• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    HERR_FLICK: já jenom moc nerozumím...co myslíš tím "z levnejch jur"?
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    HERR_FLICK: jak říkám, je to můj mentální problém, jinak jsem to pochopil.

Potkávám celkem normálně lidi, kteří za "pití pro znalce" považují "limitky" (čti: jinak potištěná láhev nebo plechovej obal na Vánoce) Jamesona nebo Jacka. A nic proti nim. Ať si každej pije, co chce.
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    HERR_FLICK: Pro blby: Co je tetrev?
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    LEFTY: ja sem mluvil o prohpecy jako nejkourovrjsi z tech levnejch Jur (asi pro nrkoho nrvhodne oznaceno jak sockova)
    nemluvil sem o jinejch vyrobcich

ale kdyz se nad tim zsmyslim tak ano whiskey pod 500 je sockoidni, nekoupis za to temer zadnou single maltku..

jedna z mala whisek pod peto co me napada ze se da jeste pit je tetrev
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LEFTY: sice rozumim jak to myslis ale ta cena je tam myslim nedostatecnej indikator... zakladni black label mi sockovej prisel :)))
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    ok, asi je to můj mentální problém, zdráhám se označit jakoukoliv láhev dražší než 500 jako "sockovou". Mainstream to ještě pořád není.
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    Na me tady ceka v kanclu pod stolem "sockova" Caol Ila 12y
    Tak jsem na ni zvedavej, zatim sbiram zkusenosti.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    LEFTY: https://www.masterofmalt.com/whiskies/isle-of-jura/jura-1984-bottled-2014-whisky/
    prophecy je z tech levnejch co koupis i v supermarketu nejcoudovejsi
    nemuzu rict ze sem uplne zklamanej ale za 1400 bych si ji nekoupil
    a kdyz bude vedle toho qc za stejnej obnos, priste vemu qc..
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    HERR_FLICK: já jsem litrovku koupil asi za 45 eur, a chutná mi teda dost. "sockovejch"?
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    jinak ted na grilo sem v asde ulovil za 25liber posledni juru prophecy, ma z tech sockovejch bejt nejnakourenejsi
    ale zadna hitparada, dat za ni 1400+ co stoji v cr bych byl nasranej

HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    GOSHEWAN: matematicky to nesmysl fakt neni
    ani jinak ne
    myslis ze vsechny cs se pijou jak sou
    mas i stejny lahve naredeny a nenaredeny
    nektery lahve maj bezne kolem 60%, pro dobry lahve muzes koupit stejnou vodu kterou dana palirna pouziva k vyrobe, abys to nekazil kohoutovou, resp. v dobrym baru maj dobrou neutralni vodu na redeni vizouru kdyz uz ne primo tu od danyho vyrobce
    osobne sem si whisky z ty sedesatky vodou redil vetsinou, ona tim casto i vic rozkvete do vune i chuti,
    nehlede na skladovani je cs lepsi, 40% je ke konci lahve kdyz ji chvili nechas stat treba posledni dva panaky pak uz jak mocka
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    HERR_FLICK: Tohle je hroznej nesmysl (: Samozrejme pokud ti to tak vyhovuje tak si to tak delej, ale neznam nikoho kdo by premyslel o CS tak, ze si to prepocita na zredeny 40%, protoze by to proste nikdo nikdy doopravdy neudelal. CS ma svuj duvod, stejne tak ma svuj duvod ze neco se redi na 40%.

Nebo ty si kupujes CS aby sis je naredil na litrovky???
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    BRUKEV: sem myslel ze to je captain obvious, ale kdyz uz i druhej nad tim krouti hlavou...

porovnavani pres procenta ma vyznam ve smyslu jako kdyz porovnavas sedmicku s litrovkou a rikas, pyco litrovku nekoupim, je drazsi, ta se neoplati

vsechny 40% bejvaly cask strength a naredit si je ze sudovky na nizsi voltaz je snad to nejmensi.. takze kdyz naredit uigeadaila, mas najednou ze sedmicky 0.95l lahev 40%

on sel po cmoudu, kde qc nad a10 jasne naklada lip, me chutna vic a nejsem sam
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já teda už dlouho nic moc extra nepiju, ale tohle porovnávání přes procenta alkoholu je přece hrozně individuální. Mně třeba Laph QC vůbec neoslovil, zatímcko klasocký Ardbeh 10yo mi chutnal velmi.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    HERR_FLICK: Mas pravdu, toho Laphroaiga jsem spletl, sorry.

Nicmene jeste jsem nevidel nekoho prepocitavat cenu pres procenta alkoholu (((: Svadi to k peknym nechutnostem (; Ale chapu co jsi tim (snad) chtel rict, proto jsem take dodaval ze to, co tam nemaji, ti zpravidla v klidu doobjednaji a cena bude na stejne urovni. Tzn. ze pokud maji standardne Laphroaig 10yo a QC ne, tak ti QC klidne dodaji.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    GOSHEWAN: tak ja v obou par let nebyl, makro ale malokdy krom nakejch akci vtchazelo lip, lavin z nejlevnejsich prodejcu zdrazil a uz mezi nr upe nepatri, to neznamena ze je nenahradil nekdo jinej

jinak nebudu tim travit moc casu ale dam ti priklad proc se makro az na par vyjimek nevyplati
    zatimco v makru si v akci za 773kc koupis laphroaig 10yo (725 jak pises nestoji 10ti letej ale select), tak jinde koupis za 839 lahev laphroaig qc
    coz je jen mereno na procenta alkoholu vyhodnejsi koupe, o chuti nemluve

uigeadail stoji 1400 deleno 54.5% alkoholu ti da temer stejny cislo jako 40% ardbeg 10yo za 975.. za znatelne lepsi chut si priplatis hrozivejch sedumdesat korun
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    HERR_FLICK: Dalsi expert koukam (: Srovnavat Makro a Tesco je fakt vtipne. Cena v Makru je casto (ne vzdy, ale vetsinou) podstatne lepsi nez v la-vin. Namatkou (Stodulky):

- zminovany Port Charlotte v Makru za 1300 vs La-Vin 1450 (pravda, je v akci)
    - Highland Park 12yo 725 vs 860, 18yo 1995 vs 2560 (!)
    - Laphroaig 10yo 725 vs 799 (v obou v akci...)
    - Ardbeg 10yo 975 vs 1050
    - Caol Ila 12yo 1015 vs 1060

Samozrejme cim drazsi lahev tim znatelnejsi rozdil. A ano, urcite maji vetsi vyber, nicmene to se tyka drazsich lahvi a ty sezenes v jinych obchodech proste levneji.

Celkove nevidim duvod proc tam jezdit, pokud nepotrebujes ty lahve videt na vlastni oci nez je koupis (coz je stejne lepsi v nejakem baru). Pripadne lidi na oddeleni chlastu jsou dost v pohode a klidne ti objednaji o co si reknes a ceny budou porad dost podobne.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    FELCARKILLER: presne, maj tam za cenu polochcanek v makru pouzitelny lahve
    kdysi sem si tam jezdil pres pul prahy pro mejdanovou highland park 12yo za 620, laphroaiga qc 1l za 850, coz byl pro me top bargain a pastise 1l pod 4kila pze jinde se tehda nedal sehnat
    abunadh tam meli za 1200, ted koukam, ze je o litr drazsi
    dneska celkove ty ceny asi budou trochu jinde, ale presto, vymejslet jaky si koupit piti a pak brat v tescu/makru co dum dal podradnyho za prepaleny ceny nevim jestli dava upe smysl
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    JESSE_MORENO: Jestli jde o makro v cestlicich, tak nechapu proc si neudelat kratsi zajizdku do modletic kde je La-Vin.cz ve kterym je mnohem vetsi vyber a nekdy i prijemny ceny.

Ja tam nakupuju pomerne casto.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    LEFTY: no dobře, do 800 :-)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    RUTHLESS: kup nějakej výraznej sladkej rum do 600 v pěkný lahvi, nic dražšího vylití neoceníte.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mam dotaz na láhev

Kamarád bude mit rozlucku a chceme pripit. Takze každej z nas jedna sklenicka, ne vic. Nic na dlouhy vychutnavani a cucani.
    Bude to na víkendový party, asi budeme mit dost upito piv. Takze proste zadna degustace.

Cena tak do litru a aby to meli ve warehousu :-) napadá vás neco nebo je to blbost...?
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    HERR_FLICK: spis jde o to ze v tom Makru neni moc velkej vyber :( naoknec jsem vybiral mezi timhle a Caol Ila 12yo pokud nejsem slepej tak cask strength tam neni zadna

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam