• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FIRED: tohle všechno akceptuji, ALE někdy prostě ta chuť na to, dát si samotnou vodku, přijde. A proto musí být jedna, dvě lahve doma:)
    FIRED
    FIRED --- ---
    FIRED: pardon za preklepy...
    FIRED
    FIRED --- ---
    BRUKEV: vodka je nuda. :) jasne, muze bejt destilovana z cehokoliv a ten rozdil tam clovek pozda (treba crystal head je toho jasnym prikladem, ze kdyz ji smichas s cimkoliv, tak ji tam pres to jeji jemnost nebudes citit), ale nikdy v ni nenajdes to co cekas od whisky/rumu/cognacu/ginu atd... vodka se proste hodi na michani, kdy se se svoji neutralni chuti hodi ke vsemu... od martini az po X slozkovy cocktaily, kde ma plnit funkci baze...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Su strašně zvědavej, co na ně řekneš. Neměli černej, nakouřenej Penderyn?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GOSHEWAN: Moje top 4 - v nespecifickém pořadí:

- Auchentoshan 18 yo oloroso sherry
    - Highland Park 25 yo
    - Aberlour Warehouse no. 1
    - Bowmore 16 yo 1990 sherry

BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: no já celkem zíral, když jsem viděl regály některých ruských obchodů. To co zabere u nás komplet sortiment vín, tak tam měla jen vodka:)

Já bych se právě rád k vodce vrátil, tak zjišťuju, co se u nás dá sehnat. Ale zas opatrně, nad litr bych se u vodky dostal nerad.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: Jo, a když už jsme u toho, zkus napsat alespoň jednu whisku (nebo klidně dvě, tři, záleží na tobě), kterou hodnotíš úplně nejvýš ze všech, co jsi kdy pil. Ideálně včetně toho, co ti na ní chutná, resp. čím tě dostala. Prostě takové malé zhodnocení chlastacích dojmů.

Ostatní se klidně mohou přidat se svými top flaškami (či top 3 flašek)...

Slibuju, že jakmile pořádně nakoštuju všechny ty láhve, co jsem poslední dobou koupil, tak sem také něco nahodím. A jestli mi nebude chutnat Machalikem vychvalovaný Penderyn a Deanston, tak mu nakopu je pošlu k adopci. :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Vodka!!!
    Za mě: jakákoli originál ruská nebo ukrajinská, vysoký modely. Mám teď doma Ruskej standard Platinum, Běluhu Platinum, Altaj, Bajkaj, Ladogu, Marusju a ještě jednu, jejíž jméno si teď nevzpomenu. V Rusku jsou zadarmo a jsou strašně dobrý.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: Nebral jsem to osobně - není důvod. Je mi jasné, že každý má chutě hozené jinak. Prostě mě jen zajímalo, co postavíš jako kontrapunkt vůči těmto - z tvého úhlu pohledu - nezajímavým.

(Pravda, vyskočilo mi tam to tvé zbytečné a opakované napomínání ostatních, takže jsem přeci jen trochu osobně reagoval. Nicméně ne kvůli tomu tvému hodnocení whisky.)

Ohledně Laphroaigu 10 yo: psal jsi to v reakci na někoho jiného, ale možná jsem to jen špatně pochopil.

Jo, a piš sem samozřejmě co možná nejvíc zkušeností. Od toho tady ten klub je. Ne, abychom se plácali po ramenech a na všem se shodli, ale abychom sdíleli názory na tu kterou láhev, příp. se navzájem inspirovali. ;)

Ad Machalikuv top X list: stačilo by filtrovat. Nadoporučoval tady toho v historii diskuse dost a dost. Popř. se podívej na nástěnku do sekce Pár tipů na skvělé - byť tedy klasicky jak pro koho - single malt whisky bez ohledu na cenu. Jsou to všechno láhve na základě jeho tipů...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: nic nového nemám, skoro vlastně nepiju poslední dobou. Max víno, nebo v garáži s tchánem slivovicu:)

Nedávno mě opět ale namotivovala debata o ginech, že něco koupím na jaro, léto.
    Za další díky tipu na žitnou plánuju Buffalo trace.

A na závěr bych rozjel debatu ohledně vodky.
    ID Fired se zjevně vyzná,šli by konkrétní tipy na dvě, tři chutově rozdílné značky? Myslím tím, jako je rozdílná chuť ginu, jistě se to byť v menší míře určitě najde i u vodky. Klidně se samozřejmě připijte i ostatní.

GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Heh, nemusis to hned brat osobne. Nerikam ze jsou spatne, jen ze me nezaujaly. Jestli mas problem s tim, ze co tobe pripada dobre jine nezaujme, tak na sobe jeste zapracuj. Ja se naopak prave kvuli tomu ptal, co vas na nich zaujalo, protoze se nepokladam za znalce a tak bych se treba neco priucil... Chutnal jsem obe (verit nemusis), Springbank pravdepodobne jiny batch.

MACHALIK: Co je tvuj top X list? A proc? Nerypu, zajima me to.

STEPNI_VLK: To jsou vetsinou prispevky 4 roky stare, kdy jsem s whisky zacinal (pro nechapave: chute se meni). O dojmech z Laph 10 jsem napriklad vubec nepsal, ale neva. Pokud te zajima co vsechno jsem kdy pil, tak ti muzu vecer poslat seznam - priste sem budu uz psat kazdou, kterou ochutnam ((:

Nicmene pokud bych mel vyjmenovat par zajimavych (ne nutne top), tak urcite nezavisla plneni (Carn Mor, pociny Iana Macleoda), veci od Compass Boxu a nektere asijske.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: Máš recht. Nicméně záleží také na tom, čím vším byly ty chutě prověřeny.

Já v mezičase pokračuji v budování mé wesnice. Dorazil další stavební materiál do jejích základů.

(Nikdo další nic nového nemá? Žádné nové zkušenosti? Nestyďte se a pochlubte se, ať to tu trochu oživíme. A nemusí to být zrovna whisk(e)y.)

BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: sto lidí, sto chutí. Ale taky mě zajímá, které druhy upřednostňuje.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Stačí si vyfiltrovat jeho příspěvky. Glengoyne 17 yo (mu chutnal), Bushmills 10 yo (dlouho jeho top), Glenfiddich 15 yo, Laphroaig 10 yo (ho nezaujal), Big Peat (pecka), Laphroaig Select (bavil), Hammerhead (žádná sláva), Tyrconnell (není špatný), Laphroaig Triple Wood, Lagavulin 16 yo a Kavalan Solist Vinho Barrique. Plus mi tu dvakrát umravňoval další diskutující, aby se nebavili o jiném alkoholu než whisky, dávno po tom, co byl "klub" přejmenován a rozšířen právě i na další druhy alkoholu. Fakt jsem zvědavý, co z něj vypadne jako tip na best of...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GOSHEWAN: Ten Shan níže je jedna z třeba tří nejlepších whisek, který jsem kdy pil. Možná nejlepší.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak nám nejprve prozraď, proč jsou pro tebe "poměrně nezajímavé"? Pil jsi někdy vůbec tyhle dvě konkrétně? A pokud ano, tak co je dle tebe to "ostatní", co je zajímavější? Napětím ani nedutám...
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Springbank a Auchentoshan... dve pro me pomerne nezajimave whisky v porovnani s ostatnimi. Co vas na nich tak zaujalo?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Našel jsem další zajímavé stránky ohledně hodnocení whisky. Moje Springbank 12 yo CS schytala celkem slušný průměr 89/100 z nějakých 38 hodnocení, jestli to dobře chápu. Každopádně přišpendlím na nástěnku, může se hodit...

Whisky Reviews & Ratings. The Malt Whisky Community - Whisky Connosr
    http://www.connosr.com/
    EARL
    EARL --- ---
    RUSSIANBLUE: Jako prazak muzu poradit jenom Bar, ktery neexistuje, nebo Rotor (kde je teda vyber o dost mensi)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dopiče-
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Za necelých 8 tyček je váš. Jestli se nepletu, jedna z nejlepších whisek (pochází z triády), co kdy Machalik pil...
    RUSSIANBLUE
    RUSSIANBLUE --- ---
    Je v Brne slušnej whiskey bar? Kde prodavaji whisky a ne "legendarni tatarak"?

Pro tuto akci hledám nejakou lepsi nalivarnu, kde budou mit, treba tuto znacku:
    http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-ostrov-islay/laphroaig/laphroaig-15-y-o-.html

Nebo kde budou mit slusnej vyber napric chutovym spektrem...?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam