Deanston 12 yo 46,3 %, nefiltrovaná, nebarvená (
995 Kč)
První dojmy: nádherný, jednoduchý design obalu a flašky. Světlá, chcankově žlutá barva jen potvrzuje to, že karamel tahle ručně dělaná whisky z nezávislé palírny, která vznikla z bývalé přádelny a donedávna produkovala jen whisky pro míchání blended whisky, neviděla ani omylem. Mimochodem, energii bere palírna přímo z řeky Teith, u které je postavena (pro ty, co fandí zelenému myšlení). Funguje od roku 1967.
Vůně: Med, spousta medu - úplně pohladí po nose. A taky propolis. Trocha vanilky. Možná citrusy. Po napití a dalším čichání celkově i sušenky či perník.
Chuť: První jdou citrusy, nebo spíš citronová kůra. Pak taková ta svíravost medu. Nakyslost kombinovaná se sladkostí, které ale není tolik, jako třeba u šery bomby jménem A'bunadh. Lehká natrpklost. Nic nedominuje, vše relativně v harmonii. Postupem času díky slinám zahušťování do krémovité konzistence, což mám obecně hrozně rád. Trochu kvítek taky.
Dochuť: Zvláštní, nezvyklá. Ne nijak mohutná, středně dlouhá. Jako bych žvýkal trávu. Trochu ta hořkost citronové kůry. A trochu i dřevitost.
Suma sumárum, whisky, co má svůj ksicht a na nic si nehraje. Žádná vyšolíchanost. Jestli byl tohle ten první, všeobecně spíše hůře hodnocený panák, tak se už teď vyloženě těším na to, co přijde časem. Za tyhle prachy hodně solidní poměr cena/výkon.