• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Věděli jste, že jednu z největších irských palíren Jameson založil Skot? Věděli jste, že za blendingem whisky stáli původně takřka výhradně obchodníci (Johnnie Walker, Chivas Brothers, Teacher's), kteří měli zkušenosti s blendingem čaje a ty samé zkušenosti a vědomosti pak následně praktikovali také na míchání whisky? Nebo že takřka za každým alkoholem - možná s výjimkou vodky - stáli v některém z raných období jeho historie Holanďané, protože Holanďané byli mistři destilace své doby? Nebo že za vzestupem skotské whisky - a naopak úpadkem irské whiskey (z více jak 100 palíren zůstaly 4) - v průběhu první poloviny minulého století stojí svým způsobem prohibice ve Spojených státech? A že za pašováním whisky do Spojených států stál mimo jiné otec J.F. Kennedyho, toho času spolupracovník Al Caponeho? Víte, že Lagavulin je jediná z kouřových Islay whisek, která je skvělá s Coca-Colou?

    Pokud ne, dejte si tohle excelentní video. Je doslova nabité informacemi, navíc podávanými vcelku zábavnou formou. Aby také ne, když přednáší autor knihy The World Atlas of Whisky, člověk, který se víc jak dvacet let živí psaním o whisky a dalších druzích alkoholu.

    London Union: Dave Broom Whisky Session.
    https://www.youtube.com/watch?v=L2OZtG3azTw
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    FIRED: Vůbec první zmínka o domácím blendingu whisek od Ralfa:

    whisky review 46 - D.I.Y. Blending whiskies
    https://www.youtube.com/watch?v=a9CKShEI6F8
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Hele, nepil jste někdo tohle?
    Calvados BOULARD GRAND SOLAGE 0,7 l od 479 Kč - Heureka.cz
    http://destilaty.heureka.cz/calvados-boulard-grand-solage-0_7-l/#

    V Albertu ted mají nějaký výprodej flašek s 50% slevou, spousta vín, ale i nějaké tvrdé. A tohle tam je za cca 275 Kč.

    Cena je to dobrá, jako palič slivky, jablkovice a jiných destilátů bych rád calvados ochutnal. Jenže v českém složení uvádějí líh, voda, aroma, žádný "jablečný destilát", který bych tam čekal. Ve francouzštině na etiketě jsem nenašel vůbec nic.

    Stojí to prd, ale i tak se mi nechce vyhazovat peníze za ochucený líh. Celkově vlastně moc nepiju různé Napoleony, Myslivce, Metaxy a podobné lihové nedobroty.
    FIRED
    FIRED --- ---
    STEPNI_VLK: Mas link na video, kde mluvi o vlastni blended whisky? My to ted delame v praci, ale jsme v zacatcich, tak se rad dozvim neco novyho)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jinak, nové kotkejlové menu v L'Fleur: Na můj vkus se posouvají víc k "zážitkovému" baru, což mi úplně nesedí. Mají to koncipovaný jako průchod expozicí Louvru, což se pozná hlavně na servisu v atypických nádobách (amfora, busta Marca Aurelia, podobný píčoviny). To je pro mě flashback do devadesátek :-) Nicméně klasiky vám na požádání udělají bez mrknutí oka.
    ALE: L'Fleur jsou pro mě mistři aftertastu. Jeden hlt drinku z menu se postupně rozbaluje a jede a chutná dlouhé minuty. Proto to stojí za to, a proto se tam vracím (a lepím 250,- za drink, kurva:-)). Pro mě v Praze jednička.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Bathtub gin - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bathtub_gin
    :-)
    ANDRE3000
    ANDRE3000 --- ---
    meli jste uz Laphroig Triple Wood?:)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CESKI: nechci to tušit
    CESKI
    CESKI --- ---
    Netušíte jak muže chutnat tullamore dew cider finish??
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Právě mi došla 16 yo :) Už se těším, až si ji, trávovou, dám :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zhruba před dvěma měsíci jsem Machalikovi do pošty napsal k triádě Shanů, na kterou se mě ptal:

    Ta 16 yo je fajn, ale není to zároveň žádný zázrak. Je taková travně-citrónová. V konci i trochu nahořklá. A vcelku lehká... 17 yo je zajímavější už ve vůni - to bordeaux je tam prostě znát. Taky z ní mám nejvíc odpito. V chuti červené ovoce, rozinky, karamel, vanilka a bůhvíco ještě. Tak akorát nasládlá. Dochuť příjemná, lehounce svíravá - je tam cítit ta tříslovina. No a 18 yo mě také baví ve vůni. Myslím, že jsem u ní minule říkal, že tam cítím meloun. V chuti opět do sladka... ale zdaleka to není takový koncert různých chutí jako u předchozí. Pomerančová kůra a silice, kvítka, tráva. V závěru je pak lehce pikantně natrpklá.

    Dnes jsem je opět překoštoval a furt si stojím za tím, co jsem napsal. Tedy pokud bych si ještě nějakou flašku z triády znovu pořizoval, tak jen a pouze bordó. Bohužel jí bylo vyrobeno ze všech tří nejméně (3 600 oproti 4 800 oloroso) a tak se na rozdíl od zbývajících dvou objevuje spíše výjimečně...
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    //OT
    prohrál jsem sázku o bednu šampaňského. Kde kupujete, když kupujete? A jaký, aby to nepropálilo kapsu?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A popojedeme:

    Hazelburn Rundlets & Kilderkins 10 yo 50,1 %, nefiltrovaná, nebarvená (aktuálně se ještě stále dá koupit za docela dobrou cenu v ČR)

    Vůně: Marcipán, žlutý meloun, zeleň (nedokážu to blíže specifikovat, nicméně svěží a příjemné), trochu i ananas.

    Chuť: Velmi svěží a jemná (působí jako mnohem starší než desetiletá, což je pochopitelně dáno oním zráním v malých sudech o objemu kolem 60-70 litrů; obdoba Laphroaig Quater Cask), rozžvýkané stéblo trávy, jemná pepřovitost, sušený banán, francouzská hořčice, bílé víno (jakkoli to zní divně), kmín, oříškovost, mandlový likér.

    Dochuť:Hodně dlouhá a pomalu odeznívající. Lehce dřevitá, avšak ne svíravá, banán, crème brûlée, trochu máta.

    Longrow Rundlets & Kilderkins 11 yo 51,7 %, nefiltrovaná, nebarvená (již víceméně nedostupná; koupil jsem ji v aukci a cenu pod 100 liber nejspíš nečekejte)

    Vůně: Decentní kouř typický pro palírnu Springbank, resp. řadu Longrow. Karamelky, ta zeleň jako u Hazelburn, ale jen velmi decentně, jablka, siláž.

    Chuť: Opět až nezvykle jemná na jedenáctiletou whisky, výraznější sladkost, kouř spíše decentní. Zprvu pikantnost doprovázená jakoby lehkým pálením, která posléze ustoupí. Výraznější travní tóny, medovina a karamel. Muškátový oříšek, hřebíček.

    Dochuť: Stejně jako u předchozí hodně dlouhá. Vanilkový puding, vlašský ořech v javorovém sirupu.

    PS: Longrow jsem dnes ochutnal teprve potřetí, takže předpokládám, že se časem ještě víc otevře, resp. ukáže v plné síle...

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: Žádné OT, tohle je naprosto a cele k tématu. A díky ti za recenzi. Já tam kdysi chtěl vlézt (také jsem je chtěl otestovat), ale zrovna měli narváno až po střechu, takže jsem nakonec skončil v Baru, který neexistuje...
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    LEFTY: (a myslím, že kreativitu a show mají výrazně líp zmáknutou v Anonymous, a kvalitu drinků a mixy v L'Fleur. Konec hhlášení).
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    //mírně OT
    Tak jsem v sobotu zavítal do Super Panda Circus, v současnosti "nejlepšího koktejlového baru v ČR".
    No tak jako nevím.
    Chápu, že je to zážitkovej bar. Ale celej interiér mi evokuje místo exkluzivního burlesque panoptika spíš znouzectnost ďouru typu Favál (brněnští pamětníci budou vědět) nebo pražskej Cross. Na mě to působilo, bohužel, špinavě.
    Barmani jsou asi špičky, a je krásný pozorovat jejich synchro tanec v malým prostoru za barem. ALE: když celej večer sekají jeden drink za druhým, a ten spěch je vidět, tak to kouzlo trochu vyprchává.
    Drinky... to jejich menu mi nesedlo. Opět, beru, zážitkovej bar, ale když si objednávám něco, co netuším, jak bude chutnat, ani podle ingrediencí, protože do toho nalejou spoustu domácích bitterů, marmelád, bylin a tak, tak to, že se mi strefí do chuti, je spíš jackpot, než pravidlo. Navíc (ale to možná sere jenom mě, ale o to víc), nesnáším, když se při přípravě drinku výrazně "bryndá", a tady je barpult furt mokrej.
    Oba drinky z menu, které jsme si dali, chutnaly jak alkoholická polévka (to moje mělo být old fashioned, hm).

    Ale proč to píšu sem: Na koktejlovej bar mají velmi širokej výběr zajímavých whisek i ginů, pokud mohu posoudit- tedy ne klasické single malt kombo od Dios trading :-). Přede mnou v polici seděl Bruichladdich Port Charlotte, tak ten musel jít :-), ale Octomore i Classic Laddie tam měli taky. Pak jsem oblejvil širokej výběr japonských whisek, včetně lahve Hibiki 12yo, mňam!
    A už jen kvůli té tam stojí za to jít. Ale jinak celkově upravte očekávání.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Měl někdo vodku Helsinki?
    Je to nějaký standart, v popisu mě mate "tajná přísada", která nikdy neznamená nic dobrého:)
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    Glenlivet Vintage 1966: What does a £20,000 bottle of whisky taste like? | The Independent
    http://www.independent.co.uk/...aste-like-glenlivet-winchester-collection-vintage-1966-a7345456.html
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ALDARION: a ja bych to klidne rozsiril na jakoukoli flasku do cca 1500Kc prosim, nemusi byt nutne bowmore :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Mimochodem - už dlouho mi vrtá hlavou taková věc: Kdysi jsem ochutnal neznámo jakou Bowmore, z níž jsem si jako nejvýraznější chuťový dojem odnesl sůl a chaluhy. (A byl jsem z ní strašně nadšený.) Uznávám, že chuťová paměť netrénovaného člověka může dost mást... Ale už mne vytáčí, že se mi ten zážitek nedaří opakovat. Nenapadá vás nějaká Bowmore, u které je slanost (sea salt, iodine, seaweed, kelp...) extrémně výrazná? Nebo byla - je to už asi deset let, možná jsem náhodou potkal nějakou dnes už běžně nedostupnou várku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam