• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Jsi zaměnil za Žufánka ne? Ten dělá hrušku i slivku ze sudu, není to levné ale naučilo mě to pít ovocný destilát který jsem dřív nemohl, teď to mám na druhém místě po skotské rozhodně před rumem který je na mě většinou už moc sladký
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: tak beru zpět. Jsem žil v domění, že Jelínek dělá jen nějaké up to 45% slivky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GOSHEWAN: já to bral v domácích podmínkách z domácí slivky. Domácí slivka a slivka od Jelínka je dost podstatný rozdíl.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Zrani slivovice v sudu jsem povazoval za relativne normalni, dela to (afaik dost dlouho - prodavaji i 20ti letou) prinejmensim R. Jelinek...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: jen doplním, že zrání slivky v sudu jsem osobně vyzkoušel a byť sew tomu nehodlám věnovat, jako chutová změna to není zlé.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Před lety se tu řešilo, jak by to dopadlo, kdyby se slivovice hodila do dubového sudu a nechala zrát. Dnes jsem narazil na Ralfyho domácí experiment se zráním whisky. Je to vlastně metoda zrání obrácená naruby, nicméně díky tomu není finančně náročná tak, jako pořízení vlastního sudu, a dle druhého dílu níže vloženého videa evidentně funguje. Všem experimentátorům vřele doporučuju ke shlédnutí!

    whisky review 386 (1/2) - Amazing whisky improvement technique
    https://www.youtube.com/watch?v=0zRkoT6nFu0
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tenhle mladý týpek mě hrozně baví. Navíc - co si budu namlouvat - má práci z kategorie snových.

    whisky review 307 - vintage whisky advice with Angus
    http://www.youtube.com/watch?v=a8xxdBBDntY
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Věděli jste, že jednu z největších irských palíren Jameson založil Skot? Věděli jste, že za blendingem whisky stáli původně takřka výhradně obchodníci (Johnnie Walker, Chivas Brothers, Teacher's), kteří měli zkušenosti s blendingem čaje a ty samé zkušenosti a vědomosti pak následně praktikovali také na míchání whisky? Nebo že takřka za každým alkoholem - možná s výjimkou vodky - stáli v některém z raných období jeho historie Holanďané, protože Holanďané byli mistři destilace své doby? Nebo že za vzestupem skotské whisky - a naopak úpadkem irské whiskey (z více jak 100 palíren zůstaly 4) - v průběhu první poloviny minulého století stojí svým způsobem prohibice ve Spojených státech? A že za pašováním whisky do Spojených států stál mimo jiné otec J.F. Kennedyho, toho času spolupracovník Al Caponeho? Víte, že Lagavulin je jediná z kouřových Islay whisek, která je skvělá s Coca-Colou?

    Pokud ne, dejte si tohle excelentní video. Je doslova nabité informacemi, navíc podávanými vcelku zábavnou formou. Aby také ne, když přednáší autor knihy The World Atlas of Whisky, člověk, který se víc jak dvacet let živí psaním o whisky a dalších druzích alkoholu.

    London Union: Dave Broom Whisky Session.
    https://www.youtube.com/watch?v=L2OZtG3azTw
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    FIRED: Vůbec první zmínka o domácím blendingu whisek od Ralfa:

    whisky review 46 - D.I.Y. Blending whiskies
    https://www.youtube.com/watch?v=a9CKShEI6F8
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Hele, nepil jste někdo tohle?
    Calvados BOULARD GRAND SOLAGE 0,7 l od 479 Kč - Heureka.cz
    http://destilaty.heureka.cz/calvados-boulard-grand-solage-0_7-l/#

    V Albertu ted mají nějaký výprodej flašek s 50% slevou, spousta vín, ale i nějaké tvrdé. A tohle tam je za cca 275 Kč.

    Cena je to dobrá, jako palič slivky, jablkovice a jiných destilátů bych rád calvados ochutnal. Jenže v českém složení uvádějí líh, voda, aroma, žádný "jablečný destilát", který bych tam čekal. Ve francouzštině na etiketě jsem nenašel vůbec nic.

    Stojí to prd, ale i tak se mi nechce vyhazovat peníze za ochucený líh. Celkově vlastně moc nepiju různé Napoleony, Myslivce, Metaxy a podobné lihové nedobroty.
    FIRED
    FIRED --- ---
    STEPNI_VLK: Mas link na video, kde mluvi o vlastni blended whisky? My to ted delame v praci, ale jsme v zacatcich, tak se rad dozvim neco novyho)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jinak, nové kotkejlové menu v L'Fleur: Na můj vkus se posouvají víc k "zážitkovému" baru, což mi úplně nesedí. Mají to koncipovaný jako průchod expozicí Louvru, což se pozná hlavně na servisu v atypických nádobách (amfora, busta Marca Aurelia, podobný píčoviny). To je pro mě flashback do devadesátek :-) Nicméně klasiky vám na požádání udělají bez mrknutí oka.
    ALE: L'Fleur jsou pro mě mistři aftertastu. Jeden hlt drinku z menu se postupně rozbaluje a jede a chutná dlouhé minuty. Proto to stojí za to, a proto se tam vracím (a lepím 250,- za drink, kurva:-)). Pro mě v Praze jednička.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Bathtub gin - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bathtub_gin
    :-)
    ANDRE3000
    ANDRE3000 --- ---
    meli jste uz Laphroig Triple Wood?:)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CESKI: nechci to tušit
    CESKI
    CESKI --- ---
    Netušíte jak muže chutnat tullamore dew cider finish??
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Právě mi došla 16 yo :) Už se těším, až si ji, trávovou, dám :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zhruba před dvěma měsíci jsem Machalikovi do pošty napsal k triádě Shanů, na kterou se mě ptal:

    Ta 16 yo je fajn, ale není to zároveň žádný zázrak. Je taková travně-citrónová. V konci i trochu nahořklá. A vcelku lehká... 17 yo je zajímavější už ve vůni - to bordeaux je tam prostě znát. Taky z ní mám nejvíc odpito. V chuti červené ovoce, rozinky, karamel, vanilka a bůhvíco ještě. Tak akorát nasládlá. Dochuť příjemná, lehounce svíravá - je tam cítit ta tříslovina. No a 18 yo mě také baví ve vůni. Myslím, že jsem u ní minule říkal, že tam cítím meloun. V chuti opět do sladka... ale zdaleka to není takový koncert různých chutí jako u předchozí. Pomerančová kůra a silice, kvítka, tráva. V závěru je pak lehce pikantně natrpklá.

    Dnes jsem je opět překoštoval a furt si stojím za tím, co jsem napsal. Tedy pokud bych si ještě nějakou flašku z triády znovu pořizoval, tak jen a pouze bordó. Bohužel jí bylo vyrobeno ze všech tří nejméně (3 600 oproti 4 800 oloroso) a tak se na rozdíl od zbývajících dvou objevuje spíše výjimečně...
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    //OT
    prohrál jsem sázku o bednu šampaňského. Kde kupujete, když kupujete? A jaký, aby to nepropálilo kapsu?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A popojedeme:

    Hazelburn Rundlets & Kilderkins 10 yo 50,1 %, nefiltrovaná, nebarvená (aktuálně se ještě stále dá koupit za docela dobrou cenu v ČR)

    Vůně: Marcipán, žlutý meloun, zeleň (nedokážu to blíže specifikovat, nicméně svěží a příjemné), trochu i ananas.

    Chuť: Velmi svěží a jemná (působí jako mnohem starší než desetiletá, což je pochopitelně dáno oním zráním v malých sudech o objemu kolem 60-70 litrů; obdoba Laphroaig Quater Cask), rozžvýkané stéblo trávy, jemná pepřovitost, sušený banán, francouzská hořčice, bílé víno (jakkoli to zní divně), kmín, oříškovost, mandlový likér.

    Dochuť:Hodně dlouhá a pomalu odeznívající. Lehce dřevitá, avšak ne svíravá, banán, crème brûlée, trochu máta.

    Longrow Rundlets & Kilderkins 11 yo 51,7 %, nefiltrovaná, nebarvená (již víceméně nedostupná; koupil jsem ji v aukci a cenu pod 100 liber nejspíš nečekejte)

    Vůně: Decentní kouř typický pro palírnu Springbank, resp. řadu Longrow. Karamelky, ta zeleň jako u Hazelburn, ale jen velmi decentně, jablka, siláž.

    Chuť: Opět až nezvykle jemná na jedenáctiletou whisky, výraznější sladkost, kouř spíše decentní. Zprvu pikantnost doprovázená jakoby lehkým pálením, která posléze ustoupí. Výraznější travní tóny, medovina a karamel. Muškátový oříšek, hřebíček.

    Dochuť: Stejně jako u předchozí hodně dlouhá. Vanilkový puding, vlašský ořech v javorovém sirupu.

    PS: Longrow jsem dnes ochutnal teprve potřetí, takže předpokládám, že se časem ještě víc otevře, resp. ukáže v plné síle...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam