale doprovodí klasické London Dry giny."

Jim Meehan, jedna z nejvýraznějších postav newyorské barové scény, stojící od roku 2007 za mnohokrát oceněným koktejlovým barem PDT, který se nachází na 113 St. Marks Place v New Yorku.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A co ten novozélandský tonic East Imperial, o kterém jsem četl v tom barmanském časáku? Už ho někdo z vás zkoušel?

East Imperial Tonic Water 0,15L | Mydrinks.cz - Exotické alkoholické nápoje za skvělé ceny - Mydrinks.cz
    http://www.mydrinks.cz/cs/aaa-46/

East Imperial Burma Tonic 0,15L je tonik z Nového Zélandu, který používá tradiční recepturu z roku 1903. Tento tonik má tučnou, asertivní a hořkou chuť, vyjímá se v koktejlech s ginem. Tonic vytvořený barmany pro barmany a jejich dokonalé koktejly z prémiových destilátů. Obsahuje pouze stopové množství kyseliny citronové a méně než polovinu cukru ve srovnání s East Imperial Burma Tonic. Sám o sobě není tak líbivý, právě kvůli chybějícímu cukru, ale ve spojení s ginem tvoří fantastický gin´n Tonic, který není ovlivněn cukrem z toniku.

S East Imperial získáte přesnou představu o tom, jak chutnal původní tonic na přelomu 19. a 20. století.

Zcela přírodní, bez konzervačních látek, umělých ochucovadel a umělých sladidel. Nesycený.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ?

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Q Tonic!!! Matna flaska? Ten je fantastickej. A nedostupnej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: No ale co ta sladkost a absence chininu? Lil Blanc ma originalni uz jen nazev.
    Kouknu po eBay, jestli se neda sehnat flaska Kiny!!! Asi by teda byla blafla, i kdyby byla.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    FIRED: super dik zkusim to posunout trochu dal teda :)

GT jsem se docela prepil pri me ceste k domacimu baru takze se mu ted spis vyhejbam a piju casteji Gin Rickey nebo kdyz mam chut na kratkej gin tak gimlet... po dlouhe dobe jsem ted koupil nejaky ty fever tree a tomas henry co se da koupit v makru ale nejak me to proste ted neba... dobre postavenej sour mi prijde ze je proste lepsi :) mel jsem v jednom koktejl baru ted teda neco z tonicu na jehoz jmeno si nevzpomenu... ale bylo to super, ten tonik mel skoro nulovou sladkost a minimum bublin, horkej jak prdel a to bylo moc dobry piti! nevite co to mohlo bejt?

MACHALIK: gimlet jedine z cerstve... jinak mas pravdu ze ten bombay je trochu attention whore :)
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: delame to z liletu, ikdyz jsme docela progresivní bar, tak u neceho drzime originální receptury...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Cim nahrazujes Kinu Lillet ve vesperu, delas-li? Podle me Lillet Blanc neni dobra substituce. Cocchi Americano? Nejakej pomer s Lilletem? Neco jinyho? Kapku Byrrhu?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Souhlasím, zástřiky a kůry jsou super důležitý i pro domácí drink. Old fash bez pomrdanče je skoro zbytečnej.
    Oškrábané ovoce pak uchováváme v mikrotenových sáčcích, jinak přes noc v lednici vyschne jak treska :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Kupuju vodu v Makru :( Ale je to v okeju, stojí šest korun flaška nebo ještě míň (tři?) a perlí slušně, i když mám pocit, že poslední půlrok to jde taky k čertu, ale furt nejperlivější voda bez minerálů široko daleko. Se SodaStreamem je ten problém (když pominu drbání se s bombičkama), že ta jejich jediná pasující flaška má obsah 1 l (slovy jeden litr), takže aby člověk dosáhl maximálního nasycení u trochu většího objemu vody než jeden posranej litr, musel by mít v lednici nastohováno x náhradních flašek zn. SodaStream, která každá stojí zase x set korun, a chladit vodu z kohoutku v tomto balení, aby ji pak mohl nasytit s největším efektem (nižší teplota = lepší sycení). A to jsem kategoricky vyloučil. Makro to jistí.

Ad tvůj bar v současné podobě: máš tam toho dost a není to žádná katastrofa. Bombay má pro mě tu chybu, že je hodně nařvanej nebo jak to říct, štípe a prosazuje se a je neklidnej, vyrostl jsem z něj. Do GT v pohodě, ale do martini bych ho asi nedával, nebude to ten "iced cloud", jak se psalo na nějakým tom blogu. Aby sis nezošklivil drink. Jak to ale perlí, tak je to v cajku.

A osobně se zbavuju tullamorek a těchto věcí tak, že z nich míchám něco jako old fashioned bez ambicí. Samotný mě to pít nebaví, ale ve formě drinku, navíc tohohle ředěnýho, když se tomu dá solidní zástřik, tak to nechutná hnusně a ubejvá to. Dvanáctka by mohla jít pít i jako whiska, soudě podle dvanáctky Jamesona, ale pravda je, že jsem to už dlouho nezkoušel.

Bitters doporučuju Angosturu, s tou chybu neuděláš, a pak třeba Fee Brothers nebo Peychaud's, ty se tu daj celkem bez problémů sehnat, kdybys nutně chtěl dvoje. Ale v jednom piči to nemáš šanci vyštěrchat, i jedna flaštička je na roky. Aperol a prosecco jsou jasná věc, špryc je výbornej drink. Až mě sere, jak je populární.

Jo a postupem let jsem objevil jednu věc: přestal jsem do GT dávat plátky citrusu i mačkat citrusovou šťávu (libovolně malé množství) a dávám jen zástřik z kůry. Je to výrazně čistší drink; šťáva má tendenci rozmazat chutě ginu i tonicu. Samo platí pro nějaký lepší giny a tonicy; z Bombaye a Schweppesu bych tam narval cokoli :) Naopak výjimku mají nějaký speciální GT, který třeba obsahujou kousky grepu: do těch se sejde samo i trocha grepové šťávy.

Jo a gimlet, pokud děláš, doporučuju dělat z čerstvé limetové šťávy. Už to není ten pravej recept s Rose's, ale ona je beztak hrozně technická a z přírodní látky to je prostě lepší drink. Je třeba upravit cukr/sirup, aby to šlo pit, samo.
    FIRED
    FIRED --- ---
    JESSE_MORENO: tak kury nejsou jenom na ozdobu, ale dodaji tam dalsi element... v GT ti zastrik kury prida oleje, takze ten drink mas citrusovejsi, kdyz tam das proplesknutej tymian/rozmaryn, tak to bude vic do bylinkova. zastrik orange kury na old fashioned udela to samy... pri piti tam citis pomeranc.... je to o hrani si s chutema.... ale zase se drz toho, ze je lepsi pouzit bylinky/bitters, ktery citis v samotnym destilatu. zvyraznis tim chute, kvuli kterymu sis to koupil.... takovej "perfect serve", kdyz zase zustanu u GT. budes mit citrusovej gin, tak tam das treba limetou/citronovou kuru a tonic s lemon grass. a kdyz budes mit treba Plymouth gin, kterej je suchej a vysoko procentni, tak k tomu muzes dat 1724 tonic, kterej je jemne perlivej a sladsi....
    FIRED
    FIRED --- ---
    JESSE_MORENO: www.feebrothers.com plno kvalitnich bitters. choco,orange, angustura jsou super do old fashioned.... choco, orange muzes davat i do manhattanu, kdyz ho treba postavis na rumu... a dal se meze nekladou ;)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    jo a rvete si doma do koktejlu ozdoby atd? tedy pekne nakrajenou kuru, bylinky, koktejlove tresne.... ? ja jsem zatim na to dost linej a jeste porad to beru tak ze chodim do koktejl baru kvuli tomu abych ochutnaval co mi sedi a prave se nechal obslouzit se vsim vsudy vcetne picicand a doma si to delam tak nejak na piti... ale je pravda ze mi tam nekdy ten zavan citronove/limetove kury vlastne chybi... na koktejlovy tresne jsem nikdy nebyl :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Btw machale jak jsi nakonec vyresil tu sodu? Ja dlouho premyslel nad sodastreamem atd. trochu me serou ty bombicky takze zatim pro me nejvdecnejsi je klasicka perliva mattoni v plastu... velky bubliny a ne zas tolik vedlejsich chuti jako magnesia... ostatni mi vetsinou moc nejedou chutove
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: dekuju, miluju te, kdybys nezil v Brne tak se rozvedu a vezmu si te.

pro ostatni, rad se budu dohadovat nad blbosti neblbosti jednotlivych variant :) necham si poradiit, poucit se, umim sam sebekriticky rict ze zatim na neco nemam jazyk abych odhalil takze kdo chcete pripojte se budu jen rad jinak jeste k upresneni zatim stale vsechno opravdu michat, na piti cistyho chlastu proste nemam vybavenej zaludek a hubu, minimalne zatim :) nejvostrejsi co si umim predstavit pit a to v mnozstvi jeden az dva za vecer je old fashioned ale i k tomu se musim trochu pripravit...

jinak myslim ze nejaky prachy uz jsem sam za ten bar nechal takze zas ze bych ho chtel zadarmo to fakt ne :) spis asi kdyz mam jeste celou flasku bombaye (ano je to uz to minimum co piju ale vim ze to neni zadna slava) hendrickse (uprimne zatim jsem z bombay, beefeater, seagrams, gin mare a opihr ziskal pocit ze mi pomer cena vykon chutna nejlepe a nejuniverzalneji) a opihru tak si radu na jinej lepsi gin ulozim a koupim ho holt az tyhle dopiju... z toho co Machal napsal me laka ten safranovej

to samy plati pro ty whisky, skotske, mam ted doma dve ty tullamorky (http://destilaty.heureka.cz/tullamore-dew-special-reserve-12-yo-0_7l/) nenacaty takze pokud je nekdo nechcete vymenit za neco jineho co se mi bude hodit vic tak asi budu mit tendenci je nejdriv vypit nez se pustim do nakupu neceho dalsiho ale beru to tak ze bych mel jit po tom Overholtu

pak mam doma jeste Courvoisier a Hennessy ani u jednoho nevim konkretni nazev ale zas az dopiju muzu jit dal.

FIRED: Monkey 47 jsem ochutnaval a ten mi taky jede ale je nachystanej do dalsi vlny takze ho mozna vezmu s tim safranovym

Za me teda super poznatky kluci dik, neco dopiju a nahradim vasema radama, urcite teda rovnou dokoupim ty Noily ta cena je snesitelna, vzhledem k tomu ze mam zatim psychologickou hranici na beznou flasku do michacek max litr tak jsem rad ze ji mam nastavenou vlastne tak ze si muzu poridit vse co jste doporucili. Potrebuju nekde sehnat nejake dalsi zajimave bitters, campari a aperol a teoreticky nejaky to prosecco ktery tady nepadlo ale jak nejsem na sumivy vina tak nektery michacky jako treba prosecco s konakem a nejakejma matama mi docela jelo.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Ty vole, to je neskutečná pálka!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam