• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JCSOFT: Uznávám, přestřelil jsem. To bych musel mít ohledně sherry mnohem více napito. Nicméně rumy mi také někteří vychválili do nebes, ovšem zatím mi ještě nikdo nenalil takový, který by se byť jen vzdáleně vyrovnal komplexnosti single malt whisky. A to jsem rozhodně nepil jen rumy za pár korun, vhodné akorát tak na míchání.

    Ale když mi dáš tip na nějaké - dle tvého názoru - hodně kvalitní sherry, zlobit se na tebe rozhodně nebudu. ;) Dobrovolně se přiznám, že obdobně jako u vína budu preferovat spíše sušší varianty...
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    JCSOFT: a ja mel tak jemne vodky ze by se daly konzumovat vdechnutim, ;-) etc etc
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    STEPNI_VLK: "Na whisky tohle pití pochopitelně nemá ani omylem." bych to asi neformuloval, je to prostě něco úplně jiného :-) Určitě jsem měl tak komplexní a zajímavé sherry, kterým (z mého pohledu) většina whisky nesahá ani po kotníky ;-) Nebo alespoň ne v podobné cenové kategorii :)
    FIRED
    FIRED --- ---
    STEPNI_VLK: Sherry je super modifikator do short drinku i s whisky :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    V rámci rozšiřování obzorů jsem se rozhodl, že začnu překoštovávat alkohol, jehož sudy jsou po vyzrání původního obsahu používány ke zrání whisky a který jsem ještě neměl tu čest ochutnat. Začal jsem u sherry. Nechal jsem si nejprve nalít suché Amontillado. V chuti zpočátku nakyslé, poté dominuje vlašský ořech. Jako druhý vzorek jsem zvolil pravý opak, extra sladké Pedro Ximenéz sherry. Očekávaná likérová sladkost na úvod, v chuti pak především sušená hruška. Oba vzorky disponovaly 18 % alkoholu, pokud mi paměť slouží.

    Suma sumárum zajímavá zkušenost, nicméně jsem rád, že jsem si nakonec nekoupil celou láhev sherry, jak jsem původně zamýšlel. Na whisky tohle pití pochopitelně nemá ani omylem.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Ahoj vyplati se neco kupovat v americe v duty free? pripadne nejaky doporuceni na us bourbon/whisky?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jen taková zajímavost aneb K čemu také může dojít, když se pokusíte otevřít nějakou whisky z doby dávno minulé. V tomto konkrétním případě pravděpodobně lahvovanou v průběhu 90. let minulého století. A pokud doma zrovna žádnou nemáte, tak vám nezbývá, než začít shánět náhradní zátku.

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MIDORI: Podívej se na nástěnku. Jsou tam tipy na whisky kolem tisícovky.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Poradili byste mi prosim nejakou dobrou whisky, kterou bych mohla dat jako darek k sedmdesatinam? Cenove kolem 1000 Kc
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ted cumim na fotky z whisky festival czech republic.. nebyli jste nekdo?

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Po delší době jsem překoštoval Auchentoshan 17 yo Bordeaux Finish a přijde mi až neuvěřitelné, jak jde do černého rybízu - ve vůni, v chuti i dochuti. A baví mě suverénně nejvíc z těch 3 limitovaných. Konec hlášení.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    JCSOFT: rozpocet jsem si rikal tak 1200 - 1500 českopeněz. Jinak bohužel ten styl je záhada. Takže spíš bych hledal nějakou střední cestu.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    SUCZKER: no jde mi o to, jakou třídu whisky pije a jaký styl preferuje :-) Jako můžeš koupit cokoliv, ale jestli třeba vyloženě nemá rád ty s rašelinovým kouřem tak úplně nedává smysl vrážet prachy do něčeho jako NIKKA TAKETSURU 17. Třeba :) Plus teda ten rozpočet, zda se budeš pohybovat jen v základech nebo už i trochu (ne zrovna levných) specialitách...
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    JCSOFT: diky, je to furt aktualni, co mu chutna, ale netusim. mohl bys to kdyztak rozvedst?
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    SUCZKER: Tipů by bylo vícero, záleží na rozpočtu. A taky by bylo fajn vědět co pije obvykle...
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    nejsem nějaký velký vyznavač whisky, ale jeden kamarád je a chtěl bych ho trošku překvapit a k narozkám mu koupit nějakou japonskou. Je to vůbec dobrý nápad a pokud ano, máte někdo nějaký tip ?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    The Balvenie 'Fifty' 50 Year Old Scotch Whisky
    https://www.youtube.com/watch?v=3_bj80paaI0
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Obecně whisky škodí světlo, přílišné teplo (pokojová teplota maximálně), případně pachy, které se dlouhodobě vyskytují kolem. Tuhle jsem měl celou dobu v té původní zavírací krabici. Obdobně jsem skladoval starou Aberlour A'bunadh a také vydržela bez větší ztráty kytičky několik let.

    Osobně si po této vlastní zkušenosti myslím, že pokud je ta whisky a její korková zátka kvalitní, tak vydrží i několik let. A jestliže člověk navíc používá i ten argon, popř. přelévání do lahví menšího objemu, tak lze otevřenou whisky skladovat v podstatě neomezeně dlouho.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Ma omezena zkusenost v tomto smeru (vetsinou mi nic tak dlouho nevydrzi, ani v mem okoli) rika, ze prave po cca roce to prestava byt pitelne... Mozna zalezi i kde to skladujes, pri jake teplote a pod., nicmene 5.5 roku je uz opravdu hodne.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, stále tou původní korkovou zátkou. A bez použití jakéhokoliv plynu. Samotného mě překvapuje, že není nikterak plochá, protože většinou se setkávám s doporučením konzumace do roku, maximálně dvou let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam