• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    KEVIN182
    KEVIN182 --- ---
    NOIZER: Dostal jsem ji loni k narozeninám a musím říct, že za ty peníze nestojí. 16ka je o dost lepší, ale musím přiznat, že moje hodně oblíbená, takže to mám subjektivní ;)

Pár Octomorů jsem ochutnal na Whisky Life Prague a bavily mě hodně...škoda jen té ceny :/
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: btw. koukal jsem jeste na lagavulin 8y (200th anniversary) a vypada taky dobre a za pul ceny.. nemas osobni zkusenost?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: wow, diky za rady!

Ten lagavulin 12 CS promyslim, dobry tip.. Ja vcera jeste koukal a nasel jsem Octomore 7.1 za 3k (vim, taky mimo muj puvodni limit, ale tak uz to vetsinou chodi:) a premyslim, jestli to za to stoji.. Octomory jsem ochutnal dva, bohuzel uz ale nevim ktery..

Bylo mi i doporuceno zkusit Benromach Peat Smoke, lahev je asi za 1300..

Springbank chci zkusit uz dlouho a ta rada Longrow nevypada vubec zle! mrknu i po tech ostatnich..

Pokud koupim nejakou lahev pres limit, tak to budu chtit vyrovnat nekde a vezmu i nejaky zakladni lahve jako treba prave Caol Ila 12y
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Určitě bych ti doporučil cokoliv od palírny Springbank. 12 yo CS kupříkladu. Sice to není Islay, ale... Základní Springbank je 2,5x destilovaný a lehce kouřový, Longrow je 2x destilovaný a hodně kouřový/rašelinný, Hazelburn pak 3x destilovaný (irský styl) a úplně bez kouře. Myslím, že něco z řady Longrow by tě mohlo bavit. Asi ne z edice RED, protože ta je částečně či cele dozrávaná v sudech po červeném víně a ten kouř se v nich snoubí se sladkostí a není až tak výrazný.

Pokud jde o Lagavulin, radím ti vykašlat se na 16 yo a koupit 12 yo CS. Starý pán z eshopu Skotská whisky mi, když jsem si ji kupoval, říkal, že jakmile jednou kdokoli ochutná CS, 16 yo mu pak chutná jako čajíček. Dokonce i Serge Valentin, což je kurva nějaký znalec whisky, z 12 CS sere magi v kostkách a navíc tvrdí, že s každým dalším rokem a tedy s každou další šarží neustále zlepšuje. (Což je dnes celkem vzácnost. Spíše se stává, že kvalita kolísá, popř. jde postupně do kopru.) Ostatně, přečti si jeho recenze 12 CS sám zde: http://www.whiskyfun.com/Lagavulin.html Já tu svoji zatím ještě neotevřel. Ale jsem fakt hodně zvědavý. Pravda, cenově to vychází přes 3 litry za láhev, ale řekl bych, že to za ty prachy sakra stojí.

A jestli máš rád Islay whisky a rašelinu, tak se zkus zaměřit na Kilchoman. Je to relativně mladá, na místě bývalé farmy vytvořená palírna. Mimochodem, kdysi na tom místě byla černá palírna. Jedná se o řemeslně vyráběnou whisky, nefiltrovanou, nebarvenou a s minimálně 46 % alkoholu (mají ale pochopitelně i CS). A u nás se sehnat dá, byť asi ne v takové šíři jako v UK. Zrovna Skotská whisky má v nabídce CS.

Pokud pak chceš hodně dobrý poměr cena výkon a zároveň si rozšířit obzory, tak se zkus poohlédnout po nějaké nakouřené flašce od palírny Bunnahabhain, která furt ještě není až tak moc populární jako předražený a "vyhajpovaný" trojlístek Ardbeg, Lagavulin & Laphroaig, o Bowmore ani nemluvě. Chybu pak zcela určitě neuděláš ani s Bruichladdich Port Charlotte či 12 yo Caol Ila (jde sehnat i CS, ale samozřejmě výrazně dráže).

A pokud jde o rašelinu, tak dobré whisky mimo Islay dělají údajně i palírny BenRiach či Tobermory (jejichž silně rašelinná verze se jmenuje Ledaig).
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jdu k vam pro radu.. chci si ted v nejblizsi dobe koupit 3 lahve skotskych single maltek do sbirky a premyslim, do ceho jit.. mam rad Islay, mam rad CSka..

aktualne mam Glenfarclas 12y, Big Peat, Laphroaig 15y (200th anniversary), Ardbeg Uigeadail, Ardbeg Corryvreckan, As We Get It (Ian Macleod)..

Co k tomu prikoupit v podobnym stylu, aby to bylo zajimavy? cena do 2k za lahev prosim..

Delam si uz delsi dobu zalusk na Lagavulina 16y, kterej je takova stalice, ale ted jsem si po piti tech Ardbegu a AWGI cucnul a prijde mi to nejaky slaby:)))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: V pohodě, žádný problém. ;)
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Pardon, schovany v textu bez odkazu, jako by nebylo (cet sem ten prispevek asi dvakrat a furt si rikal o jakym eshopu je rec)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: Už jsem ho tu několikrát zmiňoval. Naposled v předposledním příspěvku. Ale opakování jest matkou (internetové) moudrosti, tudíž pro veliký úspěch ještě jednou: http://www.skotska-whisky.cz/
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Docela me to zajima, kdo je pani svobodova, resp. ktery obchod tu whisky naskladnuje? :-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak jsem to včera chválabohu úspěšně zakřikl. Před chvílí jsem mluvil s paní Svobodovou a RED Malbec už by měl být co nevidět naskladněn. Pravda, netuší, v jak moc velkém množství, pročež jsem si raději rovnou jednu láhev rezervoval. Takže v zahraničních obchodech už nějaký čas vyprodaná whisky u nás teprve přichází na trh...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WAMP_ELF: Je to tak. Bohužel. Dokonce se údajně děje to, že spekulanti skupují větší počty lahví určitých limitovaných vydání whisky, o kterých si myslí, že by se na nich dalo vydělat. Někdy je nějaký čas podrží a někdy je pustí rovnou, popř. postupně. Krásně je to pak vidět právě v těch aukcích, kdy se tam najednou objeví třebas 10-15 lahví jedné whisky. Aktuálně se to týká kupř. další edice Longrow RED od Springbank. Předchozí čtyři verze byly úspěšné a jejich cena neustále roste, takže ideální podhoubí pro spekulanty.

Sere mě to dost, ale to je tak všechno, co s tím můžu dělat. Přitom tahle Longrow RED 13yo Malbec se u nás ještě vůbec neobjevila a už se ve velkém objevuje v aukcích a na eBay. A po pravdě, nerad bych sýčkoval, příp. šířil poplašné zprávy, ale vůbec bych se nedivil, kdyby právě díky těmhle spekulantům do ČR ani nedorazila. Protože už je to celkem dost dlouho, co mi starý pán z eshopu Skotská whisky říkal, že má být nová RED, a furt ani prd - a to v jakémkoli českém eshopu s whisky.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: uaaaaaaa....... ale to je prave to umeni hromadeni penez. Ty lidi si je neuzivaji a soustredi se jen na hromadeni. Nekupujou si supersporty na zavodeni, jachty kvuli snu o obepluti sveta a 50yo scotch kvuli posedavani u krbu. Samozrejme az na vyjimky. Docela by me zajimalo kolik z tech ucastniku aukce jsou abstinenti.
    Znam cloveka co vydelava okolo 200k meicne a jeho top drink je....-virbl prosim- balantajnka.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Scotch Whisky Auctions | The 75th Auction | Black Bowmore 1964 50 Year Old
    https://www.scotchwhiskyauctions.com/.../113_the-75th-auction/162429_black-bowmore-1964-50-year-old/

Láhev whisky za minimálně půl mega. A "nejhorší" na tom všem je, že většina těch lidí kupuje tyhle láhve jako investici a tu láhev vůbec nemají v plánu otevřít. A dost možná, že i kdyby ji nakrásně otevřeli, tak ji - opět většina z nich - nedocení, resp. ji vypijí v rámci nějakého megalomanského večírku během pár hodin...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JCSOFT: Uznávám, přestřelil jsem. To bych musel mít ohledně sherry mnohem více napito. Nicméně rumy mi také někteří vychválili do nebes, ovšem zatím mi ještě nikdo nenalil takový, který by se byť jen vzdáleně vyrovnal komplexnosti single malt whisky. A to jsem rozhodně nepil jen rumy za pár korun, vhodné akorát tak na míchání.

Ale když mi dáš tip na nějaké - dle tvého názoru - hodně kvalitní sherry, zlobit se na tebe rozhodně nebudu. ;) Dobrovolně se přiznám, že obdobně jako u vína budu preferovat spíše sušší varianty...
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    JCSOFT: a ja mel tak jemne vodky ze by se daly konzumovat vdechnutim, ;-) etc etc
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    STEPNI_VLK: "Na whisky tohle pití pochopitelně nemá ani omylem." bych to asi neformuloval, je to prostě něco úplně jiného :-) Určitě jsem měl tak komplexní a zajímavé sherry, kterým (z mého pohledu) většina whisky nesahá ani po kotníky ;-) Nebo alespoň ne v podobné cenové kategorii :)
    FIRED
    FIRED --- ---
    STEPNI_VLK: Sherry je super modifikator do short drinku i s whisky :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    V rámci rozšiřování obzorů jsem se rozhodl, že začnu překoštovávat alkohol, jehož sudy jsou po vyzrání původního obsahu používány ke zrání whisky a který jsem ještě neměl tu čest ochutnat. Začal jsem u sherry. Nechal jsem si nejprve nalít suché Amontillado. V chuti zpočátku nakyslé, poté dominuje vlašský ořech. Jako druhý vzorek jsem zvolil pravý opak, extra sladké Pedro Ximenéz sherry. Očekávaná likérová sladkost na úvod, v chuti pak především sušená hruška. Oba vzorky disponovaly 18 % alkoholu, pokud mi paměť slouží.

Suma sumárum zajímavá zkušenost, nicméně jsem rád, že jsem si nakonec nekoupil celou láhev sherry, jak jsem původně zamýšlel. Na whisky tohle pití pochopitelně nemá ani omylem.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Ahoj vyplati se neco kupovat v americe v duty free? pripadne nejaky doporuceni na us bourbon/whisky?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jen taková zajímavost aneb K čemu také může dojít, když se pokusíte otevřít nějakou whisky z doby dávno minulé. V tomto konkrétním případě pravděpodobně lahvovanou v průběhu 90. let minulého století. A pokud doma zrovna žádnou nemáte, tak vám nezbývá, než začít shánět náhradní zátku.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam