• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    GOSHEWAN: tak ja v obou par let nebyl, makro ale malokdy krom nakejch akci vtchazelo lip, lavin z nejlevnejsich prodejcu zdrazil a uz mezi nr upe nepatri, to neznamena ze je nenahradil nekdo jinej

jinak nebudu tim travit moc casu ale dam ti priklad proc se makro az na par vyjimek nevyplati
    zatimco v makru si v akci za 773kc koupis laphroaig 10yo (725 jak pises nestoji 10ti letej ale select), tak jinde koupis za 839 lahev laphroaig qc
    coz je jen mereno na procenta alkoholu vyhodnejsi koupe, o chuti nemluve

uigeadail stoji 1400 deleno 54.5% alkoholu ti da temer stejny cislo jako 40% ardbeg 10yo za 975.. za znatelne lepsi chut si priplatis hrozivejch sedumdesat korun
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    HERR_FLICK: Dalsi expert koukam (: Srovnavat Makro a Tesco je fakt vtipne. Cena v Makru je casto (ne vzdy, ale vetsinou) podstatne lepsi nez v la-vin. Namatkou (Stodulky):

- zminovany Port Charlotte v Makru za 1300 vs La-Vin 1450 (pravda, je v akci)
    - Highland Park 12yo 725 vs 860, 18yo 1995 vs 2560 (!)
    - Laphroaig 10yo 725 vs 799 (v obou v akci...)
    - Ardbeg 10yo 975 vs 1050
    - Caol Ila 12yo 1015 vs 1060

Samozrejme cim drazsi lahev tim znatelnejsi rozdil. A ano, urcite maji vetsi vyber, nicmene to se tyka drazsich lahvi a ty sezenes v jinych obchodech proste levneji.

Celkove nevidim duvod proc tam jezdit, pokud nepotrebujes ty lahve videt na vlastni oci nez je koupis (coz je stejne lepsi v nejakem baru). Pripadne lidi na oddeleni chlastu jsou dost v pohode a klidne ti objednaji o co si reknes a ceny budou porad dost podobne.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    FELCARKILLER: presne, maj tam za cenu polochcanek v makru pouzitelny lahve
    kdysi sem si tam jezdil pres pul prahy pro mejdanovou highland park 12yo za 620, laphroaiga qc 1l za 850, coz byl pro me top bargain a pastise 1l pod 4kila pze jinde se tehda nedal sehnat
    abunadh tam meli za 1200, ted koukam, ze je o litr drazsi
    dneska celkove ty ceny asi budou trochu jinde, ale presto, vymejslet jaky si koupit piti a pak brat v tescu/makru co dum dal podradnyho za prepaleny ceny nevim jestli dava upe smysl
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    JESSE_MORENO: Jestli jde o makro v cestlicich, tak nechapu proc si neudelat kratsi zajizdku do modletic kde je La-Vin.cz ve kterym je mnohem vetsi vyber a nekdy i prijemny ceny.

Ja tam nakupuju pomerne casto.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    LEFTY: no dobře, do 800 :-)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    RUTHLESS: kup nějakej výraznej sladkej rum do 600 v pěkný lahvi, nic dražšího vylití neoceníte.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mam dotaz na láhev

Kamarád bude mit rozlucku a chceme pripit. Takze každej z nas jedna sklenicka, ne vic. Nic na dlouhy vychutnavani a cucani.
    Bude to na víkendový party, asi budeme mit dost upito piv. Takze proste zadna degustace.

Cena tak do litru a aby to meli ve warehousu :-) napadá vás neco nebo je to blbost...?
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    HERR_FLICK: spis jde o to ze v tom Makru neni moc velkej vyber :( naoknec jsem vybiral mezi timhle a Caol Ila 12yo pokud nejsem slepej tak cask strength tam neni zadna

CESKI
    CESKI --- ---
    JESSE_MORENO: co se toho Glenfiddichu týče, tak mám oba a rozdíl znatelný je..... jen pokud už jsi zvyklý na více rašeliny a kouře, může se to zdát stejné... toť můj skromný pohled
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JESSE_MORENO: S tim chutna/nechutna to mam dost podobne. Ty jemny nuance, co tu lidi resi, jsou pro me nerozpoznatelny.
    Ten Lagavulin me tuhle hodne bavil, koupil bych si to domu, ale temer nepiju, tak to nema smysl.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    JESSE_MORENO: laphroaig qc me kdyz du po cmoudu bavi vic jak uigeadail, ten je proti nemu jemnejsi
    trochu chyba s beznym ardbegem 10yo ten rozdil mezi nema je znatelnej a nevim za koliks ho kupoval, ale prepocteno na procenta alkoholu se ani nevyplati kupovat kdyz uigeadail je cs
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    JESSE_MORENO: tak jsem nakonec pri ceste Makrem koupil Ardbeg 10yo... neni to zly ale je to o poznani vetsi kopanec do chutovych bunek nez byla ta port charlotte... jsem zvedavej jak mi to bude pripadat po dalsim mesici
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Tak zas po měsíci sepíšu pokrok a poprosím o radu ;)

Port Charlotte jsem nakonec po prvních ochutnávkách s bitters a sodou (seznamovačka s rašelinou byla nejdřív dost rozpačitá) začal doma pít na ledu v poměru 1:2 se sodou bez dalších přídavků.

Doma se mi mezitím přimotala flaška Glenfiddich cask collection (duty free záležitost) a ta samá 12yo... Zkoušel jsem je vedle sebe ochutnávat a očuchávat v pokojové teplotě a nebyl jsem schopen rozeznat rozdíl. Znáte někdo? Cítíte rozdíl?

Různě po barech jsem mezitím ochutnal talisker 10yo, lagavulin 16yo, balvenie double wood, octomore (nevím kterej), isle of Jura (nevím ktera), redbreast nevim, ballantines úplnej základ, black label, famous grouse.

Na to že jsem ještě před pár měsíci snesl whisky jen v sourech je to pro mě obrovskej skok. Doma piju vždy se sodou, venku někdy na ledu ale vždy čistou protože se stydím že bych nevypadal dost chlapsky. Připadá mi zajímavý že za ten měsíc se mi chuťové preference změnily natolik že jak to nemá rašelinu a kouř přijde mi to všechno sladký. Dnes Curvoisier, rumy, všechno sladký. Koktejly piju minimálně, z těch Glenfiddich věcí doma ženě míchám soury když nemá chuť na gin.

Nedokážu v těch pitích ale nic hledat, což jsem ale neuměl nikdy v ničem (vína, kávy, čaje) mám tam prostě jen chutná/nechutná nebo maximálně chutná víc nebo míň.

Z těch věcí co jsem pil mi chutná pořád nejvíc asi ta port charlotte co mám doma ale z toho co se mi usadilo v hlavě výborná byla i ta lagavulin 16yo a Jura. Octomore byla zajímavá ale už mi přišlo že toho kouře bylo fakt moc, domů bych to nechtěl. Talisker pitelnej, vyloženě nenadchl ale ani neurazil, když bych ho dostal ocenil bych to víc než tu Glenfiddich 12yo kterà byla dar a je to na mě fakt sladký.

TL;DR

Baví mě kouřový věci a zajímá mě co byste mi doporučili do 1500kč abych si koupil domů. Můj favorit podle recenzí je teď Ardbeg Uigeadail.

Proč je tak moc špatný pít skotskou s ledem nebo sodou? Jo jasný když to piju teplý tak se tam některý chutě rozvinou víc ale zas to taky víc znecitlivuje hubu takže mám pocit že po druhém panáku už naopak některé tóny tolik necítím, to se mi se sodou nestává. Při poměru 1:2 pořád cítím velké množství kouře a všech dalších věcí (které neumím pojmenovat) v té port charlotte.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak jsem v předvečer svých narozenin zabrousil do Air Cafe... a po dvou míchačkách jsem coby bonus před odchodem obdržel malého panáka rumu s názvem Plantation Pineapple. Dle Adama záležitost vyráběna speciálně pro jakési klání barmanů, jehož ocenění za vítězství se údajně rovná Oskarům ve filmu. Sice "jen" 40 %, ale neskutečně jemná a chuťově vymazlená záležitost. Vřele doporučuju k vyzkoušení!

EARL
    EARL --- ---
    nevim, co cekat od piti port charlotte se sodou, pripadne bitters, ale ta whisky je fajn, prijemne kourova
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Tak jsem to postupně skoro všechno dopil a můj alkoholismus nabral nečekaný směr.... Od sourů jsem se postupně dostal k pití těch 12y tullamorek jen se sodou... Zkoušel jsem teď ty rumy (mount gay a cubaney) ale je to najednou hrozně vtíravá chuť a nebaví mě to...

Jsem na cestě na chalupu a po cestě v Makru jsem koupil Bruichladdich Islay Barley port charlotte a chci to pít jen se sodou a max možná bitters... Co od toho mám čekat? Znáte někdo?
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    MUI: neni to spatne vedenou dstilaci, resp spatne oddelenym jadrem od predkapu/dokapu?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    zdravím,
    vinný destiláty tady (co jsem tak lehce mrknul) zas tolik nefrčej, nicméně když by měl někdo nějakej zajímavej tip, rád si dám poradit..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Děláte mi radost.
    Včera u mě byl Vlk s baterií Longrow Red. Masakr!!! Další triáda. Musíme chlapi nacházet tyto triády.

Mimochodem, poznatek o současné produkci Penderynu (welšská): o něco se to změnilo od dob, kdy jsem ji doporučoval (á rok 2011), kupř. současná madeira má celkem výraznej chemickej (Vlk říká ředidlovej/kanagonovej) podtón. Žijící palírna! Pokaždé něco novýho. Nemusí to každýmu sednout, bacha na to.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Shiraz byl hrozne maly batch, asi jenom 2000 lahvi, samo ze to muzes sehnat, ale za hrozny penize. To uz neni moje spberatelska liga, mam sto ze do 12 stovek je toho jeste dostatek co muzu zkouset.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: Já ho měl při své druhé a zatím poslední ochutnávce v Air Café. Zapsal jsem si ve vůni rozinky, třtinový cukr, marcipán, v chuti výrazně sladký, hutný, jemně natrpklý, hroznové víno, jablka a dal mu 6/10. Mnohem víc mne ale po pravdě dostal bonus, který jsem obdržel po pěti předchozích panácích, a sice Wray & Nephew White Overproof Rum (63 %). Voní jako dezinfekce, lehce medově, po lékořici i jódu. Vzdušně lehký, na jazyku se doslova rozplyne. Akorát jsem měl bohužel jen kapku, takže příště plánuju zcela určitě repete a vetší vychutnání aneb Jeden z mála rumů, který mám chuť pít opakovaně.

RETICULI: Mně z těch 4 RED aktuálně chybí již jen Shiraz (doufám, že toliko dočasně). A souhlasím s tebou - je to famózní řada limitovaných edicí!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam