• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JCSOFT: Díky moc za tipy. Nebyl by odkaz na tebou doporučované láhve v nějakém našem eshopu? Mimochodem, až budeš příště dělat degustaci podobnou té v zmiňovaném článku, možná by nebylo na škodu dát o jejím konání vědět i ve zdejší diskusi. Věřím tomu, že minimálně někteří by ji ocenili.

Teď se dívám, že jsem dle webu SherryClub pil ochutnávky z produkce La Cigarrera.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    WAMP_ELF: ech... uvědomte si, co je "většina whisky" :) To nejsou vymazlené staré single malt prestižních producentů :)

STEPNI_VLK: tak samozřejmě suché :-) Určitě bych doporučil zkusit třeba Bodegas Sánchez Romate Oloroso Don José nebo jejich Amontillado NPU. Nebo obecně kvalitní Oloroso, problém by mohl být v tom, že PX je na tebe moc sladké (což na každého, většina je IMHO lepší na vanilkové zmrzlině než na pití :-D) a u běžného Amontillado moc výrazný ten tón zrání pod flórem z fino/manzanilla sherry. Případně možno vycházet odsud: http://www.jizni-svah.cz/2017/04/nezajem-o-sherry-report-z-degustace.html :-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Poslušně hlásím, že zatím suverénně nejstarší, třináctiletý červený trpaslík právě dorazil na základnu. Jinými slovy, mám radost a chci se o ni s vámi podělit. ;)

This Longrow Red Single Malt has been matured for 12 years in bourbon barrels followed by 15 months in fresh Malbec barriques from the De Toren Private Celar in Stellenbosch, South Africa. Only 9000 bottles at cask strength will be available worldwide.

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ty kráso a dokonce se mi po přidání vody objevila skotská mlha! Takže i když se tím nechlubí na etiketě, není filtrovaná - nebo minimálně ne nějak brutálně. Tož to teda čumím.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mám pro vás ještě jeden takový malý nákupní tip. Máte-li rádi Talisker (já fakt hodně), zvažte nákup dárkové sady. Eshop Skotská whisky ji má za parádní cenu 1.230 Kč (pro srovnání třebas Maneo za 1.395 Kč). A důvod? Nejen, že tím získáte 20cl Distillers Edition 1999 (dozrávaná v Amoroso sudech), která už běžně není k mání, ale navíc také starší verzi 10yo s odlišnou etiketou, která je už od pohledu mnohem méně zásobena karamelem než verze současná.

Já právě koštuju třetí do party, special strength 57° North, a překvapuje mě, jak neuvěřitelně lehká je. Přestože na nos tam ten vyšší obsah alkoholu cítím, na jazyku i přes těch 57 % úplně levituje. A také čumím, jak podstatně kouřovější je oproti klasické 10yo. Hlavně tedy v dochuti.

Prostě ideální trio pro rozšíření ostrovních obzorů, navíc v moc hezkém balení.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a když už tu šla řeč o palírně Caol Ila, tak doporučuju zaměřit pozornost i na nezávislá plnění. Tedy nejen u ní pochopitelně. Obecně je to tak, že každé firmě, která se na tuhle věc specializuje (nakoupit spirit a nechat zrát ve vlastních sudech a prostorách), sedí některé palírny výrazně více než ty ostatní. No, a v případě Caol Ila mají údajně nejlepší výsledky Gordon & MacPhail a Signatory. A zaměřil bych se hlavně na first fill nebo refill sudy po bourbonu...

Nicméně pokud by měl někdo výrazně odlišnou zkušenost od výše uvedeného, sem s ní! Moje první koupená láhev nezávislého plnění je právě od Caol Ila, resp. Gordon & MacPhail. Akorát teda sudy po sherry, tak jsem zvědavý, jak to dopadne. Až se k ní dostanu, pochopitelně se tu s vámi podělím o dojmy.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Octomore je víc než cokoliv jiného opět pouze svezení se na vlně módy rašeliny palírnou Bruichladdich. Podle Ralfyho to ani není tak, že by díky neuvěřitelně vysokému obsahu ppm byla příšerně moc kouřová. Je prý prostě jen jinak kouřová než ostatní. A pekelně, až nesmyslně drahá, jak jinak.

Já Lagavuliny zatím vůbec napité nemám - stejně jako většinu dalších palíren. Ruku do ohně dám akorát za Springbank. Ale když se chci o nějaké whisky něco dozvědět, tak nejlepším zdrojem je pro mne aktuálně Whiskybase: Lagavulin 8 yo 200th Anniversary. Najdu tam hodnocení, tasting notes apod. Projedu, porovnám s jinými whiskami, příp. ještě hledám informace na dalších webech (viz nástěnka) a pak se teprve rozhoduji, jestli ta která whisky stojí za koupi. Ideální variantou je pak okoštovat před koupí celé láhve panáka v nějaké prodejně whisky, klubu přátel whisky či festivalu.
    KEVIN182
    KEVIN182 --- ---
    NOIZER: Dostal jsem ji loni k narozeninám a musím říct, že za ty peníze nestojí. 16ka je o dost lepší, ale musím přiznat, že moje hodně oblíbená, takže to mám subjektivní ;)

Pár Octomorů jsem ochutnal na Whisky Life Prague a bavily mě hodně...škoda jen té ceny :/
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: btw. koukal jsem jeste na lagavulin 8y (200th anniversary) a vypada taky dobre a za pul ceny.. nemas osobni zkusenost?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: wow, diky za rady!

Ten lagavulin 12 CS promyslim, dobry tip.. Ja vcera jeste koukal a nasel jsem Octomore 7.1 za 3k (vim, taky mimo muj puvodni limit, ale tak uz to vetsinou chodi:) a premyslim, jestli to za to stoji.. Octomory jsem ochutnal dva, bohuzel uz ale nevim ktery..

Bylo mi i doporuceno zkusit Benromach Peat Smoke, lahev je asi za 1300..

Springbank chci zkusit uz dlouho a ta rada Longrow nevypada vubec zle! mrknu i po tech ostatnich..

Pokud koupim nejakou lahev pres limit, tak to budu chtit vyrovnat nekde a vezmu i nejaky zakladni lahve jako treba prave Caol Ila 12y
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Určitě bych ti doporučil cokoliv od palírny Springbank. 12 yo CS kupříkladu. Sice to není Islay, ale... Základní Springbank je 2,5x destilovaný a lehce kouřový, Longrow je 2x destilovaný a hodně kouřový/rašelinný, Hazelburn pak 3x destilovaný (irský styl) a úplně bez kouře. Myslím, že něco z řady Longrow by tě mohlo bavit. Asi ne z edice RED, protože ta je částečně či cele dozrávaná v sudech po červeném víně a ten kouř se v nich snoubí se sladkostí a není až tak výrazný.

Pokud jde o Lagavulin, radím ti vykašlat se na 16 yo a koupit 12 yo CS. Starý pán z eshopu Skotská whisky mi, když jsem si ji kupoval, říkal, že jakmile jednou kdokoli ochutná CS, 16 yo mu pak chutná jako čajíček. Dokonce i Serge Valentin, což je kurva nějaký znalec whisky, z 12 CS sere magi v kostkách a navíc tvrdí, že s každým dalším rokem a tedy s každou další šarží neustále zlepšuje. (Což je dnes celkem vzácnost. Spíše se stává, že kvalita kolísá, popř. jde postupně do kopru.) Ostatně, přečti si jeho recenze 12 CS sám zde: http://www.whiskyfun.com/Lagavulin.html Já tu svoji zatím ještě neotevřel. Ale jsem fakt hodně zvědavý. Pravda, cenově to vychází přes 3 litry za láhev, ale řekl bych, že to za ty prachy sakra stojí.

A jestli máš rád Islay whisky a rašelinu, tak se zkus zaměřit na Kilchoman. Je to relativně mladá, na místě bývalé farmy vytvořená palírna. Mimochodem, kdysi na tom místě byla černá palírna. Jedná se o řemeslně vyráběnou whisky, nefiltrovanou, nebarvenou a s minimálně 46 % alkoholu (mají ale pochopitelně i CS). A u nás se sehnat dá, byť asi ne v takové šíři jako v UK. Zrovna Skotská whisky má v nabídce CS.

Pokud pak chceš hodně dobrý poměr cena výkon a zároveň si rozšířit obzory, tak se zkus poohlédnout po nějaké nakouřené flašce od palírny Bunnahabhain, která furt ještě není až tak moc populární jako předražený a "vyhajpovaný" trojlístek Ardbeg, Lagavulin & Laphroaig, o Bowmore ani nemluvě. Chybu pak zcela určitě neuděláš ani s Bruichladdich Port Charlotte či 12 yo Caol Ila (jde sehnat i CS, ale samozřejmě výrazně dráže).

A pokud jde o rašelinu, tak dobré whisky mimo Islay dělají údajně i palírny BenRiach či Tobermory (jejichž silně rašelinná verze se jmenuje Ledaig).
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jdu k vam pro radu.. chci si ted v nejblizsi dobe koupit 3 lahve skotskych single maltek do sbirky a premyslim, do ceho jit.. mam rad Islay, mam rad CSka..

aktualne mam Glenfarclas 12y, Big Peat, Laphroaig 15y (200th anniversary), Ardbeg Uigeadail, Ardbeg Corryvreckan, As We Get It (Ian Macleod)..

Co k tomu prikoupit v podobnym stylu, aby to bylo zajimavy? cena do 2k za lahev prosim..

Delam si uz delsi dobu zalusk na Lagavulina 16y, kterej je takova stalice, ale ted jsem si po piti tech Ardbegu a AWGI cucnul a prijde mi to nejaky slaby:)))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: V pohodě, žádný problém. ;)
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Pardon, schovany v textu bez odkazu, jako by nebylo (cet sem ten prispevek asi dvakrat a furt si rikal o jakym eshopu je rec)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: Už jsem ho tu několikrát zmiňoval. Naposled v předposledním příspěvku. Ale opakování jest matkou (internetové) moudrosti, tudíž pro veliký úspěch ještě jednou: http://www.skotska-whisky.cz/
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Docela me to zajima, kdo je pani svobodova, resp. ktery obchod tu whisky naskladnuje? :-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak jsem to včera chválabohu úspěšně zakřikl. Před chvílí jsem mluvil s paní Svobodovou a RED Malbec už by měl být co nevidět naskladněn. Pravda, netuší, v jak moc velkém množství, pročež jsem si raději rovnou jednu láhev rezervoval. Takže v zahraničních obchodech už nějaký čas vyprodaná whisky u nás teprve přichází na trh...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WAMP_ELF: Je to tak. Bohužel. Dokonce se údajně děje to, že spekulanti skupují větší počty lahví určitých limitovaných vydání whisky, o kterých si myslí, že by se na nich dalo vydělat. Někdy je nějaký čas podrží a někdy je pustí rovnou, popř. postupně. Krásně je to pak vidět právě v těch aukcích, kdy se tam najednou objeví třebas 10-15 lahví jedné whisky. Aktuálně se to týká kupř. další edice Longrow RED od Springbank. Předchozí čtyři verze byly úspěšné a jejich cena neustále roste, takže ideální podhoubí pro spekulanty.

Sere mě to dost, ale to je tak všechno, co s tím můžu dělat. Přitom tahle Longrow RED 13yo Malbec se u nás ještě vůbec neobjevila a už se ve velkém objevuje v aukcích a na eBay. A po pravdě, nerad bych sýčkoval, příp. šířil poplašné zprávy, ale vůbec bych se nedivil, kdyby právě díky těmhle spekulantům do ČR ani nedorazila. Protože už je to celkem dost dlouho, co mi starý pán z eshopu Skotská whisky říkal, že má být nová RED, a furt ani prd - a to v jakémkoli českém eshopu s whisky.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: uaaaaaaa....... ale to je prave to umeni hromadeni penez. Ty lidi si je neuzivaji a soustredi se jen na hromadeni. Nekupujou si supersporty na zavodeni, jachty kvuli snu o obepluti sveta a 50yo scotch kvuli posedavani u krbu. Samozrejme az na vyjimky. Docela by me zajimalo kolik z tech ucastniku aukce jsou abstinenti.
    Znam cloveka co vydelava okolo 200k meicne a jeho top drink je....-virbl prosim- balantajnka.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Scotch Whisky Auctions | The 75th Auction | Black Bowmore 1964 50 Year Old
    https://www.scotchwhiskyauctions.com/.../113_the-75th-auction/162429_black-bowmore-1964-50-year-old/

Láhev whisky za minimálně půl mega. A "nejhorší" na tom všem je, že většina těch lidí kupuje tyhle láhve jako investici a tu láhev vůbec nemají v plánu otevřít. A dost možná, že i kdyby ji nakrásně otevřeli, tak ji - opět většina z nich - nedocení, resp. ji vypijí v rámci nějakého megalomanského večírku během pár hodin...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JCSOFT: Uznávám, přestřelil jsem. To bych musel mít ohledně sherry mnohem více napito. Nicméně rumy mi také někteří vychválili do nebes, ovšem zatím mi ještě nikdo nenalil takový, který by se byť jen vzdáleně vyrovnal komplexnosti single malt whisky. A to jsem rozhodně nepil jen rumy za pár korun, vhodné akorát tak na míchání.

Ale když mi dáš tip na nějaké - dle tvého názoru - hodně kvalitní sherry, zlobit se na tebe rozhodně nebudu. ;) Dobrovolně se přiznám, že obdobně jako u vína budu preferovat spíše sušší varianty...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam